Baggrund
Læsetid: 6 min.

Glem Bill Gates, Mark Zuckerberg og gamle penge. Kylie Jenner er vor tids milliardær

Den 20-årige realitystjerne og sminkemogul Kylie Jenner er langt fra den typiske milliardær. Hun er kvinde, hun er ung, og hun har intet med Silicon Valley at gøre. Alligevel er lillesøsteren til Kim Kardashian på vej til at blive den yngste, selvskabte dollarmilliardær nogensinde. Men hvordan?
Moderne Tider
21. juli 2018
Ifølge magasintet Forbes er Kylie Jenner den tredjerigeste berømthed i verden, nummer 27 på listen over USA's rigeste ’self made’ kvinder og snart den yngste milliardær nogensinde.

Ifølge magasintet Forbes er Kylie Jenner den tredjerigeste berømthed i verden, nummer 27 på listen over USA's rigeste ’self made’ kvinder og snart den yngste milliardær nogensinde.

Ritzau Scanpix

Kigger man på gamle billeder af Kylie Jenner, kan man se, at hun er født med relativt små læber.

»Jeg har virkelig små læber,« har Jenner sagt.

»Efter et af mine første kys sagde fyren: ’Jeg troede ikke, du ville være god til at kysse, fordi du har så små læber.’ Det tog jeg meget tungt. Det påvirkede mig.«

Efter kysset fik hun sine læber injiceret med sukker, hvilket gør dem midlertidigt større, startede firmaet Kylie Cosmetics, der primært sælger læbestift, og nu, mindre end tre år efter, er hun tæt på at blive den yngste selvskabte dollarmilliardær nogensinde – en titel som Microsofts Bill Gates og Facebooks Mark Zuckerberg tidligere har haft. Til august fylder hun 21 år.

Denne måned er Kylie Jenner på forsiden af Forbes i forbindelse med det amerikanske erhvervsmagasins årlige liste over selvskabte kvindelige milliardærer.

Jenners succes er det seneste og måske tydeligste eksempel på en trend, hvor flere og flere kendte bruger deres berømmelse til at blive forretningsmoguler, skriver magasinet.

Jenner har været verdenskendt siden hun var ti år gammel. Siden 2007 har man kunnet følge med i hendes liv gennem reality-tv-serien Keeping Up With The Kardashians, der handler om Jenner og hendes familie, hvoraf den mest kendte er storesøsteren Kim Kardashian, der er gift med rapperen Kanye West.

’Kendisøkonomi’, kalder Forbes det. Et andet udtryk for tendensen er opmærksomhedsøkonomi – evnen til at konvertere opmærksomhed til kontanter.

Men selv Tom Davenport, der er professor i informationsteknologi og ledelse på Babson College i Massachusetts, og som er USA’s førende ekspert inden for opmærksomhedsøkonomi, er »mystificeret« af Jenners rigdom og søstrenes evne til at tjene penge på deres berømmelse.

»Det tyder på, at man i de sociale mediers tidsalder langt mere end før kan tage en lille smule opmærksomhed og få det til at vokse til rigtig meget opmærksomhed og til sidst få det til at blive til en kæmpe formue,« skriver han i en mail.

Men Davenport og andre er kun mystificerede af Jenner og Kardashian-familiens succes af en grund: Fordi de er kvinder. Det mener Meredith Jones, der er sociolog og forsker på Brunel University i London. Hun har i flere år forsket i familien, og undersøgt hvordan den påvirker det amerikanske samfund.

»Men hvis det er normalt, at én, der bygger bygninger bliver millionær, hvorfor er det så mærkeligt, når én, der er på TV og laver sminke, bliver det?« siger Jones, der kalder Kardashian-søstrene og deres mor for den mest indflydelsesrige og magtfulde gruppe af kvinder i verden lige nu.

Kylie-effekten

Kylie Jenner er blevet rig på at lave lip kits – et sæt bestående af en læbestift og en læbeblyant, der koster 29 dollar (185 kroner).

Det lyder enkelt, men sættene har nærmest opnået kultstatus blandt unge i USA. Hver gang hun lægger et sæt med nye farver på sin hjemmeside, bliver de udsolgt på få minutter, og flere købere har oplevet at få deres lip kit stjålet i posten af desperate mennesker, som vil have et stykke af Kylie Jenner.

Bagefter sælges produkterne på internettet som samlerobjekter. Det dyreste sæt blev efter en budkrig på eBay solgt for 10.600 dollar – altså 68.000 kroner.

Kylie-hypen viste sig også i februar, hvor det sociale medie Snapchat ændrede sit design.

Snapchat er en app, hvor man i stedet for at sende sms’er til sine venner, sender billeder med tekst. Snapchat er også en milliardvirksomhed med 250 millioner brugere verden over.

Men uheldigvis for Snapchat var Kylie Jenner ikke begejstret for app’ens nye udseende. Og det blev dyrt.

»Sååå, åbner I heller aldrig Snapchat længere, eller er det bare mig? Ugh, så ærgerligt,« tweetede Jenner. Dagen efter var Snapchats aktier faldet med 1,3 milliarder dollar.

Kylie Jenners følgerskare på sociale medier er massiv. For eksempel har hun 111 millioner følgere på Instagram. Til sammenligning har Donald Trump 53 millioner følgere på sin omtalte twitterprofil.

Med store følgerskarer kommer også indflydelse og indtjening. I de sociale mediers tidsalder er en berømtheds vej til en milliard derfor lettere, end den har været nogensinde før, skriver virksomhedsanalytiker John Tamny i Forbes.

Kylie Jenner behøver ikke bruge millioner af dollar på store reklamer eller at oprette fysiske butikker. Hendes profiler på sociale medier, og hendes følgeres ønske om at ligne hende, er nok reklame i sig selv.

Det forklarer også, hvorfor hun nøjes med kun syv fuldtidsansatte (Jenner udliciterer langt de fleste opgaver) og desuden ejer 100 procent af Kylie Cosmetics selv, skriver Tamny. Han argumenterer for, at man vil se mange flere unge milliardærer som Kylie Jenner i den nærmeste fremtid.

»For de unge forstår teknologien bedst.«

De indflydelsesrige Kardashian-kroppe

For nogle er Kylie Jenner og Kardashian-familien ligesom kongehuset – det tætteste man kommer på dronninger af Californien.

For andre er de et symbol på kvindemagt, kropslig frigørelse og på at udviske raceskel, blandt andet fordi de fleste af søstrene dater sorte mænd. Kylie Jenner er for eksempel kæreste med rapperen Travis Scott, som hun tidligere i år fik datteren Stormi med.

Men for mange er de ligesom bitcoinen. De har kun den værdi, vi selv tillægger dem, skriver lederskribenten Maureen Callahan i The New York Post. Det er en klassisk kritik af reality-familien: Hvad kan de egentlig – udover at være kendte for at være kendte?

Familiens overhoved er Kris Jenner. I 1970’erne blev hun gift med Robert Kardashian – en erhvervsadvokat med armenske rødder. Sammen fik de døtrene Kim, Kloé og Kourtney Kardashian.

Parret var socialites – en del af eliten i Los Angeles og tætte venner med den pensionerede sportsstjerne O.J. Simpson og hans kone Nicole Brown. Da Brown blev myrdet og O. J Simpson sigtet for mordet på sin kone, var Robert Kardashian med på Simpsons advokathold i ’århundredets retssag’.

Senere blev Kris og Robert skilt, og hun giftede sig på ny med den olympiske guldvinder Bruce Jenner, med hvem hun fik døtrene Kendall Jenner og den yngste Kylie Jenner.

For et par år siden gennemgik Bruce Jenner en kønsskifteoperation og hedder nu Caitlyn Jenner.

Familien er interessant, fordi den både er et billede på amerikansk kultur, samtidig med at den er ved at ændre amerikansk kultur, mener Meredith Jones. Hun henviser særligt til Kim Kardashians store varemærke: Hendes numse.

Selv om Kardashian er armener og altså hvid, ligner hendes numse mest af alt en sort kvindes bagdel, fordi den er stor. Og hvad Kim Kardashian de seneste år har betydet for store numser, har Kylie Jenner de seneste år betydet for store, fyldige læber.

»Søstrene reflekterer et samfund, hvor kroppen er utrolig vigtig. Men ved at reflektere det, kan de også ændre det. Selv om de er hvide, får deres former og farver dem til at ligne latinaer. De har ikke bittesmå, blonde, hvide kroppe. Og alligevel viser de deres kroppe frem som ideelle. Det har ændret moden og opfattelsen af skønhed. Folk, der tidligere følte, at deres type skønhed var marginaliseret, føler sig nu som en del af mainstream,« siger Jones.

Ældre kvinder og mænd har generelt ikke megen forståelse for Kylie Jenner og hendes søstre, viser Jones’ undersøgelser.

»Og det progressive USA er heller ikke betaget af familien, som de generelt ser som ultrakapitalistiske, værdiløse og latterlige,« siger hun.

Men unge kvinder verden over forguder dem. Faktisk så meget, at fans nu donerer penge til Kylie Jenner gennem en indsamling, der skal hjælpe hende til at nå milliarden, inden hun fylder 21 år den 10. august. Hun mangler 100 millioner dollar.

Indsamlingen er oprettet af internetpersonligheden og satirikeren The Fat Jew, som skriver på Instagram, at »jeg har ikke lyst til at leve i en verden, hvor Kylie Jenner ikke har en milliard dollar.«

Indtil videre har 160 personer doneret 2.266 dollar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Uhyggeligt foto af denne unge kvinde.

Jørn Andersen, Svend Erik Sokkelund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Folk har til gode at opdage, at den fri adgang til medier også gør alle til centrum for opmærksomhed. Så stopper muligheden for at tjene penge på det.

Eva Schwanenflügel

Steffen - du har en pointe, måske..
Danske politikere klager over had-meddelelser og grove breve om at strangulere deres børn.
Fængselsbetjente bliver forfulgt inde og ude.
Jobcenter-nedarbejdere skal beskyttes af vagter.

Retorikken er blevet grovere og grovere, men hvorfor?
Handler det ikke om tilsidesættelse af borgerne frem for systemet, og om stundesløse aggressioner?

Idoler eller "smart-stars" som Kardassian-familien ser en endeløs fremtids formuenhed i at bevidstløsgøre mennesker for profit.
Samtidig oplever følgerne ikke de forventede forbedringer/forandringer i deres liv.

Men de skyder ikke skylden på det indholdstømte univers disse reality-stars promoverer, tværtimod. De kræver mere af det samme.
Flødeskum med flødeskum på, i konstant stigende mængde.

Dennis Jørgensen

"self-made" - elsker bare det udtryk.

Hvordan du bliver en self-made milliardær?
Ok. Først skal din mor gifte sig med en rig advokat...Så ville det være godt at en Football-spiller dræbte sin kone, så din papfar også bliver kendt....så skal der lige lidt ro på....her kunne din mor blive skilt fra den rige advokat og gifte sig igen med en OL-deltager....så ville det være super hvis din halvsøster lavede en sex-video og på smart vis udnytter den berømmelse det giver f.eks. i årevis........hvor hun vil spørge dig om du ville deltage i et familie-reality-show..sig ja.....hvis du er høj og køn giver det mulighed for modeljobs...men du er jo ikke hende. du er den anden...du skal i stedet ændre hele din krop og sætte dit navn på en læbestift...Og Bum! du er self-made..Michelle Wolf

Jørn Andersen, Henrik L Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jakob Trägårdh og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Bernhard Drag

Der er meget varmt på redaktionen kan vi forstå.

Natalie Barrington Rosendahl

Her kan I læse lidt mere om hele 'self made'-kontroversen: https://www.vox.com/2018/7/13/17568328/kylie-jenner-billionaire-forbes-b...

Fra artiklen:
Kylie Jenner was born into privilege. But that’s the case for most billionaires.

The Kardashians and Jenners are no strangers to backlash. One jab that’s frequently thrown their way is that Kim, Khloe, and Kourtney Kardashian are famous for doing absolutely nothing, and that their success represents the downfall of American society. But that mindset fails to recognize just how savvy the Kardashians are.

Say what you want about the Kardashians, they are experts at cultivating fame and cashing in on it. If they are as brainless as their critics say, then it’s even more of a testament to their genius that they’re as successful as they are. As Vox reported in 2016, many marketing experts agree that the Kardashians have crafted their own kind of advertising, and every other company is catching up, trying hard to tap into what the Kardashians have done:
The current Kylie backlash stems from a bit of that “Kardashians are famous for being famous” criticism — a critique that results in the Kardashians’ rarely being taken seriously.

There’s also the idea that it’s unfair to single out Jenner because she’s not the only very rich person in the world who was born into privilege or who comes from a famous family. Lots of now-successful people were born into privilege (that is, rich families), which afforded them more opportunities than most people have by default — prestigious schools, social and business connections, and other advantages that being wealthy unlocks. Jenner’s story isn’t that different, other than the amount of privilege she was born into.

Singling out Jenner while praising other “self-made” billionaires who have had access to similar opportunities and come from wealthy families raises the question of what in particular rankles people so much about Kylie Jenner’s fortune.

Is it purely self-righteousness? Do they feel that Forbes falsely praised Kylie within a narrative about empowerment and women bosses? Or is it specific to her being related to the Kardashians? Would another woman billionaire with just as much privilege face this kind of criticism? Is there something sexist about the way we treat the members of this family? Where does the unwillingness of the public to, heaven forbid, give a Kardashian or Jenner credit come from?

For people that many Americans say we shouldn’t spend our time talking about, the Kardashians and Jenners sure get talked about a lot. This Forbes cover story is just the latest example. And what we say and what we think about Kylie Jenner or any of her famous family members often reveals more about us than it does about them.