Læsetid: 4 min.

Victor Sjöström: Stumfilmmesteren, der lavede socialrealistiske skæbnefortællinger

Desperate mennesker kæmper for overlevelse i stumfilmmesteren Victor Sjöströms monumentale, socialt engagerede melodramaer, der ikke mindst inspirerede Ingmar Bergman, da han selv begyndte at lave film
Desperate mennesker kæmper for overlevelse i stumfilmmesteren Victor Sjöströms monumentale, socialt engagerede melodramaer, der ikke mindst inspirerede Ingmar Bergman, da han selv begyndte at lave film

Sofie Holm Larsen

14. juli 2018

Ingmar Bergman var kun 12-13 år gammel, da han første gang så Victor Sjöströms stumme Køresvenden fra 1921. Den gjorde et så uudsletteligt indtryk på drengen, at han som voksen stadig kunne genkalde sig bestemte scener.

»Jeg var dybt rystet over filmen. Ikke fordi jeg forstod den eller noget, men fordi jeg ganske enkelt blev påvirket af dens enorme filmiske kraft,« genkaldte Bergman sig siden i et tv-interview. Og man forstår ham. Køresvenden er stadigvæk Sjöströms hovedværk. Den blander innovative visuelle effekter med en bevægende historie.

Filmen var baseret på en bog af en af Sveriges store forfattere, Selma Lagerlöf, og syntes at være inspireret af Charles Dickes’ Et juleeventyr, hvor et genfærd hjemsøger hovedpersonen og får ham til at opføre sig ordentligt ved at konfrontere ham med hans ugerninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu