Læsetid: 7 min.

Tour de France er en rullende tragedie

Cykelløb viser os en side af tilværelsen, hvor ulykken altid venter og optræder pludseligt. Det er en fortælling, der belærer seeren om frygt og medlidenhed præcis som en græsk tragedie. Det er en scene for helte og antihelte, og i år handler det, om hvorvidt løbets øvrige klassementsryttere er i stand til at sparke giganten Chris Froome fra tronen. Endnu tyder intet på det
Richie Porte bliver tilset efter sit styrt.

Richie Porte bliver tilset efter sit styrt.

Christophe Ena

21. juli 2018

Kan man forestille sig noget meget mere tragisk end det, der i søndags overgik den australske rytter Richie Porte på etapen til Roubaix?

Richie Porte var hovedudfordrer til den regerende mester Chris Froome, der har domineret Tour de France siden 2013, men i stedet for at få muligheden for at træde fra Chris Froome væltede australieren på den frygtede brostensetape efter blot 10 kilometer.

Richie Porte brækkede kravebenet og måtte for andet år i træk udgå af Touren efter et succesfuldt forår, hvor han vandt det prestigefyldte etapeløb Schweiz Rundt foran Jakob Fuglsang.

Men Richie Portes lidelser stopper ikke her.

I foråret døde Team BMCs ejer, schweizeren Andy Rihs. Richie Porte har sammen med den olympiske mester, Greg Van Avermaet, været holdets store stjerne, men ejerens død har medført en del turbulens og diskussion om holdets interne hierarki.

Det kan komplicere tingene på et cykelhold, hvor den enkelte rytter egentlig bliver betalt for at ofre sine egne chancer for sin kaptajn. Noget, der har vist sig at være svært for den belgiske puncheur Greg Van Avermaet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bettina Jensen

Tour de France domineres af et hold, som hedder Sky. Sky er en multinational organisation, en gigantisk kapitalfond, som drives efter moderne forretningsprincipper. Ingen i cykelsporten kan reelt stille noget op overfor Sky, som har de bedste ryttere, den bedste holdorganisering, de bedste træningsfaciliteter, topmoderne forskning til rådighed samt en medicinstab, som består af cremen af sportsmedicinere m.m.

Enkelte danskere har arbejdet for Sky i en kortere periode og flere beskriver arbejdet som fjernt fra cykelfaget, præget af excell-ark beregninger og en masse administrativt arbejde, hvilket fik dem til at forlade Sky. De oplevede det som ren forretning og kalkulation, resultatproduktion, uden sjæl og følelse for cykelsporten og faget. Men det må jo stå for egen regning; Sky har ingen problemer og kører profit- og reklamemaskinen videre; som det ser ud lige nu har holdets to topryttere, som er placeret som hhv. nummer 1 og 2 halvvejs gennem Tour de France, absolut gode indtjeningsdage. Og cykelsporten er kategorisk underlagt en benhårdt og monotomt kalkulerende forretningspres, som rent tragediemæssigt klart overgår hvad enkelte ryttere måtte (kunne få 'lov' til at) producere af drama på landevejene.

ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Lars Sell-B anbefalede denne kommentar
Charley Kristensen

Sikke dog en omgang pseudomytologisering. Jeg troede, at vi i år slap for det i Informations spalter, men så skulle ikke være.
Om man kan forestille sig noget mere tragisk end en cykelrytters brækkede kraveben.? Ja, det kan man. Man kan sådan set bare følge lidt med i, hvad der foregår ude i verden. Der er nok at tage af. Jeg tror ikke engang, at Richie Portes brækkede knogle vil have en chance for at blive nomineret.
Man kan så også forstå, at det er noget af det dragende ved showet, at der er nogen, der kommer til skade. Gud fader bevares.