Analyse
Læsetid: 7 min.

Trivselstræneren: Åge Hareide er det modsatte af Morten Olsen

Nu er det alvor. Lørdag aften møder Danmark Peru i VM-gruppe C. De læsere, der efterlyser Pierre-Emile Højbjerg, Daniel Wass og Riza Durmisi i startopstillingen eller som minimum i truppen, må forstå, at Åge Hareides tilgang til landstrænerjobbet bygger på andre og mere jordnære dyder end talent alene
Åge Hareide og assistenttræner Jon Dahl Tomasson på træningsbanen i badebyen Anapa ved Sortehavet. Fra lørdag aften vil det vise sig, om deres nye træningsfilosofi giver de ønskede resultater.

Åge Hareide og assistenttræner Jon Dahl Tomasson på træningsbanen i badebyen Anapa ved Sortehavet. Fra lørdag aften vil det vise sig, om deres nye træningsfilosofi giver de ønskede resultater.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
16. juni 2018

Da Ole Gunnar Solskjær i sommeren 1998 var blevet solgt til Manchester United, insisterede spillerens forældre på at lægge vejen forbi den sælgende klubs træner for at takke ham for at have taget sig så godt af deres unge søn. Klubben, den spinkle angriber blev solgt fra, var Molde FK, der har hjemmebane på kanten til Atlanterhavet godt 500 kilometer nordvest for Oslo. Cheftræneren lød navnet Åge Hareide, og han var, kun afbrudt af et par år som hårdkogt centerforsvarer i den engelske liga, et kendt ansigt fra både fodboldklubben og banken på sin fjordrige hjemstavn.

Historien fremgår af Solskjærs forord til Hareides bog Fotbol, fornuft og følelser, som udkom i 2004, da angriberen selv havde vundet status som Norges nok største fodboldspiller i nyere tid, og forfatteren var blevet forfremmet til landstræner i hjemlandet.

Taksigelsen bidrager givetvis til karakteristikken af Ole Gunnar Solskjærs mor og far som ydmyge folk fra fiskerbygden Karihola, men med alle forbehold for, hvordan træneren, som i dag står i spidsen for det danske fodboldlandshold, siden har udviklet sig, rammer forordet på et punkt præcist ind, hvordan han stadig arbejder: Du kan stille med nok så mange taktiske nybrud og optimerede træningsmetoder, men uden trygge spillere med gode relationer til hinanden kommer du sjældent særligt langt.

På karrierens højdepunkt

Fotbol, fornuft og følelser består af »Åges tolv lærdommer« om, hvordan man bygger et fodboldhold op. En af lærdommene hedder »Trygghet og trivsel gir fremgang«. En anden »Der er bruk for alle«. »For å lede mennesker må du kjenne dem« er et tredje nedslag, og selv om den skatterevisoruddannede cheftræners læresætninger er lige så banale, som de lyder, så kommer selv hans største modstandere ikke uden om, at de har haft sin positive indvirkning på landsholdet, som i aften åbner sin del af VM-slutrunden med kampen mod Peru.

I dag, 14 år efter Åge Hareides bog, befinder den 64-årige nordmand sig midt på sin trænerkarrieres højdepunkt. Han fik aldrig Norge med til en slutrunde, men nu har han med den danske trup indtaget VM-basecampen ved den stærkt tivoliserede badeby Anapa på Sortehavets nordlige bred. De daglige træningspas finder sted på det nyanlagte anlæg i forstaden Vityazevo, hvor minimum tre lokale frivillige står på spring pr. servicefunktion, og de små 500 tilskuere til den udsolgte åbne træning i tirsdags havde tillært sig i hvert fald en dansk glose: »Eriksen! Eriksen! Eriksen!« lød det med meget korte mellemrum.

Olsens modsætning

Åge Hareide går rundt midt i det hele og smiler og griner, rygklapper og håndtrykker, som omgivelserne kender ham. Han har tilsyneladende fundet tilbage til sit lune jeg efter et opsigtsvækkende udfald på pressemødet efter forrige lørdags 2-0-testsejr over Mexico.

Her irettesatte han med betydelig ansigtsrødmen og dirrende stemme en journalist for at blive ved med at stille spørgsmål om den fravalgte Nicklas Bendtner. En anden reporter, der har skrevet om en anden af de ikke udtagne, Andreas Bjelland, blev demonstrativt ignoreret, da han fremførte sine spørgsmål.

Åge Hareide er ellers på mange måder en direkte modsætning til sin forgænger som dansk landstræner, Morten Olsen, der bestred posten i 16 år. Den modsætning syntes ikke tilfældig i castingen. Hvor Olsen i offentligheden ofte fremstod brysk, er Hareide mest hyggelig. Mens danskeren svor til ét spillesystem med stor og tålmodig boldbesiddelse, har nordmanden proklameret en pragmatisk tilgang til spillet.

Morten Olsen var det gamle DBU, Åge Hareide det nye.

Fornyelsens mand

Allerede inden landstræneren havde kvalificeret holdet til VM, forlængede DBU i efteråret 2017 hans kontrakt med yderligere to år, så den nu gælder til og med EM i 2020. Timingen af forlængelsen lugtede af, at en VM-slutrundekvalifikation skulle nedtones som et afgørende succeskriterium: Det måtte ikke blive det, befolkningen og medierne diskuterede.

Hareide er ikke bare er en del af det nye landshold, men en del af det nye DBU – det er hele organisationen, der skal fornyes, og en ændring på den mest fremtrædende post så tidligt i forandringsprocessen ville syne som et nederlag. Det nye DBU med administrerende direktør Claus Bretton-Meyer i spidsen vil gå langt for Åge Hareide og hans bidrag til fornyelsen. Han er deres mand.

