Læsetid: 20 min.

Chang Fricks drøm er at smadre de svenske medier. Det går ret godt

Chang Frick er en magtfaktor på den svenske højrefløj og danner fronten i en intens Trump-lignende kamp om den offentlige mening – til trods for at han bliver forsøgt udskammet som højrepopulist. Selv siger han, at hans journalistik er punk, og blandt hovedfjenderne er det store svenske dagblad Dagens Nyheter. Information har fulgt med ham til udkantssverige for at hente en stak dokumenter fra en anonym kilde
Fra sit kontor kan Chang Frick overvåge det meste af den svenske debat på et utal af chatvinduer på sin computer. Og hvis ikke han lige tjekker netdebatten, ringer mobilen. Så er det kæresten, der skal vide, hvilke regninger hun skal betale.

Fra sit kontor kan Chang Frick overvåge det meste af den svenske debat på et utal af chatvinduer på sin computer. Og hvis ikke han lige tjekker netdebatten, ringer mobilen. Så er det kæresten, der skal vide, hvilke regninger hun skal betale.

Peter Nygaard Christensen

11. august 2018

»Det er så her, jeg sidder og nethader,« siger Chang Frick og viser ind på kontoret med de nedrullede persienner i det gule rækkehus i Bålsta, en lille by nordøst for Stockholm. Klokken er lidt over ni om morgenen.

Chang Frick har afleveret sine to børn i børnehave og går nu rundt i huset iført sort joggingdragt med hvide striber og strømpesokker, mens han skiftevis tager en mundfuld kaffe af et stort krus, sviner den førende svenske morgenavis Dagens Nyheters chefredaktør til og pakker sit udstyr til en journalistisk opgave nordpå. Det sidste fordi han senere skal møde en anonym kilde i en sag, der angiveligt handler om korruption og misbrug af skattekroner i en socialdemokratisk kommune.

»Hvor er de fandens batterier,« brummer han bag det sorte skæg og fortsætter ud på toilettet for at børste tænder og køre en kam gennem et viltert hår. Imens fortæller han om dengang, han ernærede sig som skrothandler, hvilket førte ham til Helsingør og omegn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Aagaard
  • Benny Jensen
  • Kim Folke Knudsen
  • Bjørn Pedersen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Hans Aagaard, Benny Jensen, Kim Folke Knudsen, Bjørn Pedersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Hjerl-Hansen

Tænk, at vi skandinaver ikke oplever at vi har åndelig modstandkraft til at ignorere småsvindlere som Frick. Hans psykologiske profil står mejslet i sten med denne glimrende artikel af Mette-Line Thorup. Han er et opmærksomhedshungrende frustrationsmenneske. Prøv at hør på mig, Chang Frick, hvis du læser dette. De fleste mennesker er stille og rolige typer som tager en dag ad gangen og lever med deres sorger. 1. Tabssorg, 2. Ensomhed, 3. Sorgen over ikke at kunne skille tingene ad, 4. Længsel, 5. Sorgen over at være sig selv nærmest. Du går lige ind og forsøger at kapre det menneskelige. Vores ensomhed erstatter du med fesen, indbildt handlekraft. Den 3. sorg forsøger du at rive fra os med dine lusede hovsaløsninger. Du lyver for os om at den ikke eksisterer. Også om den fjerde sorg lyver du, for den lover du at tilfredsstille. Hallo! Man kan ikke tilfredsstille sorger, men man kan trøste stille og roligt i nære relationer. Den 5. sorg maskerer du.

Bettina Jensen

Morten Hjerl-Hansen, set i helt andre perspektiver er mennesker slet ikke typer - thi de kan ikke typologiseres, fordi de er multifacetterede, i fortsat latent udvikling og langt mere komplekse end deres fremtrædelsesformer (specielt fordi vi intra- og interpsykisk skaber deres imago i vor bevidsthed, som en del af fremtrædelsen). Men ellers er jeg helt enig i at sorg er en langt større faktor for vores væren og eksistens, end vi umiddelbart gør os klart - og jeg er helt med på at vores hang til typologisering næsten kommer til at udgøre et sandhedsvidne for os, men det er vel netop dér, vi skal være opmærksomme på (ikke vagtsomme mod) vore egne udfordringer med bl.a. sorg(ens derivater).