Klumme
Læsetid: 3 min.

Ugerevy: Børn i bur og andre nyheder om migration

Trump siger, det er demokraternes skyld; demokraterne siger, det er Trumps skyld – mens justititsministeren mener, det er Guds vilje
Trump siger, det er demokraternes skyld; demokraterne siger, det er Trumps skyld – mens justititsministeren mener, det er Guds vilje

Ritzau Scanpix

Moderne Tider
23. juni 2018

Det har været en begivenhedsrig uge for forældre, børn og immigranter af alle arter.

Seneste runde i den store flygtningelimbodans blev indledt mandag, hvor verden vågnede til nyheden om, at hundredevis af børn sidder i bure ved USA’s sydgrænse, mens de afventer sagsbehandling. Faktisk er nyheden et par måneder gammel: 2.300 børn er blevet adskilt fra deres forældre siden april, skriver Propublica, der også har udsendt en lydfil med grædende børn i et tilbageholdelsescenter.

Årsagen til tvangsadskillelsen har der været uenighed om. Demokraterne og dele af det republikanske bagland mener, at det er præsident Trumps skyld, Trump mener, at det er demokraternes skyld, og justitsminister Jeff Sessions mener, at det er Guds vilje.

Uanset skyldsspørgsmålet blotlagde sagen dog, at selv Trump har en nedre grænse for dårlig publicity, og den går ved grædende børn i bure. Således gik Trump fra mandag kun at ville sætte ind mod tvangsadskillelsen, hvis han fik en stor pose penge til sit grænsehegn, til onsdag at underskrive et direktiv, som skal sætte en stopper for den.

Men som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Christian Friis Bach, sagde i Aftenshowet: Der er også flygtningebørn, der græder i EU.

Flygtninge verden over

I denne uge har flygtningespørgsmålet atter engang udløst tysk regeringskrise, og Angela Merkel har fået to uger til at finde en fælles europæisk løsning – den klarer hun nok. 

Apropos lejre. Grundlovsdag sagde Løkke, at han og andre regeringsledere arbejdede på at lave lejre for afviste asylansøgere et ikke videre attraktivt sted i Europa. Nu nægter Tyskland og Holland, at de har noget med det at gøre, skriver Jyllands-Posten.

Løkke fastholder, at der »i en kreds af lande« har været »en dialog«. Det har i det hele taget været en træls uge for regeringen i EU: Torsdag blev den udsat for – ikke tvangsadskillelse, men tvangssamvær, idet EU-landene mod Danmarks ønske vedtog to måneders øremærket barsel til mænd.

Endelig vil Italiens nye indenrigsminister, Matteo Salvini fra Lega, have en optælling over romaer og smide illegale ud – mens han beklager, at de må beholde dem med italiensk statsborgerskab. Limbo! How low can you go?

Mand bider ulv, ulv bider mand

Bornholms fiskere forsøger over for Radio24syv at brande sælen som ’havets ulv’. De vil have kompensation. Siden 2016 har et sæljægerkorps på Bornholm haft lov til at skyde 40 sæler om året, men har kun pløkket en. 

Så er det tilsyneladende anderledes for landjordens ulv, også kendt som ulven. Fem af otte registrerede ulve er forsvundet. En er fundet død, resten er pist væk. Man spekulerer i, at de er blevet skudt i al hemmelighed. Altså det omvendte af sælerne – krig i stealth mode.

Nu er regeringen klar med en hjælpende håndsrækning – ikke til den fredede ulv, men til dens største naturlige fjende: mennesket. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen vil gøre det lettere at skyde »problemulve« med en three strikes and you’re out-model. Som en twitterbruger bemærkede, så må ulvene tænke: Vi skulle have spist dem, mens vi havde chancen.

Vi bliver i naturens verden, hvor et fortroligt notat, som Politiken har fået op under neglene, afslører, at Danmark trods regeringens energiudspil vil udlede mere CO2 i 2030. Til gengæld vil Københavns Kommune bygge cykelparkering for at nå sit mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad – til 100.000 kr. pr cykel. Som mor altid sagde: Den, der køber dyrt, græder kun én gang.

Hvorvidt Brian Arthur Mikkelsen er købt dyrt eller billigt, må stå hen i det uvisse, men han tog i hvert fald midt på ugen turen gennem svingdøren mellem politik og lobbyisme, da han skiftede fra  erhvervsminister til direktør i Dansk Erhverv. Indskiftet blev det unge konservative håb Rasmus Jarlov – og det var på tide, for han har jo alle kvalifikationerne, udtaler Rasmus Jarlovs mor til DR.

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her