Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Ministerfruen, der hellere bare ville være Ebba

Ebba Rasmussen var gift med den socialdemokratiske borgmester, minister og formand for Folketinget Henning Rasmussen. Men hun gav ikke en døjt for de bonede gulve, og som 42-årig uddannede hun sig til socialrådgiver
Hvor han var socialdemokrat af gerning, var hun det af sjæl. Hjemmet var samlingssted for mange af Esbjergs aktive socialdemokrater.

Hvor han var socialdemokrat af gerning, var hun det af sjæl. Hjemmet var samlingssted for mange af Esbjergs aktive socialdemokrater.

Privatfoto

16. juni 2018

Ebba Rasmussen voksede op som femte barn af en stor børneflok. Hendes far var arbejder, og hendes mor var hjemmegående. Ebba passede sin skole, gik med aviser og var aktiv i De Unges Idræt, DUI, som var arbejderbevægelsens pendant til de mere konservative og traditionelle spejderbevægelser.

Det var i DUI, hun mødte Henning. Hun var 13 og han var 15. Fra da af fulgtes de ad. I livet og i deres politiske overbevisninger, gennem DSU, Frit Forum og endelig højt op i partiet. Partiet var Socialdemokratiet – og det var altid bare partiet, for der var ikke andre, der var værd at tale om.

Det unge par flyttede til Aarhus, hvor Henning læste økonomi på universitetet. Imens forsørgede hun dem begge gennem en stilling hos Jydsk Telefon. Hver dag bar hun en DSU-nål i sin hat, og det gik ikke den konservative chefs øje forbi. Hun kaldte hende ind på sit kontor og spurgte, om den unge kvinde vidste, hvad det var for et symbol, hun pyntede sig med. Måske syntes hun bare, den var flot? Det vidste hun naturligvis udmærket, og det fik chefen at vide. Hun ansøgte også om det såkaldte forsørgertillæg, som de mandlige ansatte kunne søge, hvis de havde hjemmegående hustruer. Ebba Rasmussen argumenterede med ligestilling – hun forsørgede jo sin mand. Det viste sig, at hun var længere fremme end ligestillingen selv, for kvinder kunne ikke få forsørgertillæg.

Fru Henning Rasmussen

I 1960’erne begyndte Henning Rasmussens politiske karriere at tage fart. Han blev valgt i Folketinget i 1960 og blev socialdemokratisk borgmester i Esbjerg fire år senere. På det tidspunkt havde parret fået en søn og en datter. Ebba Rasmussen var hjemmegående og mor på fuldtid. Hun fulgte tæt med i børnenes liv. Når de kom hjem fra skole, lavede de eftermiddagste, og hun lod sig let overtale til at lade dem rende til bageren efter en napoleonshat eller en medalje.

Eebba Rasmussen

  • Døbt Jensen.
  • Socialrådgiver og gift med Henning Rasmussen (S).
  • Født: 25. september 1928.
  • Død: 13. april 2018.
  • Ebba efterlader sig to børn, seks børnebørn og tre oldebørn.

Mens Ebba Rasmussen var mor på fuldtid, var Henning politiker på overtid. Han var en travl mand med mange møder i kalenderen, og i hjemmet hørte man hende tit kalde: »Vi skal spise! Far kommer om fem minutter, og han skal køre igen om et kvarter.« Om spisebordet faldt snakken altid på politik. Hvor han var socialdemokrat af gerning, var hun det af sjæl. Hjemmet var samlingssted for mange af Esbjergs aktive socialdemokrater.

Rollen som borgmester- og senere ministerfrue var ikke noget, Ebba Rasmussen pralede af. Hvis hun blev tituleret ’Fru Henning Rasmussen’, så blev hun vred. Hun takkede dog ikke nej til at komme med på mange af de rejser, som Hennings politiske arbejde førte med sig, og sammen nåede de mange steder hen på officielle rejser, og de mødte vidt forskellige personligheder lige fra Yasser Arafat til Imelda Marcos og andre af verdens ledere.

Socialrådgiveren Ebba

Som en af de eneste af 11 søskende fik Ebba Rasmussen en realeksamen. Det lå egentlig ikke i kortene, at det skulle ske, for familien Jensen var fattig, og de fleste af børnene blev sendt ud at tjene direkte efter mellemskolen. Men en skolelærer havde fået øje på Ebba Rasmussens gode hoved, og besøgte forældrene for at bede dem om at lade hende få en realeksamen.

Henning og Ebba havde fra starten den aftale, at når Henning havde fået sin uddannelse, var det hendes tur. Det blev det imidlertid først, da børnene blev store. Nu skulle hun være noget for sig selv.

Hendes realeksamen gav hende mulighed for at komme ind på Den Sociale Højskole i Esbjerg. Det var her, hun som 42-årig begyndte på sin uddannelse til socialrådgiver som den ældste på sit hold. Hun kom igennem uddannelsen med pæne karakterer.

Da hun var færdiguddannet, søgte hun arbejde i både Esbjerg Kommune og den daværende Helle Kommune. Hun blev kaldt til samtale begge steder, selv om hun mest af alt mistænkte nysgerrighed for at være grunden til samtalen i Helle – de vidste jo godt, hvem hendes mand var. Til samtalen spurgte de, om hun var indstillet på at flytte til den lille landkommune, hvis hun fik jobbet. Hun svarede, at det ville hun da gerne, hvis de tilfældigvis også stod og manglede en god borgmester. Hun fik ikke jobbet i Helle Kommune, men kom i stedet til at arbejde i 20 år som socialrådgiver i Esbjerg Kommune.

I 1997 døde Henning Rasmussen af kræft. Hun forblev Fru Henning Rasmussen. Hun hverken giftede sig igen eller fandt sammen med en anden. Selv om han arbejdede meget og i lange perioder boede i København, var de to sjælefrænder. I maj blev hendes urne nedsænket ved siden af hans under samme gravsten.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Anker Nielsen
  • ingemaje lange
  • Steffen Gliese
  • David Zennaro
Erik Karlsen, Anker Nielsen, ingemaje lange, Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu