Læsetid: 10 min.

Danmark har flere opioid-afhængige end nabolandene. Rundhåndede læger og en aggressiv medicinalindustri er en del af forklaringen

Enkelte steder er man nu begyndt at tage ansvar og nedtrappe de mange patienter. Men der er lang vej igen
Kenneth Hjarbæk Petersens rygproblemer begyndte med et fald fra en stige i 1991. Siden 2008 har han ikke kunnet arbejde. I dag er han afhængig af opioder.

Kenneth Hjarbæk Petersens rygproblemer begyndte med et fald fra en stige i 1991. Siden 2008 har han ikke kunnet arbejde. I dag er han afhængig af opioder.

Sigrid Nygaard

18. august 2018

Det var egentlig rygsmerter, der var Kenneth Hjarbæk Petersens problem, men i dag er rygsmerterne sekundære. Hans problem er den afhængighed, han er røget ud i efter 17 års brug af opioider – og den depression, som er fulgt med afhængigheden.

»Hver dag er lidt noget kedeligt, gråt lort. Ingenting sker der,« siger han til Nina Bache. Hun er afdelingssygeplejerske på Tværfagligt Smertecenter på Sjællands Universitetshospital i Køge og hjælper Kenneth Hjarbæk Petersen med at trappe ud af sit store forbrug. De sidder på hver sin side af et bord i et lille lokale på hospitalet. Hun i kittel, han i joggingtøj. Imellem dem sidder Kenneths kone, Lone Hjarbæk Petersen. Han er næsten lige startet i udtrapningen, og parret er i dag til deres blot anden samtale med Nina Bache.

Opioider er fællesbetegnelsen for syntetiske og naturlige opiumspræparater. Den variant, Kenneth Hjarbæk Petersen får, hedder Tramadol. Ti piller af 100 milligram om dagen er han oppe på.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Peter Beck-Lauritzen
 • David Zennaro
 • Ruth Gjesing
 • C Munk
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Torben K L Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Rasmus Knus
 • Ejvind Larsen
Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Ruth Gjesing, C Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Rasmus Knus og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

ingemaje lange

Jeg kender mange som har udfaset deres forbrug af opioider med cannabisolie. Hvor ville jeg ønske at det indgik som et alternativ til opioider. Og der er ingen bivirkninger. Lyder for godt til at være sandt, jeg ved det. Men det er sandt.

Søren Andersen, Ruth Gjesing, Anne Eriksen, Nis Jørgensen, Anne Mette Jørgensen, Jack Køhler, Peder Bahne, Estermarie Mandelquist og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

"og ifølge Politiken har 60.000 danskere fået opioider fast i mere end fem år"

Hvor mange 'gadenarkomaner' har vi til sammenligning ? I begge tilfælde går de egentlige bagmænd fri, og det er svært til umuligt at fjerne deres milliardstore incitamenter.

David Zennaro, Estermarie Mandelquist og Karin Mette Petersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jeg bliver eddermalemig rasende over lægernes og medicinalindustrien enorme hykleri om cannabis - i virkeligheden er det kriminelt hvad de har gang i.

Mette Poulsen

@ Ingemaje Lange: målet er ikke at få folk over på noget andet (dit forslag cannabisolie) - målet er at få dem fri af afhængighed.

Peter Beck-Lauritzen, Nicklas Møller Jepsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

@ Mette Poulsen
Målet er, at hvis man er kronisk smertepatient (har haft smerter i over 6 mdr.) så skal man vænne sig til det og indrette tilværelsen derefter. Et problem, hvis man er ledig og arbejdssøgende og fastholdes i diverse "afprøvninger".
Det synes for dyrt at hjælpe med smerterne, kan de ikke vises via blodprøver eller scanninger, ja, så findes de ikke...
Så må det være "funktionelle lidelser" som kan reguleres via mindfulness og øvelser, som stopper for videre fysiske undersøgelser, fordi det er "psykisk". Hvilket er uheldigt, hvis man er fysisk syg.

Cannabis kan ikke sammenlignes med kemisk medicin og foranlediger heller ikke et patent, som kan gøre produktet til en "gevinst" for producenten. Der er ikke tale om afhængighed, hvis folk har ondt 24/ 7, så er det et spørgsmål om at have en tålelig tilværelse. Også hvis man fastholdes i jobcentercirkusset.
At cannabis er en konkurrence til dyre produkter med mange bivirkninger, gør ikke opgaven nemmere, men det giver en forklaring på alle "mistænkeliggørelserne" og modstanden.

Ruth Gjesing, Torben K L Jensen, Søren Andersen, Estermarie Mandelquist og Peder Bahne anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

@ Anne Eriksen, ja, det er da et fint mål, om man er på arbejdsmarkedet eller ej.

Cannabis( og olien) er også et kemisk produkt, det produceres også efter kommercielle hensyn med en meget stor profitmargen til sælger, dette uanset om det sælges lovligt eller ulovligt.

Man er ikke "mistænkeliggører" blot fordi man ønsker at produkter, ,som markedsføres og sælges som medicin, rent faktisk opfylder de krav til undersøgelser, som andre lægemidler skal igennem. At mene, at netop cannabis-produkter ikke skal det er ren populisme.

@ Mette Poulsen
Det med arbejdsmarkedet skal ikke som nu gøre folk stressede, syge og ulykkelige, hvilket nuværende kontrol- og heksekedel nemt kommer til. Du har vel også fulgt de mange sager i de sidste år. Nogle har kroniske smerter og store problemer i hverdagen.

Mennesker er afhængige af utrolig mange ting, det er de skadelige ting, der er problemet. Det mener jeg ikke cannabis er. En opereret, sygt eller kronisk skadet person skal ikke fratages noget, der ikke skader gr. et princip af den art.

Jeg håber ikke, at medicinsk cannabis er særlig kemisk - selvom man separerer stofferne. Det er stadig en plante, som, både nu og i mange tusind år har hjulpet mennesker. Frembragt kemisk, vil virkningen ikke være der. Det er set i andre tilfælde.

Men det er jo planten som hash, man har travlt med - og det er også derfor det lykkes at trække tiden ud - samt komme med ulykkes- og misbrugshistorier i medierne.
Det samme ville ikke være tilfældet med skvalderkål og mælkebøtter...

Torben K L Jensen

Lægerne har jo haft held med at kombinere forskellige medikamenter i en cocktail hvor det forstærker/forbedrer den udskrevne terapi.
På den anden side har vi en tusindårig gammel kulturplante med tusindvis virksomme stoffer der i forskellige kombinationer altid har haft påviselige gavnlige effekter både mentalt og fysisk.
Men som sagt - det er svært at patentere naturen - det skidt.

Mette Poulsen

@ Anne Eriksen, alle medikamenter, også naturmedicin, er kemi dvs. har en kemisk sammensætning.. Jeg ved ikke, om du i virkeligheden mener syntetisk?

Jeg forstår ikke, hvorfor du så gerne vil blande arbejdsmarkedet ind i denne snak - de fleste med smerter er jo på arbejdsmarkedet med deres ondt i ryggen osv. Denne snak om opioider og andet handler ikke om arbejdsmarkedspolitik.

Når nu du tror, cannabis er så godt, hvorfor vil du så ikke være med til at lade det teste? Specielt set i lyset af, at du mener det er et lægemiddel.

@ Mette Poulsen, jamen, lad os sige syntetisk så - som kontrast til naturlige stoffer, som jeg foretrækker til enhver tid.
Jeg nævner vilkårene på arbejdsmarkedet, fordi det er en del af samfundet, der lider under brugen af NPM, systemet - der ødelægger med sine kontrolkrav m.v. hvilket skaber manglende frihed og ulighed.

Jeg har ikke noget imod at man tester, men jeg har noget imod, at man foregiver at ville tillade medicinsk cannabis, samtidig med at man modarbejder det uofficielt. I USA arbejder man med at fremstille det syntetisk, hvilket er lidt af en utopi.
Jeg tror ikke det kommer nærmere, men lægemidler er for mig det, der skader mindst som f.eks. orthomolekylær medicin.