Læsetid: 12 min.

Amazon vil ikke bare dominere markedet. Amazon vil være markedet

Med et uendeligt varekartotek, ny teknologi, dagligvarebutikker og snart eget medicinalfirma har amerikanske Amazon skabt et markedsimperium, som bliver stadigt sværere at komme udenom. Det er kapitalisme og globalisering på speed. Og snart kan Amazon være på vej til Danmark. Information tegner et portræt
Med et uendeligt varekartotek, ny teknologi, dagligvarebutikker og snart eget medicinalfirma har amerikanske Amazon skabt et markedsimperium, som bliver stadigt sværere at komme udenom. Det er kapitalisme og globalisering på speed. Og snart kan Amazon være på vej til Danmark. Information tegner et portræt

Mikkel Lock Svendborg

25. august 2018

Amazonfloden er verdens største flod målt på vandmængde.

Så da den amerikanske entreprenør Jeff Bezos i 1994 skulle navngive sin nystartede onlineboghandel, opkaldte han den efter den 6.992 kilometer lange brasilianske flod. Så var ambitionsniveauet ligesom lagt.

Det højttravende firmanavn har vist sig ikke at være en overdrivelse. Mildest talt.

I dag, 24 år efter grundlæggelsen, har Amazon en markedsværdi på svimlende 750 milliarder dollar. Det er mere end dobbelt så meget som Danmarks BNP. Og i det nyeste kvartalsregnskab, som blev fremlagt i sidst i juli, kunne Amazon præsentere en 39 procent højere omsætning end samme kvartal året inden.

For hver dollar, der bliver brugt på nettet i USA, bliver 45 cent omsat hos Amazon, som for længst har udvidet bogkartoteket med alt fra håndsæbe til sæbeopera. Og i dag er det ikke kun amerikanerne, der kan få del i den store onlineforbrugsfest. Amazon findes i 15 lande, og har eksempelvis sat sig på 46 procent af nethandlen i vores naboland Tyskland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Bjarne Andersen
  • David Zennaro
  • Henrik Rasmussen
  • Erik Karlsen
  • Eva Schwanenflügel
Christian Skoubye, Bjarne Andersen, David Zennaro, Henrik Rasmussen, Erik Karlsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Neiiendam

Stop den rædselsfulde bandit der har fostret Amazon. Han er totalt skånselsløs overfor sine ansatte (som ikke kan kaldes medarbejdere i den slags firma).

Undgå at støtte hans ønske om at etablere sig i Danmark.

Undgå at købe hans varer, der er lige så attraktive som de billige flybilletter, der udstedes på ansattes rygge, der er bøjet under forfærdelige ansættelsesforhold.

Morten Østerlund Jørgensen, John Andersen, Frederik Rytzel, Arne Albatros Olsen, Bjarne Andersen, Verner Nielsen, Anders Reinholdt, Jesper Dillon, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik Rasmussen, Michael Waterstradt, Jan Skovgaard Jensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Endnu en invasiv art har kurs mod Norden.
Hvor er Margrethe Vestager mon blevet af?

Morten Østerlund Jørgensen, Kim Houmøller, Frederik Rytzel, Arne Albatros Olsen, odd bjertnes, Bjarne Andersen, Verner Nielsen, Jesper Dillon, Martin Sørensen, Børge Neiiendam, Jan Skovgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Når Jeff Bezos' Amazon når Danmark er det vigtigt at det ikke bliver Liberal Alliance som skal sætte rammerne. Jeff Bezos er monopolernes konge. Bjarne Corydons skattefiflende Goldman Sachs var det rene vand....

Morten Østerlund Jørgensen, Frederik Rytzel, Bjarne Andersen, Verner Nielsen, Børge Neiiendam, Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Vend ryggen til Amazon!

Morten Østerlund Jørgensen, Arne Albatros Olsen, Bjarne Andersen, Verner Nielsen, Børge Neiiendam, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
John Andersen

"24 år efter grundlæggelsen, har Amazon en markedsværdi på svimlende 750 milliarder dollar".
Hvad havde det været hvis de havde betalt skat i de respective lande. Men så havde det nok ikke været "A LEVEL PLAYING FIELD", efter Trump`s definition.

Frederik Rytzel, Børge Neiiendam og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Stjernholm

Er det ikke lidt som om, at Jeff Bezos har luret, hvordan planøkonomi faktisk kan bruge på et kapitalistisk marked? Der ligger en vinkel omkring de kommunistiske træk ved sådan en gigants overtagelse af et frit marked.

Steffen Gliese

Netop, Anders Stjernholm. Og netop indenfor handel må vi hilse en automatisering af vareleveringen velkommen - især hvis man internationalt kan blive enige om at lægge loft over virksomheders indtjening.
Ingen siger, at dette system hører hjemme i hænderne på Bezos; men det vil kunne sikre en langt mere rationel, forbrugsreducerende og arbejdskraftafskaffende infrastruktur, der kan tjene til øget lighed, men fjerne ideen om enshed.