Læsetid: 7 min.

Europas højrepopulister behøver ikke Steve Bannons hjælp til en samlet nationalistisk front. Det klarer de fint selv

Trumps detroniserede chefstrateg vil skabe ravage i Europa. Hans store plan er at samle kontinentets højrepopulistiske partier i en fælles front, der skal vinde hver tredje stemme ved det kommende valg til Europa-Parlamentet. Men organiseringen og forbrødringen mellem Orban, Salvini, Le Pen og de andre har været i gang i årevis
Steve Bannon sammen med Marine Le Pen under  Rassemblement Nationals (det tidligere Front National) partikongres tidligere på året. Bannon vil gerne føre de højreorienterede partier i Europa sammen – men spørgsmålet er, hvor meget den amerikanske ideolog kan tilbyde de europæiske partier, der allerede er begyndt at samarbejde i mere udpræget grad end tidligere.

Steve Bannon sammen med Marine Le Pen under  Rassemblement Nationals (det tidligere Front National) partikongres tidligere på året. Bannon vil gerne føre de højreorienterede partier i Europa sammen – men spørgsmålet er, hvor meget den amerikanske ideolog kan tilbyde de europæiske partier, der allerede er begyndt at samarbejde i mere udpræget grad end tidligere.

Sylvain Lefevre

28. juli 2018

I maj rejste Steve Bannon til Budapest for at tale om den i hans øjne forbilledlige europæiske højrepopulisme.

Talen skulle finde sted ved en konference på bredden af Donau-floden, og hele arrangementet var sponseret af Bannons helt – den ungarske præsident Viktor Orbán, som Bannon har kaldt »Trump før Trump«. Da han ankom til konferencen, blev han mødt af en sal fyldt med embedsmænd og regeringsfolk fra Ungarn, Polen, Slovakiet og Tjekkiet.

»Den populistiske, nationalistiske revolte i Europa er to år foran den amerikanske,« sagde Bannon, der som altid var klædt i et dobbelt lag af skjorter, og budskabet faldt i god jord. Kort inden var den tidligere Trump-rådgiver og afsatte direktør for det ultrakonservative Breitbart News blevet præsenteret som en »stor tænker«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Nike Forsander Lorentsen
  • Frede Jørgensen
  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Anders Graae, Nike Forsander Lorentsen, Frede Jørgensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Godt overblik som sædvanligt, Natalie :-)

Natalie Yahya Rosendahl, Frede Jørgensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Soros er genial,« siger Bannon til The Daily Beast.

»Ond, men genial.«

På samme måde er Bannon ond, men yderst tvivlsomt, særlig genial.
At blive fyret som toprådgiver for Trump var nok ikke ønsketænkning ved valgets begyndelse.
Nu vil han gøre EU endnu mere populistisk end diverse lande allerede er..
Tror ikke han får synderligt meget ud af det, men det er naturligvis opmærksomhed hjemme i USA det handler om.

Niels Baadsgaard, Ole Frank og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Mon disse mennesker ved, hvad de gør?
Ochlokrati kommer, når demokrati er blevet ødelagt af demagoger og populisme.
Ved Ochlokrati (også kaldet pøbelvælde) er en styreform, hvor enhver kun tænker på sig selv. Man går sammen med andre for selv at opnå noget.

Niels Baadsgaard, Bent Gregersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

"Ond men genial". Det lyder både facinerende og helt usædvanligt. Også når det gælder dem man ellers kan tænke sig stå for det modsatte af Bannon og hans europæiske fæller. Jo, der er da ganske sikkert mange "kloge", men nok færre "politisk kloge" blandt Bannons osv. modstandere. Men, dem der får dette hæftet på sig af modstandere "onde men geniale" tager det måske som et kompliment? Måske svare med en "djævelsk" latter?

Bettina Jensen

Kan EU ikke næsten på egen hånd? Sammenhængen mellem de øgede magtdistancer i medfør af de europæiske landes suverænitetsafgivelser/integration i EU-koncernen og fremvæksten/aktiveringen af vulgærnationalisme/etnocentriske strømninger i mange europæiske lande er ganske svær at overse. Og det er vist svært at benægte at afmagt avler modmagt.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Jeg tror at Bannon er en ondskabsfuld klovn, men han er en farlig mand for Europa. Han og Trump vandt legende let over 16 republikanske kandidater, nogle af dem var nogle nødder, men andre havde meget lang politiske erfaring. De slog dem alle sammen. De slog to politiske dynastier - Bushdynastiet og Clintondynastiet. Efter de har vundet har de formået at sørge for at medierne taler om tweets og meget lidt andet. Og Bannon er røget i svinget.. Men

Den europæiske højrefløj er farligere end den amerikanske, idet den europæiske meget gerne bruger statsmagten til deres hadefulde angreb og deres marcheren og gøren ved, men den amerikanske bruger hadet mod statsmagten. Derfor kunne Bannon godt have blivet derhjemme...

Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Baadsgaard, Bent Gregersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Steve Bannon er en farlig og højreekstrem ideolog, der med magt og penge vil infiltrere de europæiske demokratier for at nedbryde dem indefra.

Han er manden, der trækker i trådene og ikke spilder tiden med Twitter indlæg mod alt og alle, som man ikke er enig med.

Ligesom vi i Danmark gerne vil have os frabedt, at tænketanke og ideologiske politiske kandestøbere fra udlandet skal sætte dagsorden herhjemme, så bør vi nok holde øje med, om magtfulde folk som Steve Bannon og hans politiske lejesvende kunne tænkes at sparke døren ind også her. Danmark ligger som bekendt strategisk vigtigt som knudepunktet for adgangen til Østersøen og med herredømmet over store dele af Ishavet gennem Grønland.

Der er meget fokus på russiske troldefabrikker og russisk indblandning i europæisk politik, men vi er som blottet overfor den udspekulerede højreekstremistiske indblandning i europæisk politik, som vi nu ser fra amerikansk side.

jan henrik wegener

Forbud? Er det på tide med mere statsmagt mod Bannon og ligesindede? Hvordan virker sådant?mon det man forbyder eller vil undertrykke dør? Eller bliver det stærkere?Er det den geniale løsning? Eller det tåbeligste man kan gøre?

Michael Kamp

@Jan H W
Min kommentar var møntet på de politikere der stod i kø for at indføre indrejseforbud mod islamistiske prædikanter, de såkaldte "hadprædikanter". Jeg hører ikke et pip fra de selv-samme politikere nu.
Hykleriet og dobbeltmoralen er efterhånden altomspændende.

Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Jeg ser det nok fra en helt anden vinkel. Hvor spørgsmålet om man "kan" forbyde eller ej, eller om sådanne forbud strider mod en eller anden formodet rettighed ikke er så vigtigt som spørgsmålet om hvad det skal gøre godt for. Om det ene eller andet forbud så er "dobbeltmoralsk" er noget andet.