Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Er man fattig, hvis man har en smartphone?

Hvordan kan man være hjemløs og samtidig sidde og flashe en smartphone? Jeg har selv en Nokia 3210!
Moderne Tider
18. august 2018

Forleden var jeg på Bakken ved København. Ved indgangen sidder  en hjemløs og sælger Hus Forbi. Jeg har tidligere købt bladet for at støtte den gode sag. Men denne gang er det lidt anderledes. Sælgeren har et skilt, hvor der står, at han også tager imod MobilePay. Og nu er det så, at Brevkassen må hjælpe mig, for der er fuldstændig kognitiv dissonans i mit hoved. Hvordan kan man være hjemløs og samtidig sidde og flashe en smartphone? Jeg har selv en Nokia 3210!

Når man har en smartphone, så er man efter mine begreber ikke fattig på den ’rigtige’ måde. Jeg købte ikke bladet. Skulle jeg have gjort det?

Svar I:

Hvordan man kan være hjemløs og samtidig have en smartphone, er det nemmeste spørgsmål, jeg nogensinde har hørt: Først anskaffer man sig en smartphone, og så mister man sit hjem. Eller omvendt. Uanset rækkefølgen er der ingen modsætning der – din forestilling om hjemløshed er bare fastlåst. Når du selv kan nøjes med en Nokia 3210, er det sikkert, fordi du også har en computer, et hjem og en arbejdsplads med internet og i det hele taget en stabil tilværelse at supplere med.

I gamle dage skulle man have et tiggerbrev, der dokumenterede, at man var værdigt trængende og ikke bare en doven dagdriver, for at få lov at bede om almisser. Det var én måde at løse problemet på. En dårlig løsning, hvis du spørger mig. Hjemløse behøver ikke leve op til dit billede af en fattig. Det er nok, at de mangler et hjem. Og skulle du blive snydt, så har du nok også råd til det.

—Lone Nikolajsen

Svar II:

Først det rent praktiske: Du er ude i en logisk fejlslutning. At din hjemløse tager imod MobilePay betyder ikke, at han har en smartphone. MobilePay kræver en bankkonto, og en konto kræver en adresse, og hvis din hjemløse har en adresse, well … Kort sagt går pengene ind på en anden måde.

Og så det mere principielle, der ligger bagved: Du ledte måske efter en undskyldning for ikke at købe et blad. Jeg kender det selv, når jeg går forbi tiggere; spørgsmålene der popper op: Kunne du virkelig ikke ernære dig på anden vis? Er du ikke for ung og stærk, for velklædt eller påtaget svag? Hvad vil du bruge pengene på?

Men det eneste spørgsmål bag en almisse bør være, om du vil give en gave. I nogle kulturer er det et tegn på respekt, i andre en pligt eller ligefrem en genvej til tilgivelse. Men ingen steder tæller det rigtigt, hvis du føler, du stadig har ejerskab over, hvad gaven så bliver brugt til.

— Emil Rottbøll

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Er man pludselig rig, hvis man har en smartphone?
Næh.
Men den er helt essentiel for at klare sig som hjemløs.
Alle aftaler med kommunen lander i e-boksen, og har man ikke adgang til den, så kan man vinke farvel til enhver mulighed for at overleve med skindet på næsen.

Det er et dybt usympatisk læserbrev, der udpensler hvor lunkne nogen er når det gælder om at hjælpe andre.
Man behøver ikke ligne en bums i laser og pjalter for at være hjemløs.
Men det at mangle et hjem, er noget af det værste man kan komme ud for.

Nille Torsen, Vivi Rindom, Arne Albatros Olsen, John S. Hansen, Rolf Andersen, Per Torbensen, Kim Houmøller, Alvin Jensen, Søren Andersen, David Breuer, Viggo Okholm, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Marie Jensen, Hanne Ribens, Elisabeth Andersen, Tine Andersen, Tue Romanow, Carsten Munk, Anders Reinholdt, Anders Sørensen, Heidi Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Christina Petterson, Maria Jensen, Bjørn Pedersen, Karsten Aaen, Kim Folke Knudsen, Per Langholz, Herdis Weins, Trond Meiring, Ebbe Overbye og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Prøv at foreslå at bytte liv en uge eller to med HusForbi-sælgeren. Der vil du finde svaret.

Nille Torsen, Per Torbensen, Alvin Jensen, Søren Andersen, David Breuer, Viggo Okholm, Vibeke Hansen, Marie Jensen, Elisabeth Andersen, Tine Andersen, Tue Romanow, Anders Reinholdt, Heidi Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Maria Jensen, Karsten Aaen, Kim Folke Knudsen, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Fattigdomssyn når det er værst.

Det samme samfund har tvunget hele samfundet. Ældre, handicappede, sindslidende, ikke it minded personer til at opsøge al viden på Nettet. Du skal checke din post i E-boks ellers vanker der repressalier for det altid moderne samfund i overhalingsbanen. Du skal melde flytning på borger.dk. Din bank er slet ikke til rådighed for dig uden en digital adgang og bankerne gider ikke kunder, som de ikke kan tjene penge på. Hvor mange skattelettelser har gruppen af IT utilpassede borgere fået for denne ensretning af al kommunikation. En smartphone koster abonnement osv. ?

Her står du så og overvejer, om du skal købe Hus Forbi hos en hjemløs og bliver forarget over det udstyr, som vedkommende har med.

Hvis jeg var Dig så ville gå ned til den hjemløse donere 100 kr. og sige undskyld for det her fordomsfulde og ensidige indlæg, der emmer af forbehold og mistænkeliggørelse.

En tilværelse uden et fast hjem er et mareridt med eller uden smartphone punktum.

John S. Hansen, Rolf Andersen, Per Torbensen, Kim Houmøller, Alvin Jensen, Søren Andersen, Viggo Okholm, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Marie Jensen, Hanne Ribens, Elisabeth Andersen, Tue Romanow, Carsten Munk, Anders Reinholdt, Heidi Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Christina Petterson, Maria Jensen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Karsten Aaen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Hvis du er hjemløs og har brug for et job, er det da en selvfølge at du har brug for en telefon FOR at kunne få dig et hjem. Jo mere tilgængelig du er 24/7, jo mere sandsynligt er det at en potentiel arbejdsgiver kan kontakte dig - eller du kan kontakte et nyligt opslået job. Hvis du er hjemløs, er en telefon med internetadgang til jobopslag og borger.dk, måden hvorpå du kommer ud af din hjemløshed.

Nille Torsen, Arne Albatros Olsen, Markus Lund, John S. Hansen, Viggo Okholm, Marie Jensen, Elisabeth Andersen, Tine Andersen, Eva Schwanenflügel og Maria Jensen anbefalede denne kommentar

"Hvis man har været i stand til at gå ind i elgiganten og købe en smartphone til 1000 kroner, så må man for fanden da også være i stand til at låne flere millioner til en lejlighed! Jeg tror jeg falder om og dør af bare kognitiv dissonans!"

Markus Lund, John S. Hansen, Kim Houmøller, Alvin Jensen, David Breuer, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Marie Jensen, Tine Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Rehhoff

At man kan betale for Hus Forbi via Mobilepay er en ordning, der er blevet etableret fordi man har opdaget at, der er færre der går rundt med kontanter, hvilket så i en periode betød en nedgang i salget. Man kan læse om det her her:

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/hovedstadsomraadet/nu-faar-500-hus-f...

Brugte smartphones kan forøvrigt, ifølge denne artikel, erhverves til meget overkommelige priser:

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2017-10-01-ny-app-skal-gore-det-lettere-fo...

Nille Torsen, Alvin Jensen, Viggo Okholm, Torben K L Jensen, Elisabeth Andersen, Anders Reinholdt, Bjørn Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Du kan i dette øjeblik købe en topmoderne, fuldt ud kapabel smartphone splinterny i Elgiganten for 700 kroner. Af og til endda billigere. Men hey, hvis man render rundt med en Nokia 3210, så render man sikkert også rundt i den vildfarelse, at de der nymodens smartphones med deres farveskærme og indbygget edb-anlæg koster en bondegård plus det løse.

Rolf Andersen

Der er nok en årsag til at Hus Forbi-organisationen har fået udviklet tasker med solceller, så den hjemløse kan få strøm til sin mobiltelefon ... ;)
https://www.b.dk/danmark/solenergi-til-hjemloeses-mobiler
Jeg ved ikke hvor udbredt løsningen blev, men jeg synes idéen er god

Bjørn Pedersen

@Johnny Hedegaard
Det er jeg klar over, da jeg ved flere omgange har været tæt på at blive hjemløs og udemærket kender til systemet. At det kun kan blive sværere, når man intet hjem har, er let nok at regne ud. At jeg skriver at du behøver en telefon for at kunne få et arbejde i dag, er ikke ensbetydende med at jeg tror at den hjemløse kun har dét problem, eller at de problemer han/hun måtte have, skulle være lette. Men telefonen er dog stadig noget han behøver hvis han vil have bedre chancer for at få et arbejde.

PS: Jeg har opsagt min lejlighed og bliver hjemløs næste måned. Skal bo i en campingvogn for lånte penge. Mmm, hjemløs med arbejde og depotaftale. Nej, jeg beder ikke om medlidenhed. Jeg fortæller dig bare om virkeligheden for andre mennesker end dem du går og spekulerer i selektiv medynk for.

Du kan stort set ikke komme ind til en koncert med et antikapitalistisk, antiimperialistisk, sakralvegansk og flygtningesvimmelt protestsangerensemble i dag uden mobilepay ... eller købe en rød bajer at skylle slagsangene ned med. No way. Digitale betalingskort er bare så taberagtige.