Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal hun vide, at jeg skal til kontrol for kræft?

Ingeniør, 55
1. september 2018

Min øjenlæge har fundet en plet i mit ene øje. Det kan sagtens være medfødt og harmløst. Men det kan også være et tidligt forstadium til modermærkekræft. Jeg skal derfor til kontrol igen om et halvt år. Det, synes jeg, er længe at vente, men det kan ikke tjekkes på anden måde.

Spørgsmålet er, om jeg skal fortælle min kone det. Hun går i sort ved ordet ’kræft’ og kan ikke høre andet end det, hvis jeg fortæller hende det. Hun vil pudse hele internettets hær af eksperter på mig, sende mig til healing i østen, sætte mig på diæt og iføre mig burka, så jeg ikke får sol.

Jeg har mest lyst til at holde det for mig selv, til jeg har noget håndfast at fortælle. Jeg kan også godt administrere at skjule det, for det er ikke noget, der går mig på her og nu  – men er det o.k. at gøre det?

Svar I:

Hvis du ikke er ved at sprække for at fortælle din kone om dit øje, synes jeg, du skal holde mund. Viser det sig om et halvt år, at der intet er i vejen, er hun sluppet for den bekymring, og får du at vide, at du har modermærkekræft, er det tids nok, at du indvier hende i det, når du skal i behandling.

Som hun efter din beskrivelse har det med kræft, vil det bare forpeste livet for jer begge i et helt halvt år til ingen verdens nytte. En klog kone har sagt: Man skal aldrig tage sorgerne på forskud, man risikerer at få dem to gange.

Og i øvrigt er det jo blevet forbudt at bære burka.

— Karen Syberg

Svar II:

Jeg vil råde dig til at sige det til hende. Ikke fordi jeg er hellig, der kan opstå situationer, hvor løgn eller fortielse kan være på sin plads, men det her er ikke en af dem. Når du overvejer at tie, er det formentlig fordi, du håber, at beskeden om et halvt år er, at du ikke fejler noget, og at du så kan glemme det hele igen.

Men det er jo ikke sikkert. Og oven i sorgen finder din kone så formentlig ud af, at du har holdt vigtig viden tilbage for hende i seks måneder. Vel at mærke seks måneder, hvor hun kunne have iført dig burka og sendt dig til healing i østen og formentlig (sådan vil hun tænke det) have fået dig helbredt.

Det får hun svært ved at tilgive, og så er du både syg og har en kone, der er sur, måske ligefrem såret og ked af det. Så sig det. Men forsøg samtidig at overbevise hende om, at det er meningsløst at gå i gang med alternativ behandling, når du ikke selv tror på det. Skulle det ikke være muligt, så lyder en tur til østen umiddelbart som den mest attraktive af de opstillede muligheder.

— Kristian Villesen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu