Læsetid: 3 min.

Ugerevy: Uffe Elbæk – den virkelige Birgitte Nyborg

’Borgens’ Birgitte Nyborg fik i denne uge sin pendent i den del af det politiske liv, der forgår uden for fiktionens verden. 

’Borgens’ Birgitte Nyborg fik i denne uge sin pendent i den del af det politiske liv, der forgår uden for fiktionens verden. 

Mike Kolöffel

30. juni 2018

Den sidste uge før ugerevyen går på sommerferie har været spækket med chokudmeldinger og genopstandelser. Først vendte en gammel kending tilbage fra graven: Præsident Trumps indrejseforbud, der i sin tredje inkarnation endelig fik gang på jord. USA’s Højesteret har med stemmerne 5-4 givet grønt lys til, at præsidenten kan forbyde borgere fra bestemte stater at rejse ind i USA.

Kendelsen blev blandt andet begrundet med, at indrejseforbuddet ikke handler om religion, men om sikkerhed, hvilket unægteligt står lidt i kontrast til Trumps hensigtserklæringer om at lukke landets grænser for følgere af den religion, der hedder Islam. Her har Højesteret altså valgt at dømme ud fra parolen: Det, præsident mener, er ...

Men det er langt fra den største Trump-nyhed denne uge. Præsidenten har nemlig gjort det umulige: Fået David Lynch til at forklare sig. Efter en tvetydig interviewudtalelse fra Twin Peaks-skaberen blev tolket som støtte til Trump, måtte Lynch bringe en berigtigelse: Det var overhovedet ikke det, han mente, skriver han i et åbent brev på Facebook. Nu venter vi bare på, at han forklarer den sæsonfinale.

Ikke alle gamle, hvide amerikanske politikere har haft en lige så god uge som Trump. Ved demokraternes nomineringsvalg i New York tabte den politiske veteran Joe Crowley til førstegangsopstillede Alexandria Ocasio-Cortez, som ikke bare er ung, kvinde, latina og Bernie-supporter – hun er også allieret med Cynthia Nixon – bedst kendt som karrierekvinden Miranda i Sex & The City – der er opstillet til guvernørposten i samme stat. The times, they are – trods alt – a’changing. Om ikke andet, så på østkysten.

Også i Hollywood blæser der nye vinde. Efter flere års klager om #Oscarssowhite har Oscar-akademiet nu åbnet dørene for 928 nye medlemmer, hvoraf 49 procent er kvinder og 38 procent er ikkehvide. Med den hastighed går der ikke længe, før Oscars tipper over i #sobeige.

I Danmark fik vi vores egen progressive chokkandidat, da Uffe Elbæk tirsdag aften spillede sig selv på banen som statsminister. Ifølge Epinion står han på nuværende tidspunkt til 4,1 procent af stemmerne. Men som alle, der har set bare et enkelt afsnit af Borgen ved, så er selv den mindste underhund kun to belejlige møgsager og en smart garderobe fra en statsministertaburet. Uffe Elbæk – den virkelige verdens svar på Birgitte Nyborg.

Ugen bød også på et uventet comeback til en af medieforligets store jokere: Radio24syvs udflytning til Jylland – der altså viste sig ikke at være en joke. Medieaftalen mellem de fire borgerlige partier faldt på plads torsdag aften, og indebærer blandt andet, at mindst halvdelen af radiokanalens redaktionelle medarbejdere skal rykkes vest for Storebælt.

I royalt nyt blev nyslået fotomodel og nummer 7 i arvefølgen Prins Nikolai student fra Herlufsholm Kostskole med et 10-tal i huen. Det oplyste Kongehuset ikke via interview, pressemeddelelse eller lurblæser, men på sin officielle Instagram-profil, hvor opslaget i skrivende stund har høstet 806 kommentarer og 46.566 likes.

Også på cykelstierne vinder den ny teknologi indpas. Således kan valgord om mere medvind nu blive en saga blot, idet et flertal i Folketinget har stemt for, at de såkaldte speed pedelecs – en meget hurtig elcykel – kan få lov at køre på de almindelige cykelstier. Samtidig bortfalder kravet om hjelm og aldersgrænsen sænkes til 15 år.

En speed pedelec kan til orientering køre hurtigere end en lille knallert, såfremt den ikke er tunet, mens denne ugerevyskribent på en god dag kysser 25 km i timen på den gamle jernhest. Fagre nye verden.

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

 • Ugerevy: Nu er det Mettes tur

  29. juni 2019
  I denne uge indgik den socialdemokratiske mindretalsregering en aftale om et ’forståelsespapir’ med R, SF og Ø, ikke et regeringsgrundlag, men alligevel »et grundlag, vi kommer til at arbejde på,« som Mette Frederiksen opklarede. Ugen bød også på overraskelser på ministerlisten som Joy Mogensen og Jeppe Kofod
 • Ugerevyen: Rasmus Paludan bør lave en Kirsten Birgit

  22. juni 2019
  Fra at have været alles kæledægge er Den Korte Radioavis på rekordtid blevet lagt så meget for had i den kreative klasse, at man jo nærmest er modig, hvis man stadig tør sige, at man synes, det er sjovt
 • Det er mediernes skyld – det er lidt mere uklart hvordan

  15. juni 2019
  Ugen bød på to store udskiftninger: Henrik Sass Larsen bliver ikke finansminister og Åge Hareide fortsætter ikke som landstræner. Det var henholdsvis pressen og Peter Møllers skyld
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Flemming Berger
 • Eva Schwanenflügel
Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu