Læsetid: 9 min.

Hvis det lykkes at skabe bevidste robotter, medfører det et moralsk ansvar

Bevidstheden er en af videnskabens store gåder. Og med den hastige udvikling i kunstig intelligens bliver forståelsen af menneskets unikke oplevelsesverden kun mere relevant. Det er ikke naturvidenskab, men filosofi, som rummer svarene på mange af vores spørgsmål, mener den internationalt anerkendte filosofiprofessor Dan Zahavi
En af hovedfigurerne fra tv-serien ’Westworld’, robotten Dolores. Scifi-dramaer danner ofte grobund for debatter om bevidsthedens væsen, men den internationalt anerkendte bevidsthedsforsker Dan Zahavi er faktisk ikke så begejstret for de mere hypotetiske udforskninger af bevidsthedens væsen.

En af hovedfigurerne fra tv-serien ’Westworld’, robotten Dolores. Scifi-dramaer danner ofte grobund for debatter om bevidsthedens væsen, men den internationalt anerkendte bevidsthedsforsker Dan Zahavi er faktisk ikke så begejstret for de mere hypotetiske udforskninger af bevidsthedens væsen.

fra serien

7. juli 2018

Bevidstheden er blevet kaldt hjerneforskningens hellige gral. Med MR-scanninger og elektroder har forskere i årtier forsøgt at kortlægge neuronernes komplekse netværk for her at finde de forbindelser, som kan forklare den menneskelige bevidsthed.

Men den såkaldte reduktive materialisme, altså ideen om at naturvidenskaben kan forklare bevidstheden på linje med andre fysiske fænomener, er forsimplet, mener den 50-årige professor i filosofi Dan Zahavi.

»Naturvidenskabens traditionelle repertoire af kognitions-, hjerne- og it-forskning har ikke været i stand til at forklare, det som er blevet kaldt bevidsthedsforskningens hard problem – nemlig bevidsthedens subjektive oplevelser og følelsesliv.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Katrine Damm
  • Torsten Jacobsen
  • Toke Kåre Wagener
  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
Alvin Jensen, Katrine Damm, Torsten Jacobsen, Toke Kåre Wagener, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Katrine Damm

Hvad skal vi med bevidste robotter?
Bare fordi man kan noget, er det ikke nødvendigvis det samme, som at det er en god ide.
Jeg har ikke set Westworld, desværre, men man kan jo bare se Blade Runner...

Jørn Andersen

Til gengæld viser de tusindvis af veldokumenterede nærdødsoplevelser,at bevidstheden snildt kan eksistere uden en fysisk krop og med bibeholdelse af en identitet og et oplevende " jeg ".

Noget siger mig, at Dan Zahavi med fordel kunne interessere sig (lidt mere?) for Jesper Hoffmeyer's (m.fl.'s) biosemiotik. Det mentale er en (hyperkompleks) tegnproces, altså et relationsfænomen. Det første subjekt kom ind i verden med den første selvreproducerende celle. Følelse/oplevet perception er indtil videre et mysterium (og bevidsthedens essens), I hvert fald set med naturvidenskabelige øjne. Mvh.

Tor Brandt, Mogens Holme, Karsten Aaen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Selvbevidste robotter er en umulighed! Hvis robotter en dag bliver selvbevidste, bliver de til androdier; androids. Det er det som C3P0 fra Star Wars er, ikke en robot. Og det er det som Data fra Star Trek er !

"Med MR-scanninger og elektroder har forskere i årtier forsøgt at kortlægge neuronernes komplekse netværk for her at finde de forbindelser, som kan forklare den menneskelige bevidsthed."

Åh ja, og alligevel er de ikke kommet en millimeter tættere, af den simple årsag at bevidstheden ikke produceres af fysisk materie.

En sammenhæng mellem oplevede indre bevidsthedstilstande og ydre fysiske processer vil altid udelukkende vedrøre bevidsthedsindholdet og aldrig bevidstheden i og for sig. Bevidstheden forstået som det faste punkt 'hvorfra' alt bevidsthedensindholdet opleves kan af strengt logiske årsager ikke begynde eller ophøre med at eksistere, men må nødvendigvis være en evig ting.

Det evige er ubegrænset. Naturvidenskaben i dag kan grundet dens fundamentale struktur udelukkende beskæftige sig med afgrænsede fænomener (dvs. det man kan sætte størrelse, vægt, antal etc. på), og derfor vil den aldrig kunne indfange bevidstheden. Den famler i blinde, og oven i købet i den forkerte retning.

Hvis man ønsker at udforske bevidsthedens natur, kan man lære mere ved at meditere i fem minutter end man kan ved at praktisere neurovidenskab i 100 år.

Torben K L Jensen

Hvis man gør mennesker til maskiner vil mennesket tabe - også Homo Economicus.
Er det ikke det der sker nu - regne mennesker for produktionsenheder ?