Læsetid: 10 min.

VM i fodbold er et skrig, en sang, en halvflugter, en dagdrøm, en morale og meget mere

Informations VM-hold skriver om deres eget største VM-øjeblik, inden det går løs igen fra på torsdag
Jeg blev født med det skrig inden i mig, sagde Marco Tardeli om sin reaktion på sin 2-0 scoring i kampen mod Vesttyskland i 1982.

Jeg blev født med det skrig inden i mig, sagde Marco Tardeli om sin reaktion på sin 2-0 scoring i kampen mod Vesttyskland i 1982.

Ritzau Scanpix

9. juni 2017

Tardelli-skriget

1982 · Italien-Vesttyskland

Af Kasper Steenbach

Det handler om skriget. L’urlo di Tardelli, som italienerne kalder det. Om en voksen mand, en hårdfør, rutineret defensiv midtbanespiller på 27 år og 178 velafstemte centimeter, som inkarnerede den arrogance, der er selvfølgelig, når man tilhører titelvante Juventus, men som måtte give slip på det hele 11. juli 1982.

»Jeg blev født med det skrig inden i mig,« har Marco Tardelli reflekteret om sin jubel efter sin 2-0-scoring i Italiens VM-finalesejr på 3-1 over Vesttyskland. »Det må være det samme som, at du ser dit liv passere revy, når du skal dø. Jeg så sekvenser af mig selv, da jeg spillede fodbold som barn.«

Det handler også om sammenhængen. Jeg så de fleste af 82-kampene – den første slutrunde, jeg husker uden hjælpemidler – i tv-stuen på campingpladsen i Ærøskøbing. Jeg hang ud med min faste sommerferieven, den lokale købmandssøn René, som gennemførte turneringen med en bideskinne med nakketræk, men ellers var alt andet lige til at klippe ud og hænge op:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Overbye
  • Mikael Velschow-Rasmussen
  • ulrik mortensen
Thomas Overbye, Mikael Velschow-Rasmussen og ulrik mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Jeg kan godt finde det lidt småfacinerende at nogle ligefrem hader fodbold. Det er trods alt i sin grundform bare en leg med en bold. Endnu mere facinerende er det selvfølgelig at legen er kultiveret til top-underholdning og big business på samme tid. Det er alt sammen uendeligt spændende og jeg ved snart ikke hvad jeg glæder mig mest til i år: VM eller Tour de France? Hvor ville sommeren være kedelig uden disse højdepunkter. Jeg kan dog godt forstå dem står af på sport, fordi de ikke følger med i det. Men sådan er det jo med de fleste ting, hvad enten det handler om rødvin, lystfisker eller politik, så er man er nødt til at sætte sig bare lidt ind i sagerne hvis man vi have noget ud af det, og heldigvis er reglerne i fodbold forholdsvis enkle. Cykelsport kræver måske lidt mere baggrundsviden. Til gengæld har vi stadig Jørgen Leth, som tilføjer showet en helt særlig dimension, som også kan nydes af den forudsætningsløse. Endelig er det hele fuldstædig op hin enkelte, for så vidt du råder over fjernbetjeningen. Fuldstændig!

Erik Karlsen, Mikael Velschow-Rasmussen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Søren

Da jeg var lille var jeg VIRKELIG dårlig til at spille fodbold, og det eneste mål jeg har scoret var et selvmål, fordi der var en som lossede bolden i hovedet på mig. Samtidig husker jeg min farfar som så engelsk tipsfodbold på et s/h tv, og det erindrer jeg som timers ping-pong af målspark afløst af et mål, der gik så hurtigt at man ikke så det.

Jeg hader ikke fodbold, men jeg tror ikke der er ret mange ting som siger mig mindre. Til gengæld elsker jeg at se motorsport, og det er dybest set ligeså ligegyldigt, som når 22 mænd slås om en oppustet læderkugle :)

Mikael Velschow-Rasmussen

Trods - at jeg ikke rigtig længere følger med i fodbold eller i sport i det hele taget - kan jeg faktisk godt se det smukke, eksistentielle, filosofiske og interessante i fodbold som den civiliserede videreførsel af krig med andre midler.

Katrine Damm

Jeg hader ikke fodbold - jeg er bare ligeglad.
Og synes at lige såvel som andet sport, at det bliver lige lovligt meget eksponeret i medierne.
Og tager det grundlæggende ikke seriøst, at det skulle være et arbejde at sparke til bolde, kaste med dem, slå til fjerbolde/tennisbolde - og kan blive urimeligt rig af det pjat, - i min verden gør man den slags rekreativt - motionsmæssigt i sin fritid.
Men jeg har forstået, at jeg er klart i mindretal med den indfaldsvinkel, og jeg har også forstået, at inden for den verden, der køber og sælger man åbenbart mennesker, mærkelig sprogbrug, men det lever man vel med, hvis man får rigtig mange millioner for at losse til en bold..
Mht til "krig", det synes Sørine også - kvinder skal holde op med det pjat at sparke til bolde, da det ifølge kvinden (Sørine) er mænd, der sparker til bolde OG går i krig og begge dele ligger - igen ifølge Sørine - ikke i kvinders natur.
Fodbold er et boldspil, ligesom andre boldspil, det har ikke noget med krig at gøre.
Hvis det var det sådan, så tænker jeg spil endelig mere fodbold whatever boldspil, hvis det kunne mindske udbredelsen af krig.

Herdis Weins, Hans Aagaard og Anne Lintrup anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Jeg glæder mig helt vildt!

Håber det går godt for Argentina og Messi! Nu da Italienerne ikke er med må Argentina steppe op og spille italiensk! Håber de går hele vejen til finalen! Og vinder!!

Endelig er Danmark med igen - og med et fint hold har de endda en chance for at gå videre fra gruppen!!I øvrigt har holdet fået en fremragende kommentator i form af Viktor Fischer! Bare ærgerligt med Bendtner..

Det blir fantastisk!!

Mikael Velschow-Rasmussen

Det slår mig at mit indlæg 9.6. kl. 20.31 meget nemt kan misforstås.

Bare sådan lige ... Jeg er meget stor modstander af krig - faktisk er jeg pacifist.

Hvis man deler mit indlæg op, og udbygger det lidt (jeg er åbenbart ikke god til de helt korte 'soundbites' indlæg), gi'r det lidt mere mening:

- jeg kan faktisk godt se det smukke, eksistentielle, filosofiske og interessante i fodbold

Ovenstående ment som fodboldens evne til at betyde noget mere end bare 22 mand, 2 mål og 1 bold.

Desværre synes jeg, at det er en meget skidt tendens med den kraftigt øgede kommercialisering af spillet og masser af andre sportsgrene. Det minder jo i dag mest af alt om 'American Wrestling' eller romersk brød og cirkus, som jo var et forvarsel om det vestlige romerriges fald. (Hvilket ligger meget godt i forlængelse af andre samtidige artikler om det vestlige demokratis problemer og eventuelle fald).

******

- den civiliserede videreførsel af krig med andre midler.

Umiddelbart synes jeg jo stadig, at det er en rigtig god ide, at man har fundet på at lade mennesker kappes og magtstrides via spil og leg i stedet for via krig.

Kurt Nielsen

Sportens milliarder af kroner kommer fra erhvervslivet som sponsorater. Et erhvervsliv, der gør hvad det kan for ikke at skulle betale skat som hele samfundet kan få gavn af. Hvordan mon det kan være?