Baggrund
Læsetid: 4 min.

»Der skal meget til, før jeg føler mig truet«

I retssal 24 i Københavns Byret var M i sidste uge tiltalt for at slette spor fra forsøg på manddrab
I retssal 24 i Københavns Byret var M i sidste uge tiltalt for at slette spor fra forsøg på manddrab
Moderne Tider
2. juni 2018

M går roligt hen til vidneskranken og sætter sig. Han er stor, veltrænet og bærer en lilla Adidas-trøje. Han placerer albuerne på bordet og er fuldstændig rolig. M er tiltalt for at slette spor i en sag om forsøg på manddrab. For at vaske blod af en kniv og en hættetrøje den 19. august sidste år på et værtshus på Amager.

M ejer værtshuset og står i baren den aften. Der er kun seks-syv gæster, husker M, blandt dem er Anders, som har drukket en del vodka. Klokken er 23. M overvejer at lukke tidligt, men pludselig kommer der folk ind, blandt andre Christian, som siden er blevet tiltalt for forsøg på manddrab. Han er i selskab med tre kvinder. M kender både Anders og Christian.

»Og de to kender også hinanden,« fortæller M. Anders går over til Christian, »for at give ham en krammer«. Men Christian svarer igen med flere slag, blandt andet et i ansigtet på Anders. M stiller sig imellem dem og beder Anders forlade værtshuset.

»Hvorfor er det Anders, du sender hjem, når det er Christian, der har slået Anders?« spørger anklageren.

M svarer, at han vurderede, at det var den bedste løsning. Han havde allerede sagt til Anders, at han skulle til at hjem, fordi han var fuld. Desuden bor Anders tæt på værtshuset, forklarer M. Han taler ekstremt hurtigt, men sidder stadig fuldstændig rolig.

Anklageren mener, at M har været klar over, hvad han gjorde og kræver fængselsstraf.

Mia Mottelson
M fortæller, at han går i baren for at lave nogle drinks, der er blevet bestilt. Han tror, at seancen er overstået. Men Christian følger efter Anders uden for værtshuset og stikker ham to gange med en kniv. Det ved M ifølge eget udsagn ikke. Lidt efter kommer Christian ud i køkkenet bag baren. Han beder M om rengøringsmiddel. M forklarer, at han tror, at han vil vaske en blodplet fra slagsmålet af sin trøje. Blodpletten sidder på ærmet og er »på størrelse med en femmer,« siger han. M finder på Christians opfordring klorin frem og hælder det ned i vasken. Ifølge M gør han det, fordi han tror, at der ligger en skuresvamp, som skal bruges til rengøreingen. Han ser først der, at der ligger en kniv. »Så siger jeg: Det der må du selv klare.«

»Ramte klorinen kniven?« spørger anklageren.

»Jeg er rimelig sikker på at den ramte.«

Dommeren kigger indgående på M under denne del af afhøringen.

Efterfølgende forsøger Christian at overtale M til at vaske hans trøje – ifølge M, fordi Christian skal videre i byen. M modsætter sig først og opfordrer ham til at vende vrangen ud på den i stedet, men Christian insisterer, og M ender med at sætte trøjen over på et ekspressprogram. Han fortæller, at han på dette tidspunkt stadig tror, at det er en bagatel. Hvis trøjen havde været fuld af blod, havde han ikke gjort det, siger han.

Følte du, at du blev truet af Christian? Vil anklageren vide.

»Truet og truet. Der skal meget til, før jeg føler mig truet. Men jeg ville gerne ind i baren og sælge. Det er derfor, jeg har den.«

Anklageren vil vide, om Christian krævede, at han hjalp ham.

»Jeg kender både Christian og Anders,« siger M. Hvor Anders er en stille og rolig fyr, der bare »godt kan lide at drikke shots«, er det anderledes med Christian: »Christian er ikke en fyr, du bare pakker sammen og siger: ’Nu smutter du hjem’ til. Jeg ved, at han er uligevægtig, og jeg ved, at han kan lide at tage stoffer.«

Da forsvareren stiller spørgsmål, kommer der flere ting frem om Christian:

»Han er ikke for børn. Jeg mener, at han er medlem af Bandidos,« siger M.

»Så du tror, at han er banderelateret?« spørger forsvareren.

»Det ved jeg, at han er,« svarer M. Anders endte på Rigshospitalet med knivstik i mave og ryg. Sagen har lige været for retten, hvor Anders ikke kunne huske, hvad der var sket. Christian blev frifundet for drabsforsøg, men dømt for grov vold.

Anklageren viser videoovervågning fra værtshuset, hvor hele forløbet fremgår – også knivstikkene ude foran værtshuset og scenen ved vasken i køkkenet. Under proceduren siger anklageren, at man bør tilsidesætte M’s forklaring om, at han ikke er klar over, at det er en kniv, han hældte klorin ud over:

»Det er ikke det, vi ser i videoen. De står sammen og hælder klorin ned over kniven, det er ikke en svamp, og det ved tiltalte udmærket godt,« siger han.

Forsvareren mener ikke, at M var klar over, at han var med til at slette spor fra en alvorlig forbrydelse, og kræver frifindelse.

 

Mia Mottelson
Derfor mener han, at M skal kendes skyldig i at slette spor fra en alvorlig forbrydelse. Han har dog den tilføjelse, at eftersom Christian blev dømt for grov vold – og ikke forsøg på manddrab – skal tiltalen ændres tilvarende. Straffelovens § 125, som handler om bortskaffelse og sletning af spor er meget sjældent i brug, og der findes ingen domme fra lignende sager.

Men der er tidligere givet 14 dages fængsel for overtrædelse af paragraffen, siger anklageren. M har ingen kriminel fortid, bor sammen med sin kæreste og har to børn. Han fortæller, at han også ejer et andet værtshus og et solcenter. Derfor mener anklageren, at fængselsstraffen skal være betinget.

Forsvareren mener at M skal frifindes, da det ikke er bevist at M vidste, at han slettede spor fra en alvorlig forbrydelse. Hvis han bliver dømt, bør det være en bødestraf.

Dommeren og de to domsmænd trækker sig tilbage i lang tid. De låner anklagerens computer, fordi de vil se videoen igen. Da de kommer tilbage, bliver M kendt skyldig og får 14 dages betinget fængsel. Dommeren lægger vægt på flere detaljer i videoen. Blandt andet, at det er M, der selv finder klorinen frem fra et sted, hvor Christian ikke kan vide, at den befinder sig. Og at kniven er udfoldet – ikke lukket sammen. Dommeren vurderer, at M har været klar over, hvad han har været med til. Han spørger, om M vil anke dommen. Han beder om 14 dages betænkningstid.

Navnene på personerne i artiklen er ændret.
 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her