Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg melde mig ind i et parti?

Jeg er opdraget til, at politikerlede ikke er noget for intelligente mennesker. Man kan jo bare tage sig sammen og selv søge indflydelse, hvis man er utilfreds. Nu er situationen den, at jeg er utilfreds (primært med den stigende ulighed og den sløje klima- og miljøindsats), men ikke søger politisk indflydelse nogen steder
25. august 2018

Jeg er opdraget til, at politikerlede ikke er noget for intelligente mennesker. Man kan jo bare tage sig sammen og selv søge indflydelse, hvis man er utilfreds. Nu er situationen den, at jeg er utilfreds (primært med den stigende ulighed og den sløje klima- og miljøindsats), men ikke søger politisk indflydelse nogen steder.

Skal jeg melde mig ind i et politisk parti og prøve at trække i den retning, jeg mener er rigtig? En af mine venner siger, at man ikke skal lede efter det parti, man er fuldstændig enig med, men det parti, man er mindst uenig med. Og at partierne kunne være så meget bedre, hvis der var flere gode hjerner at tage af, når udvalgsposterne og kandidaturerne skulle besættes. Men jeg er stadig i tvivl om, hvad det skulle nytte.

— Den utilfredse

Svar I:

Umiddelbart har jeg mest lyst til at svare: Ja, selvfølgelig skal du da engagere dig i et politisk parti, hvis du er utilfreds med tingene og gerne vil ændre dem. Men samtidigt er det også hyklerisk, fordi jeg ikke selv kunne finde på at gøre det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Frede Jørgensen
  • Bjarne Andersen
  • Alvin Jensen
Frede Jørgensen, Bjarne Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gustav Alexander

Det er formentlig en meget almen akademisk opdragelse. Personligt synes jeg dog ikke at den blinde tro på parlamentarismen er noget for intelligente mennesker. Det er da noget mindre kløgtigt at tro at vi altid bare selv kan ændre systemet. Det er da noget farligere og mere legitimerende at tro, at vi jo bare selv kan fikse systemets fundamentale uretfærdighed. Implikationen er vel at systemet netop ikke er så uretfærdigt så?

Politikerleden er for dem der i et eller andet format vedkender sig at det borgerlige demokrati er korrumperet af neoliberal ideologi og international kapital. Det er svært at ændre, hvis man blot vælger at stille op for SF eller Ø i et eller andet lokalområde. Der er vel brug for et mere fundamentalt brud end det som selv de mest venstre eller højreorienterede partier lægger op til.

Ane Gaarden, Lise Lotte Rahbek, Christina Balslev, Thomas Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det er næppe en farbar vej for en rebel!
Jeg mener ikke at det kan lade sig gøre at ændre et parti på den måde. Partier er uden undtagelse magthierakier og for at få magt til at ændre noget, skal man antage partitoppens anskuelser, for derved selv at arbejde sig så langt op i hierakiet, at man får reel indflydelse. Hvis man så endelig når dertil, er man selv blevet én af dem, og man har opnået det modsatte, af det man oprindeligt ønskede. Der er utallige eksempler på dette.

Bliv revolutionær anarkist!

Ane Gaarden, Bjarne Andersen, Lise Lotte Rahbek og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Thomas Jensen

*Kampen for miljø, klima og ulighed kæmpes også af forskellige organisationer og græsrodsbevægelser, som er markant mindre bureaukratiske og lukkede end partierne. *

...og de har tilsvarende lidt magt til at ændre noget. Eller rettere, de kan forsøge at påvirke dem der har magt - politikerne - men mest giver det nok bare en følelse af at gøre noget. Sådan lidt ligesom demonstrationer...

Johnny Winther Ronnenberg

Hvis man vil have forandring så er der kun en vej, gennem politik. Foreninger og uformelle græsrods grupper er gode til at få en til at føle sig godt tilpas, men indflydelse får man kun gennem partierne. Ja det er tungt af helvede til at vække lydhørhed og forståelse for nye tanker, men nogen skal bringe nye tanker, ideer og principper på banen for ellers sker der intet.