Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Julie Top-Nørgaard

Ifølge forfatter Julie Top-Nørgaard burde alle læse Ida Jessens forfatterskab
16. juni 2018

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»En ny tid af Ida Jessen. Den handler om en ung kvinde, som tager til den lille jyske by Thyregod for at blive skolelærer. Og om hendes liv med en mand, hun ikke forstår – og omvendt. Ida Jessen er den klogeste forfatter, jeg kan komme i tanke om. Det er ekstremt opbyggeligt at læse hendes bøger. Hun tror på noget virkelig godt i folk, at mennesker er okay, selv om de er håbløse. Det kan jeg læne mig op ad. Jeg læser hendes forfatterskab, hvis jeg trænger til at blive trøstet.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Anaïs Nins dagbøger, som hun skrev hele sit liv. Anaïs Nin skrev også noveller og digte, men hendes store værk var dagbøgerne. Hun gjorde sit eget liv til et kunstværk. På en måde er det det mest interessante i hele verden. Det rigtige liv. Hun gør det, vi alle sammen gør, når vi skriver om os selv – prøver at skabe mening i tingene, så de er til at holde ud at leve med. Hun skriver ikke terapeutisk, jeg tror hun godt vidste, at hun lavede kunst.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Kongens fald af Johannes V. Jensen. Den er kåret til en af de 100 bedste danske bøger, så jeg havde taget den med som den eneste bog på en treugers ferie. Jeg brugte hele ferien på at prøve at komme igennem den, men måtte give op til sidst. Den var så kedelig. Jeg var virkelig skuffet og følte, at jeg burde få noget ud af at læse den, men det gjorde jeg slet ikke. Det er nok ikke den værste bog, som findes, men det var en virkelig dårlig læseoplevelse.«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg læser alt i forhold til identifikation. Jeg er kun interesseret i bøger, jeg kan identificere mig med, ellers kommer jeg ikke igennem dem. Men man kan jo identificere sig med mange, så jeg læser ikke kun om hvide middelklassekvinder. Men jeg læser aldrig efter det, som er eksotisk. Det er navlepillende og selvoptaget, det ved jeg godt. Måske er det lidt en mangel i den måde, jeg læser på, men sådan er det bare. Jeg kan ikke færdiggøre en bog, hvis jeg ikke kan lide hovedpersonen eller forfatterens måde at skrive på. Det er derfor, jeg så godt kan lide Ida Jessen. Hun holder af alle sin hovedpersoner, også de uduelige.«

– Hvornår læser du?

»Primært i koncentrerede stræk, hvor jeg har god tid til det. Der er også perioder, hvor jeg slet ikke læser. Fordi jeg ikke har tid eller ikke kan samle mig om det. Så det er lidt ujævnt. Men når jeg går i gang med at læse igen, kan jeg slet ikke forstå, hvorfor jeg holdt pause.«

Julie Top-Nørgaard er forfatter og aktuel med bogen ’Kroppen Er En Si’

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Kongens Fald er ikke det værste jeg har læst, men jeg har svært ved at forstå, hvad der skulle gøre den SÅ fantastisk.