Heldigvis kunne organisationen i sidste ende hente opbakning i virkeligheden. Åge Hareide var ikke blot typecastet jovialitet, han kvalificerede Danmark til VM. Han havde fra sin tiltrædelse proklameret, at Danmark skulle spille mere i længderetning med ham som træner. Spille mere målsøgende, direkte fodbold. Igen: Man aner DBU’s udviklingskrav efter sidste del af Morten Olsens jævnt kedelige æra.

Spil, vi har til gode

Men det holdt hårdt. Du kan sagtens finde folk højt på strå i det danske klubmiljø, der mener, at landsholdet træner for lidt i detaljen, og onde tunger vil også mene, at Åge Hareides succes næsten alene hviler på hjemmekampen mod Polen 1. september 2017, da Danmark, med kniven for struben i VM-kvalifikationsturneringen vandt 4-0 i Parken.

Den sidste pointe, i hvert fald, har de mere end ret i: Danmark fik ikke bare sit resultat mod Polen, holdet fandt også sit udtryk. Den lange bold fra målmand Schmeichel eller den venstre midterforsvarer, der i Andreas Bjellands fravær bliver Andreas Christensen, op mod Henrik Dalsgaard eller Andreas Cornelius/Yussuf Poulsen ... Derfra er det op til Christian Eriksen med sin forudseenhed og gode teknik at få noget ud af nedfaldsboldene. Med assistance fra Pione Sisto og Nicolai Jørgensen. Det er et klart defineret angrebsvåben – ikke mindst mod de lavere Peru-spillere.

Åge Hareide ville ile med en tilføjelse, hvis han havde muligheden: Det er et af angrebsvåbnene, for han vil ikke have siddende på sig, at det danske landshold udelukkende lægger sit spil an på lange bolde. Det gør holdet heller ikke, men vi har stadig til gode at se holdet folde de hurtige kombinationer ud mod en klassemodstander med et etableret forsvarsspil.

En sammentømret mandskab

Hvis du laver en søgning over Åge Hareide og assistenttræner Jon Dahl Tomassons mest benyttede ord, siden de tiltrådte i 2016, vil ’relationer’ slå ud. Nordmanden er tro mod sine lærdomme fra trænerhåndbogen. Tryghed, trivsel, sammenhold, kammeratskab. Gode relationer er fundamentet for det hele. Gode relationer uden for banen. Gode relationer på banen. Ikke sjældent hænger de sammen.

Det er derfor, at William Kvist, der blev mødt af en mild pibekoncert, da holdopstillingerne blev proklameret over stadionhøjttaleren før Mexico-kampen, er sikker i ikke bare truppen, men også i startopstillingen, selv om han har siddet på bænken i FC København i det meste af forårssæsonen. Han spiller for eksempel klogt sammen med Thomas Delaney og har i toppen af hierarkiet et godt forhold til Schmeichel. Det kan godt være, at Pierre-Emile Højbjerg og Daniel Wass hver især kan mere med bolden, måske også på Kvists 6’er-position, og har spillet bærende roller på deres klubhold i store ligaer op til udtagelsen, men de har – i Hareides tid på landsholdet i hvert fald – aldrig fundet sig til rette i relationerne på og uden for banen. Riza Durmisi blev ofret på samme alter.

Det er også derfor, at Nicolai Jørgensen efter en skade, et stort klubskifte, der gik i vasken, og tilhørende formdyk nok starter inde som angriber mod Peru. Han er en af de spillere, Christian Eriksen kan spille sammen med. De har spilforståelse til fælles. Jørgensen har også personlige og spillemæssige bånd til sin tidligere FCK-kollega Andreas Cornelius, og det kan være medvirkende til, at sidstnævnte vinder en plads i startopstillingen i angrebets højre side på bekostning af Yussuf Poulsen.

En enkelt stritter ud

Den gennemgående fortælling fra de danske landsholdsspillere er, at de aldrig har været en del af så velfungerende en trup som den nuværende. De har lyst til at være sammen, de kan lide hinanden. Når de venter i endnu en lufthavn på endnu en østeuropæisk udebane, vil en gruppe finde sammen om det strategiske brætspil Partners, en ny gruppe vil stimle sammen om et slag Mousel i flyet, og det bemærkelsesværdige er, at grupperne ikke er nødvendigvis er givne på forhånd.

Det ville være at gå for vidt at tilskrive denne trivsel Åge Hareide ene og alene, for udgangspunktet er, at truppen består af imødekommende, velopdragne unge mænd, hvoraf den største stjerne, Christian Eriksen, vel befinder sig i toptre over netop de mest imødekommende og velopdragne af dem alle.

Mange af spillerne kender også hinanden fra gode tider på ungdomslandsholdene. Men der er ingen tvivl om, at nordmanden er opmærksom på at animere spillernes sociale bånd ved at give dem stor frihed til at være sammen, når de ikke træner eller spiller kamp under samlingerne. Og at han er lige så opmærksom på anslag mod truppens trivsel.

Blandt de 23 spillere, Hareide og Tomasson har udtaget til slutrunden, stikker kun Kasper Schmeichel ud som en til tider besværlig egotripper, men målmanden kompenserer så rigeligt med sit talent og sin vindermentalitet.

Han er tilgivet sine absencer. Det er andre ikke, for hvis du skal indgå i Åge Hareides planer, skal du indgå i kollektivets relationer.

Kasper Steenbach arbejder på en bog om det danske landshold for forlaget Gyldendal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her