Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Han nåede til bogstavet N

Karl-G. Prasse voksede op som tresproget og var den første i verden til at nedskrive det lille afrikanske sprog tuaregisk. Hele sit liv beskæftigede han sig med det talte sprogs mange lydnuancer. Ikke det oplagte karrierevalg, når man som han var slemt tunghør
23. juni 2018

I Karl-G. Prasses barndomshjem blev der talt tre sprog. Dansk, tysk – og sønderjysk. Han mestrede dem alle. Og morede sig allerede i seks-syv års alderen med at sammenligne de tre sprogs bøjninger og udtaleformer.

Det var den flersprogede opvækst, som vakte hans interesse for sprog. Den fulgte ham livet igennem. Med universitetsstudier i arabisk, oldægyptisk og berberiske sprog. Og en akademisk karriere, hvor han som den første i verden gav tuaregisk, der tales af 1,5 millioner i Niger, Mali og Algeriet, et skriftsprog med latinske bogstaver. En indsats han i 2008 modtog Videnskabernes Selskabs guldmedalje for.

»De første fem sprog er de sværeste at lære. Herefter er det nemt nok,« sagde han altid. Han talte selv fransk, engelsk, italiensk, arabisk, tysk – og selvfølgelig tuaregisk.

Tuaregisk besøg

Karl-G. Prasse blev født i 1929 i Hamborg som søn af en tysk mor og en dansk far. Fire år senere kom Adolf Hitler til magten og strammede langsomt grebet om Tyskland. Forældrene brød sig ikke om den kurs, deres land bevægede sig i, så da han var syv, flyttede de til Tønder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • C Munk
  • Hans Aagaard
David Zennaro, C Munk og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karen Helveg

Berberiske sprog indeholder ikke somali og oldetiopisk. Den asiatisk-afrikanske (hamitisk-semitiske) sprogstamme indeholder derimod underegrupperne berberisk, kushitisk og semitisk. Somali er kushitisk, oldetiopisk, der vist er basis for nutidens amharisk, er semitisk.