Baggrund
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Vold mod naturen

Eller om hvorfor det kunne være en god ide at producere flere boreplatforme
For nylig argumenterede en gruppe forskere for, at det er en bedre ide at efterlade boreplatforme i havet end at transportere dem i land og skille dem ad. Det har nenmlig vist sig, at en nedsænket boreplatform kan blive et udmærket rev til gavn for fisk og andre arter.

For nylig argumenterede en gruppe forskere for, at det er en bedre ide at efterlade boreplatforme i havet end at transportere dem i land og skille dem ad. Det har nenmlig vist sig, at en nedsænket boreplatform kan blive et udmærket rev til gavn for fisk og andre arter.

Stephen Philip

Moderne Tider
25. august 2018

Hvilken herlig sommer vi har haft! Og hvor har der været meget solskin!

Man kommer helt til at tænke på W.C. Fields, der netop efter en beskrivelse af en sådan, smuk sommerdag, som vi har haft så mange af i år, tilføjede:

»Ja, det var netop på sådan en dag, at McGillicuddy-brødrene slog deres mor ihjel med en økse.«

For det er efterhånden vanskeligt at opleve en varm sommerdag uden at få nervøse trækninger. Ikke på grund af McGillicuddy-brødrene selvfølgelig, men på grund af de menneskeskabte klimaforandringer, der pludselig synes at være kommet ubehageligt tæt på.

På sådan en sommerdag kunne man godt komme til at tænke på, om man egentlig ikke burde afholde bare lige en enkelt Copenhagen Consensus-konference mere, hvor man forsøger at estimere, hvor stor skade, det har medført, at Bjørn Lomborg blev gjort til en slags antimiljøprofet i årene omkring årtusindskiftet. Nogen må stå til regnskab, tænker man let, når man hører om endnu et dystopisk klimascenarie.

Men rent bortset fra, at vi ikke har tid til at spilde mere tid på Bjørn Lomborg, så er det også nødvendigt at finde en anden måde at tænke på klimaforandringer. Ved at fastholde individer, virksomheder og regeringer som ansvarlige for forskellige, konkrete fejltagelser, de har gjort, forbliver vi nemlig fanget i det, man med Slavoj Zizek kunne kalde den »subjektive vold« mod naturen. Hvad klimaindsatsen har brug for, er derimod at forstå og gøre op med den objektive vold.

Subjektiv og objektiv

Den subjektive vold er for Zizek den, der er relativt nem at finde en ophavsmand til. Det var f.eks. Mette, subjektet, der slog Kaj med en kæp. Sådan forstår vi ofte i det hele taget vold: Som noget, nogen gør mod nogen andre, mere eller med mindre med vilje.

Men der er også en anden slags vold, som Zizek mener, at vi bør være bedre til at få øje på, nemlig den objektive. Om den gælder det, at den ikke er så let at identificere, og at den ikke har nogen tydelig afsender. Mens den subjektive vold er den, der forbryder sig mod den gældende orden (f.eks. love, adfærdsregler, etik), er den objektive vold den, der er et resultat af selve den gældende orden selv.

Når et helt lands økonomi kan bryde sammen som følge af en kompliceret sammenhæng af globale finanstransaktioner, eller når en befolkning må lide under en blanding af tørke, salg af deres jord, sygdomme, osv., så er det ofte svært at finde én bestemt at holde ansvarlig. Det sker bare. Logikken er den samme som den, man finder i steninger eller henrettelsespelotoner: Når bare alle kaster eller skyder på én gang, er ingen skyldig.

Skader mod miljøet har mere og mere fået karakter af objektiv vold. Der findes selvfølgelig stadig nogle, der forurener deres omgivelser med vilje eller imod bedre vidende, men de rigtig alvorlige skader er dem, der følger af det samlede pres fra verdens økonomier: Hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer, plastiksupper i havene – og ikke mindst altså klimaforandringerne.

Solnedgang med boreplatform

For nylig har en gruppe forskere offentliggjort en artikel, der argumenterer for, at det er en bedre ide at efterlade offshore konstruktioner, som f.eks. boreplatforme, i havet end at transportere dem i land og skille dem ad. Det har bl.a. vist sig, at en nedsænket boreplatform kan blive et udmærket rev til gavn for fisk og andre arter. Hvis man imidlertid af denne glædelige nyhed slutter, at så er det nok ikke så galt med de boreplatforme alligevel, så har man netop glemt at tænke den objektive vold med.

Problemet er ikke boreplatformen, og ikke engang den forurening, den afstedkommer i sin levetid, isoleret set. Problemet er det kredsløb, olien indgår i; den maskinpark, den holder i gang; det netværk af varer, vækst og CO2-udslip, den understøtter. Man kunne udmærket bygge boreplatforme i land alene med det ene formål at sende dem ud på havet og sænke dem ned til de dyr, der har brug for strukturer at bo i eller gemme sig ved. Så længe de ikke bliver brugt til at bore efter olie med.

Der er ikke nogen særlig progressiv tanke i at leve i harmoni med naturen, især ikke hvis man ved det forstår en eller anden æstetisk balance eller en genskabelse af ’naturlige’ tilstande.

Naturen har ikke brug for vores æstetiske overvejelser. En solnedgang med en boreplatform eller en vindmølle er ikke mere eller mindre værdifuld end en uden. Men der er en anden vold, som vi er nødt til at begynde at bremse. Det er den vold, der er genereret af et økonomisk system, der i et par hundrede år systematisk har skabt ulykker, fordi det selv er baseret på en grundlæggende ubalance – nemlig jagten efter konstant forøgelse af profit.

Serie

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006.

CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Men der er en anden vold, som vi er nødt til at begynde at bremse. Det er den vold, der er genereret af et økonomisk system, der i et par hundrede år systematisk har skabt ulykker, fordi det selv er baseret på en grundlæggende ubalance – nemlig jagten efter konstant forøgelse af profit."

Så sandt som det er sagt.