Ugerevyen: Danmarks dårligste musikfestival – også kaldet Folkemødet – er stadig lige så sjov at deltage i, som den er kedelig at høre om

Festivalen gik i gang torsdag, og er desuden slet ikke det eneste, der er sket denne uge
Festivalen gik i gang torsdag, og er desuden slet ikke det eneste, der er sket denne uge

Ólafur Steinar Gestsson

Moderne Tider
16. juni 2018

Verden er gået ind i lidt af en slutspurt her op til agurketiden.

Tirsdag mødtes USA’s præsident med Nordkoreas diktator i Singapore til det topmøde, som vittige typer har kaldt ’Klovnejalta’ med henvisning til Jalta-konferencen i 1945, hvor Stalin, Churchill og Roosevelt mødtes for at ordne verdenssituation mod slutningen af Anden Verdenskrig. Ved Klovnejalta i Singapore var planen i grove træk, at Donald Trump og Kim Jong-un skulle ordne verdenssituationen for begge at forhindre sig selv i at indlede en tredje verdenskrig, hvilket jo i udgangspunktet er en fin idé.

Efter mødet sagde Trump, at Kim Jong-un havde en fed personlighed og er klog og elsker sit folk, hvilket virkede som en mindre fin idé, da Kim trods alt er en brutal diktator, der holder sit folk fattigt og i lænker. Få dage forinden havde den amerikanske præsident kaldt den canadiske premierminister »meget uærlig og svag«, og efter mødet i Singapore proklamerede Trump, at de amerikanske medier var nationens sande fjender.

Bevægelserne i den globale cirkusarena blev fint beskrevet af den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, i en tale onsdag:

»Den verdensorden, vi engang kendte og havde vænnet os til, eksisterer ikke længere,« sagde han og fortsatte: »Gamle pålidelige søjler ryster under vægten af nye kriser. Alliancer, som går årtier tilbage, kan bringes i fare i løbet af det korte øjeblik, det tager at skrive et tweet.«

Heldigvis er noget ved det gamle. Igen i år er Danmarks dårligste musikfestival – også kendt som Folkemødet – tilsyneladende lige så sjov at deltage i, som den er kedelig for folk at høre om. Kort fortalt mødes politikere, journalister og lobbyister og diskuterer med hinanden om dagen, mens de samme mennesker om natten drikker og horer til lyden af rædderlige coverversioner af Bruce Springsteen-sange fremført af politisk kommentator Peter Mogensen.  

Så er der vildere action henne i Justitsministeriet, hvor ministeren denne uge besluttede at udvide den genåbnede Tibetkommission, efter at P1 Orientering kunne afsløre, at det i årevis har været mere eller mindre almindelig politibusiness at forhindre demonstranter i at blive set af kinesere på statsbesøg. Det ligner en systematisk omgåelse af grundloven og er i hvert fald alvorligt nok til, at rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg kaldte den praksis »fuldstændig horribel«. Kommissionen skal nu undersøge politiets rolle under kinesiske statsbesøg helt tilbage til 1995.

Politiet er dog ikke det eneste sted med rod i butikken. Det er nemlig kommet frem, at den forbedring, man har observeret i det danske vandmiljø, slet ikke har fundet sted i vandet, men alene på papiret. Vandmiljøet bliver ikke bedre, men værre, skrev DR, hvilket underminerer forudsætningerne for den af økologer udskældte og af landmænd elskede landbrugspakke fra 2016.

Går det nedad for vandmiljøet, går det til gengæld opad ved eksamensbordene. Det er ti år siden, man indførte syvtrinsskalaen til karaktergivning, og siden har folk især på de videregående uddannelser bare klaret sig bedre og bedre, lyder første del af en evaluering, som Undervisningsministeriet lagde frem denne uge. Så godt, at det faktisk virker lidt mystisk. »Andelen af 12-taller er meget høj på mange områder på de videregående uddannelser,« skrev ministeriet, og den nye uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) noterede sig, at tallene tyder på, »at karaktergivningen ikke fungerer helt, som den skal«.

Det kan man sige om mange ting, men ikke om den forgangne uges nyhedsniveau, der er til topkarakter. Med fodbold, fadøl og fred i vor tid blev vi trygt sendt et skridt videre mod den afgrund af uvished, vi kalder fremtiden.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Mikkel Vuorela, som sædvanligt en morsom og delvist utryghedsskabende ugerevy :-)

Flemming Berger, Anne Eriksen, David Breuer og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Jeg synes folkemødet kunne organiseret bedre. Udfra hvad man kan læse i pressen er det for meget for eliten og for lidt for folket. Det er ganske let at ændre på:

Folketinget overtager organisationen og lejer alle stader, overnatningsmuligheder etc. og genudlejer dem i sektioner ligesom ved store sportsarrangementer. Så mange pladser til interesseorganisationer, så mange til politiske partier, så mange til pressen, så mange til virksomheder og så mange til enkeltpersoner etc. Prisen sættes så efter betalingsevne. Virksomheder og organisationer der kan fratrække udgiften betaler mest. Enkeltpersoner, specielt studerende, pensionister, flygtninge etc. betaler mindst. Ved overtegning er der lodtrækning. Det var muligt ved Londons Olympiske Lege 2012, så selvfølgelig er det også muligt her.

Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, David Breuer, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar

Men folk, der lejer deres huse ud, tager priser, man kunne bo på Trump Tower for. For dem er det såkaldte folkemøde en glædelig begivenhed.

Finn Nissen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Jeg savner selv flere folkemøder samtidigt rund om i landet. Bornholm er for isoleret og fjern til mig. Så kunne hver region fremstå med sin karakter og lokale politikere kunne få bedre kontakt med deres vælgere. Konkurenc skulle være godt siges der. Hvad med Grønland og Færøerne? Ellers resten af opskriften iflg Henrik Brøndum fornuftige tanker.

Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er jo alt andet end folket, der deltager i Folkemøderne - undtaget de få bornholmere.
Denne lille forlystelse for de travle politikere, inden de tager på rigtig ferie, hvor de kan droppe den tvungne højtidelige tone i folketingssalen og "pjatte" mere over en bajer og en fodskammel.

Sandelig også godt, at den kinesiske gåde kan se dagens lys, næste punkt bliver så at finde ud af, hvilken statsminister, der gav den første ordre. Landbrugspakken må meget gerne pakkes ud igen...
Til gengæld skal der jo mange 12 taller til for at få f.eks. en lægeuddannelse/ psykolog - og dem har vi jo meget brug for - i fremtiden.

Steen K Petersen, Finn Nissen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

I det mindste burde man kalde det for noget andet end et folkemøde, når det primært er en slags komsammen for politikere, organisationer og lobbyister. Det er vel også derfor, at man har lagt det på den mest fjerne ø, så man begrænser fremmødet af almindelige borgere. De kunne jo risikere at komme til at præge mødet.
Befolkningen i almindelighed er begrænset til nyhedsdækningen, og her er der ikke meget at hente. Politikere på slap line fører bare til større overfladiskhed. Som eksempel kan man nævne DRs Deadline, der har byttet studiet ud med en udendørs scene. I stedet for fokus og engagement, får vi markedspladsstemning og overfladisk snak.

Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Finn Nissen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Korrekt observation om Folkemødet - i hvert fald for mig: Uvedkommende begivenhed.