Læsetid: 14 min.

»Da Rusland gik ind i Georgien, begyndte jeg at få mareridt om natten«

Vestens frygt for, at Rusland vil bruge det russiske mindretal til at destabilisere Estland politisk og militært, er en af grundene til, at Danmark nu har 200 soldater stationeret i det lille baltiske land. Men blandt de russisktalende, der udgør en fjerdedel af den estiske befolkning, bliver der grinet af frygten
Folk strømmer hen til de to russiske krigsveteraner for at takke dem for sejren over Tyskland i Anden Verdenskrig. En af dem er Jüri Samarov på 46 år, der er ked af, at der ikke kommer nogen estiske politikere for at markere sejrsdagen: Det er meget dumt. De forstår ikke, hvor stor sejren var, siger han

Folk strømmer hen til de to russiske krigsveteraner for at takke dem for sejren over Tyskland i Anden Verdenskrig. En af dem er Jüri Samarov på 46 år, der er ked af, at der ikke kommer nogen estiske politikere for at markere sejrsdagen: Det er meget dumt. De forstår ikke, hvor stor sejren var, siger han

Peter Nygaard Christensen

9. juni 2018

På en kirkegård for sovjetiske krigshelte lidt uden for Estlands hovedstad, Tallinn, sidder tre veteraner med krog i hinandens arme. De kan næsten ikke se ud af øjnene på grund af grå stær, og den ene af dem har ikke meget kæbeparti tilbage. Deres svage hænder klamrer sig til buketter med røde nelliker, mens en journalist fra Ruslands statsstyrede tv-kanal, Channel 1, er i gang med at interviewe dem.

Hvert år den 9. maj fejrer russere verden over, at Stalin sejrede over tyskerne og var med til at afslutte Anden Verdenskrig. Dagen bliver også markeret af det russisktalende mindretal i det lille, baltiske land Estland. En af dem, der er mødt op på kirkegården for at takke veteranerne, er 83-årige Ljudmilla Polikarpova. Hun er iført en rød jakke og en hvidbroderet hat, der dækker hendes rødfarvede hår. Kvinden er født på Krim i Ukraine og husker tydeligt bomberne og blodet fra Anden Verdenskrig. Hendes mand aer hende på kinden og tørrer en tåre væk fra hendes rynkede kind, mens hun fortæller.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Jørgen Dragsdahl
Anders Graae og Jørgen Dragsdahl anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Laura Friis Wang

Jeg forstår godt esternes frygt for Rusland.

Det lyder bestemt ikke hyggeligt med et russisk mindre på ca. 25% af befolkningen -
et russisk mindretal, der alene taler russisk og som orienter sig i russisktalende medier.

Claus Nielsen, Peter Hansen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Man har faktisk en noget analog situation i Finland.

Finland var oprindelig en svensk provins, som Rusland for 200 år siden lykkedes at "kuppe" sig til ved en nærmest Tordenskjold-lignende adfærd.

En del borgere relaterer sig fortsat mod Sverige, der heller aldrig rigtigt har glemt det tabte Finland. Men i den russiske periode kom også mennesker ind i Finland fra øst, og samtidig blev den finske befolkning splittet af den russiske revolution i 1917, hvor nogle anså sig som "de røde" og andre som "de hvide". Og "de hvide" er stort set dem, der nu til dags anser sig selv som "de sande finlændere."

Disse Sandfinlændere relatere sig mod Rusland, og især Vladimir Putin, som de beundre. Og til gengæld har store Rusland både organiseret og finansieret Sandfindlænderne - både op til at de blev et politisk parti, og efterfølgende. Og fortsat bliver de støttet omkring dannelsen af deres lidt ekstreme ideologi og temmelig racistiske og hadefulde politik.

Disse Sandfinlændere har vokset sig store og magtfulde. Så store og magtfulde, at det er lykkedes at forbyde svenskundervisning i skolerne som II. sprog, i stedet har de gennemført, at russisk nu er eneste II. sprog.

Denne voldsomme selektering af befolkningen - enten for vesten og imod Rusland eller for Rusland og imod vesten giver voldsom ustabilitet i landet. Som modvægt mod denne indre trussel, og dermed truslen fra øst, har Finland i dag en af de største, mest veltrænede, engagerede og mest topmoderne hjemmeværn på mere end 100.000 frivillige mænd og kvinder. Og det finske hjemmeværn anvender ikke udrangeret udstyr, men ligesom i Sverige, har man virkelig avanceret og effektivt udstyr indenfor alle værn.

Men tænk lige på, hvor meget tid og hvor mange penge der kunne frigøres til helt fredelige sysler og fattigdomsbekæmpelse, hvis verden kunne blive mere fredelig og tillidsskabende.

Flemming Berger, David Joelsen, Trond Meiring, Peter Hansen, Nike Forsander Lorentsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Gert Romme

Uha - Hvis Finland nogensinde skulle beslutte sig for at melde sig ind i Nato, så bliver den indre splittelse da kun endnu voldsommere og uhåndterbar.

Helle Lorenzen

Uddrag fra Wikipediia:"Krigen indledtes med Operation Barbarossa, hvor tyske og østeuropæiske styrker rykkede ind i Sovjetunionen i juni 1941. De lande der bidrog med styrker, var primært Rumænien, Ungarn, Slovakiet, Italien og Kroatien. Finland benyttede det tyske angreb mod Sovjetunionen som anledning til at tilbageerobre det område som var gået tabt i Vinterkrigen, og besatte samtidig Østkarelen, men herefter var der roligt på den finsk-russiske del af Østfronten. De tyske tropper blev også hjulpet af anti-kommunistiske partisaner i det vestlige Ukraine, De baltiske lande og senere Krimtatarerne. Der kom også frivillige fra Spanien i form af den såkaldte Blå division. Hertil kom frivillige fra de besatte lande – eksempelvis Frikorps Danmark."
Blot for at minde om nogle historiske perspektiver, som ikke nævnes meget -om overhovedet- i den tiltagende oppiskning af Ruslandsfrygt: højrenationalismen i Ukraine er ikke af ny dato, og så vidt jeg er orienteret, førte de Baltiske lande an som nogle af de grusomste i jødeforfølgelser under 2.Verdenskrig. Dette ikke for at forsvare hverken Stalin eller Putin, blot som nuancer til et billede som mange - ikke mindst politikere - er meget hurtige til at tegne polariseret sort/hvidt.

Claus Nielsen, Flemming Berger, Alvin Jensen, David Joelsen, Per Torbensen, Hans Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Charlotte Bæk

"Ifølge den unge kvinde har den russiske præsident, Vladimir Putin, flere gange vist, at han er interesseret i at dominere grænselandene.
»Da Rusland gik ind i Georgien, begyndte jeg at få mareridt om natten,« fortæller hun."

Det var nu Georgien, som angreb Sydossetien og dræbte bl.a. nogle Russere. Russerne gik rigtigt nok ind i Georgien, men som en reaktion på Georgiens aggression - dvs., det var ikke et udslag af Putins trang til at "dominere grænselandene". Mig bekendt trak de sig hurtigt ud af Georgien igen.

Tom Clark, Flemming Berger, Alvin Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"Putin lancerede nemlig en ny sikkerhedsdoktrin i 2015, der slår fast, at Rusland vil beskytte russere i nabolandene. Og at Rusland har ret til at blive genforenet med sine landsmænd uden for sine grænser."

Hvad i al verden mener manden med 'ret til at blive genforenent med sine landsmænd uden for sine grænser' hvis ikke retten til at intervenere et andet suverænt land, som har stor russisk befolkningsandel?

Charlotte Bæk

"Putin lancerede nemlig en ny sikkerhedsdoktrin i 2015, der slår fast, at Rusland vil beskytte russere i nabolandene. Og at Rusland har ret til at blive genforenet med sine landsmænd uden for sine grænser."
Jeg har søgt en del på nettet både på engelsk og dansk og kan ikke finde noget, der nævner Ruslands ret til genforening med sine landsmænd udenfor Rusland, bortset fra Berlingskes Moskva korrespondent Simon Kruse, som beskrev en ny russisk doktrin tilbage i marts 2014: "Putin talte mere tydeligt, end jeg kan huske, om Ruslands nye rolle i nærområdet. Han taler om Ruslands ret til at beskytte de russisktalende mindretal, der nu bor i nabolandene, om det historiske Rusland og Ruslands ret til at blive genforenet med sine landsmænd uden for landets grænser".
Det militære doktrin, som jeg mener, det hele refererer til, omtaler Ruslands ret til at beskytte russere udenfor Rusland hvis de bliver angrebet - men i overensstemmelse med international lov etc. Og jeg har svært ved at forestille mig, at Putin ville være dum nok til at sige det direkte, hvis han virkelig havde planer om at "genforene" russiske mindretal med Rusland (dvs. angribe og annektere andre lande). Er der nogen som kan pege på selve doktrinet, som angiveligt skulle nævne Ruslands "ret til at blive genforenet med sine landsmænd uden for sine grænser"?

Randi Christiansen

Tak for indsatsen charlotte. Det virker mere sandsynligt, at det er den sædvanlige omgang mere eller mindre bevidste journalistiske fordrejning, vi her er ude i. For som du siger, så dum ville putin da ikke være