Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Rasmus Staghøj

Sportsjournalist Rasmus Staghøj lærte at læse Hemingway af Jørgen Leth
9. juni 2018

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Når man har svært ved at se bogstaverne på siderne, fordi man har tårer i øjnene, ved man, at man sidder med en god bog. Sådan havde jeg det i slutningen af Puk Damsgaards Ser du månen, Daniel. Damsgaard er helt åbenlyst en af Danmarks bedste journalister, og hun er samtidig dygtig til at fortælle. Man kender slutningen af Daniels historie, inden man går i gang med bogen, og alligevel er man nervøs og spændt undervejs. Hendes parallelfortælling mellem forældrene/kæresten hjemme i Danmark og Daniels historie i Syrien, er løst virkelig godt.«

»Det er en blanding af journalistik og drama, så bagefter er man både blevet oplyst og underholdt af fortællingen.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg kørte i bil med Jørgen Leth gennem et helt Tour de France for et par år siden. Undervejs faldt snakken på Ernest Hemingway, og jeg følte det pinligt, at jeg ikke havde læst noget af ham. Jeg læste derefter Den gamle mand og havet. Historien sagde mig som sådan ikke det store, men jeg var fascineret af skrivestilen. Hemingway bruger ikke ret mange ord til at beskrive. Det er lige til og nøgternt. Det kan virke stærkere end lange og svulstige beskrivelser, hvor man ikke får lov til at danne billederne selv. Det tænker jeg jævnligt på, når jeg selv skriver.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Da jeg arbejdede som journalist på BT’s sportsredaktion, fik jeg til opgave at interviewe daværende OB-målmand Arek Onyszko, fordi han havde skrevet en ny bog. I bogen fortalte han, at han »hader bøsser«, og han skældte i øvrigt ud på alle, der ikke lige syntes eller gjorde det samme som ham. Han syntes også, at Hells Angels var nogle alletiders fyre. Jeg kan godt lide kontroversielle bøger, men så skal der også være en mening eller et budskab med. Det kunne jeg ikke få øje på her. Heldigvis var den hurtigt læst.«

– Hvilken type læser er du?

»Inden jeg begyndte at skrive min første bog, tog jeg på et forfatterkursus. Det fik jeg rigtigt meget ud af, men på samme tid ødelagde det en lille smule den umiddelbare måde at læse en bog på. Jeg begyndte at lægge mærke til tekniske detaljer, fortællemetoder og spændingsopbyggende greb, og jeg tænkte på, hvordan jeg kunne bruge det i min bog. Siden da har jeg haft svært ved at bare at læse en bog og nyde det. Det skal jeg finde frem igen til sommer.«

– Hvornår læser du?

»Når jeg har tid, ro og overskud, og det finder jeg bedst på ferier. Jeg er heldigvis ret god til at tage på ferie. Jeg har flere ulæste bøger liggende, og den, jeg glæder mig mest til at læs,e er Den sorte kat i Mosul af Puk Damsgaard.«

Rasmus Staghøj er sportsjournalist på TV 2 og dækker cykelsport. Han er aktuel med en biografi om Jakob Fuglsang.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu