Læsetid: 13 min.

»Det her var fandme aldrig sket i Marielysts natteliv for fem år siden«

Tv-programmet ’Kongerne af Marielyst’ har gjort Falsters badeby danmarksberømt for sit hæmningsløse, alkoholhærgede natteliv. Information har tilbragt 24 timer i Marielyst for at tage pulsen på festen og undersøge, om #MeToo-bevægelsen er nået til Falster
Mikkel Nielsen (t.v.), Tobias (anden t.v.), Bertil FIsker (bagerst) og Andreas Bendixen (t.h.) slutter nattens festligheder af med nøgenbadning og lunkne Harboe-øl. De bor i Andreas Bendixens forældres sommerhus og er på sommerferie sammen i Marielyst for første gang.

Mikkel Nielsen (t.v.), Tobias (anden t.v.), Bertil FIsker (bagerst) og Andreas Bendixen (t.h.) slutter nattens festligheder af med nøgenbadning og lunkne Harboe-øl. De bor i Andreas Bendixens forældres sommerhus og er på sommerferie sammen i Marielyst for første gang.

Peter Nygaard Christensen

4. august 2018

14.55

Det er lummert i Marielyst.

Efter et par kølige, overskyede dage har temperaturen atter oversteget 25 grader. Solen brænder igennem det fernistynde lag af skyer.

De tre gymnasieveninder, Marie Greenaae, Laura Rieneck og Sigrid Rasmussen, som alle er i begyndelsen af 20’erne, har tømmermænd. Igen. En tom Bombay-gin og en Rema 1000-pose fyldt med tomme gulddamedåser byder velkommen ved hoveddøren til det sommerhus, de har sovet, drukket og festet i de seneste fire dage.

Marie Greenaaes håndled er pyntet med tre Doktor Emils-armbånd i forskellige pastelfarver. Et for hver nat, pigerne har festet på »doktoren«, som de kalder Marielysts eneste diskotek, Doktor Emils Laboratorium. Epicentret for alle festlighederne.

Her er Ladies Night om torsdagen, Strip For Mig om fredagen, og for 5.000 kroner kan man købe drinksmixet ’Læger uden grænser DELUXE’ bestående af blandt andet tre liter Belvedere-vodka og en flaske Moët-champagne. 

I Marielyst er dagene fyldt af strandliv og campingferie, men om natten indtages badebyen på Falster af festglade fulde unge mennesker, som drikker, slås, danser og hærger. Det var i hvert fald det ry, som blev cementeret med Kanal 5’s realityprogram ’Kongerne af Marielyst’, hvor Vodka Anja og Knaldperlen festede til den sidste, ja, vodkadråbe.

Information har brugt 24 timer i Marielyst for at tage pulsen på festen. Og for at blive klogere på, om  #MeToo-bevægelsen med sit fokus på seksuelle krænkelser og grænser har ændret noget i et festligt natteliv, der i sin essens er grænseløst. 

Peter Nygaard Christensen

16.16

Gløderne i bålfadet er ved at gå ud. Marie Greenaae henter en flaske lampeolie fra sommerhusets køkken. Nu skal der gang i det bål.

»Det gør du fandme ikke,« siger Sigrid Rasmussen.

Hun holder hænderne for hovedet for at beskytte sig mod et pludseligt flammehav.

»Bare rolig, jeg har gået til spejder en halv dag,« siger Marie Greenaae.

Lampeolien fodrer gløderne med flammer og efterlader en skarp lugt af petroleum.

Snakken falder på gårsdagens bytur. Pigerne havde et safeword, hvis stemningen på dansegulvet blev for intens. »Bananasplit« skulle man sige, så blev man reddet ud.

#MeToo har ikke ændret drengenes opførsel i nattelivet særlig meget, mener pigerne. Bevægelsen har primært ændret deres syn på Hollywood.

»Det er mere interessant, når Jennifer Lopez siger #MeToo, end hvis det er Gertrud fra nabobyen. Men det er blevet moderne at være ’PC’ (politically correct, red.),« siger Laura Rieneck.

De tre piger spidder hver en skumfidus og sætter sig rundt om bålfadet. »Verdens bedste idé,« bliver de enige om. Skumfiduserne får langsomt lysebrun kulør og ender sine dage klemt mellem to mariekiks i selskab med et stykke pålægschokolade.

»Det er jo heller ikke, fordi vi ikke kan finde ud af at passe på os selv,« siger Sigrid Rasmussen.

»Men jeg er blevet mere bevidst om, at drengene ikke nødvendigvis synes, det er fedt, hvis jeg er for touchy-touchy. Det er jo ikke kun kvinder, som bliver seksuelt krænket.«

Peter Nygaard Christensen

– ­Kan man smide #MeToo-kortet, hvis nogen bliver for nærgående i byen?

»Nej,« svarer Laura Rieneck prompte.

»Jeg ville aldrig bringe #MeToo ind i det. Men bare bede om afstand. Make room for Jesus, du ved.«

Veninderne griner.

17.30

Et rød- og hvidstribet livreddertårn stikker op på Marielyst Strand, der tre år i træk er blevet kåret til Danmarks bedste. Her er solslikkende bedsteforældre og badende børnebørn, sandslotte og strandtennis.

Fra toppen af tårnet har den 21-årige livredder Laura Sørensen det store overblik. Hun er egentlig lidt forbeholden over for journalister. Det skyldes en tidligere sag med en Ekstra Bladet-journalist, som havde allieret sig med to bikinipiger og ville have taget Baywatch-fotos til avisen. Den slags historier er ikke gode for livreddernes seriøse image.

Hele sommeren turnerer Laura Sørensen rundt i Danmark som livredder. En uge hvert sted. Hun kendte kun Marielyst fra Kongerne af Marielyst og er lettet over, at stemningen på stranden er noget anderledes end i tv-programmet.

»Her har været helt stille og roligt. I hvert fald indtil videre. Det er først i dag, at jeg har set nogle drikke øl på stranden. Det må de gerne. Men vi råder selvfølgelig til ikke at gå i vandet, når man er beruset,« siger hun.

Hun har gul T-shirt og shorts med røde striber på; livreddersættet.

Et musikanlæg tændes lidt fra livreddertårnet. »Girl, I want to make you sweat,« lyder det fra højttalerne.

Peter Nygaard Christensen

18.11

Det er seks mænd, der hører musik. Dem, Laura Sørensen omtalte som de første øldrikkende på stranden. De er alle fra ’4100 Happiness’, som de kalder Ringsted, og promillen har ikke sneget sig under 0,5, mens de har været i Marielyst. Hver dag begynder med en flaske Bailey.

Med deres mellem 28 og 39 år er de nogle af seniorerne i Marielysts natteliv. »Vi blev klappet hjem i går. Sådan ’ææææj, nu går de gamle!’« fortæller en.

Nicholai Olsen, som har høj hestehale og håret barberet af på siden af hovedet, ligger i en guld gummibåd. En flaske vodka er placeret på hovedet i en af åreholderne, så han »kan holde øje med vandstanden«. Flasken er næsten tom. Det samme gælder de pomfritbakker og øldåser, som ligger i sandet rundt omkring.

Peter Nygaard Christensen
Mændene drikker alle øl med den ’forkerte’ hånd – altså den, de ikke skriver med. Hvis ikke, bliver der skreget »Chicago!«, og så skal de tømme øllen. Det er en selvopfunden leg i vennegruppen, som altid gælder, når man drikker alkohol. Engang måtte en af dem tømme en toliters ølkande, han kom til at smage på, mens han holdt den i sin ’rigtige’ hånd.

Man skal betale en enkrone for at deltage i legen og kan først blive fri igen, hvis man genskaffer præcis samme mønt. Nicholai Olsen finder en enkrone i sin lomme og inviterer Information med.

»Bare giv mig den her, så er du en del af Chicago.«

Han får mønten igen. Kigger hurtigt på den. Kaster den ind i sin mund, lægger hovedet tilbage og synker.

»Held og lykke med at skaffe samme mønt tilbage,« siger han.

Tidligere var en tokrone adgangsbillet til Chicago-legen. Men det endte med et røntgenfoto af en tokrone fanget i en uheldig tarm. Så er enkroner bedre.

»De glider lige igennem,« som Nicholai Olsen udtrykker det.

– Vi er her også for at undersøge, om #MeToo-bevægelsen er slået igennem…

Alle griner højt. Og længe.

19.45

Der er travlt på Larsens Plads, som ligger midt på Marielysts hovedgade. I det store gule bondehus serveres ’International Megabuffet’ med alt fra tarteletter og grill selv-kød til softice, og i den tilhørende gårdhave er der gokartbane, hoppepude og kuglerum til børnene.

»På Larsens Plads skal der være plads til alle. Det er førsteprioriteten. Folk kan komme, som de vil, i deres badebukser, klipklappere og træsko. De er jo på ferie. Der er ingen grund til at knappe skjorten for at tage ud og spise og hygge sig,« siger 28-årige Mikkel Funch.

Han står bag baren og har overtaget driften af stedet fra sin svigerfar.

Tidligere var Larsens Plads omgivet af diskoteker, fortæller han. I dag er de erstattet af tøjbutikker og restauranter, hvor børnefamilierne er rykket ind i stedet for den fulde ungdom. 

Peter Nygaard Christensen

Aftenens liveband slår tonerne an til »Kære lille mormor«.

Der lyder adspredte protester fra bordene omkring, som er dækket af nachos, halvtomme buffettallerkner og store fadøl.

»Bebrejd aldersbordet foran mig,« siger sangeren. »De vil kun høre Giro 413.«

Han har en pink batik-T-shirt på og en affarvet tatovering af et kvindeansigt på sin solbrune overarm. Det omtalte selskab griner. Det er i hvert fald ikke dem, som har ønsket dansktop.

Ved et langbord i gårdhaven sidder en familie i tre generationer. 78-årige Inge Laursen har haft sommerhus i Marielyst i 30 år og inviterer ofte sin datter og barnebarn med.

»Vi er her ikke ligefrem for at gå i byen,« griner hun.

»Vi kan nogle gange høre de unges musik, men bliver ikke forstyrret af den. Det var værre engang.«

Hendes 14-årige barnebarn Zoe Dicker, som har store guldøreringe og korte cowboyshorts, har været nede og kigge på Doktor Emils. Men man skal være 18 år for at komme ind.

»Det trækker lidt,« må hun indrømme.

Inge Laursen (t.h.) og barnebarnet Zoe Dicker (t.v.) er altid i Marielyst om sommeren. Larmen fra festende unge er aftaget, synes Inge Laursen. 

Peter Nygaard Christensen

22.47

I sommerhuset spiller Marie Greenaae, Laura Rieneck, Sigrid Rasmussen og deres veninde mojitopong. Det er en drinksbaseret version af festspillet beerpong, for flere af dem kan ikke lide øl.

Røde og blå plastikkopper er stillet op i pyramideform i hver sin ende af det havebord, de tidligere lå tømmermændsramte omkring. Pigerne skyder til måls efter modstandernes kopper med en bordtennisbold. Rammer de, skal ejerholdet drikke indholdet. 

»Nå, skal vi snart komme afsted?« spørger Marie Greenaee.

Der er gratis indgang på Doktor Emils mellem 23.00 og 23.30. De andre nikker, drikker indholdet af de uramte kopper og slukker musikken. Man kan stadig høre bassen pumpe fra et sommerhus i nærheden.

23.21

Musikken på Doktor Emils er så høj, at man kan høre den udenfor. »Joooohnnnyy, du er min eeeelskooovspooonyy,« synger en mandestemme.

Et par Mokaïpiger med røde læber, stram knold, kort kjole og push up-bh byder velkommen med blomsterkranse og solbriller. De er sponsoreret af ciderbrandet Mokaï og turnerer rundt på landets diskoteker.

»Hvor ser I godt ud i aften,« hviner de. De skulle have haft selskab af en veltrænet fyr i bar overkrop til ære for alle pigerne – det er Ladies Night i aften – men han dukkede aldrig op.

Med assistance fra Informations journalist og fotograf ankommer gymnasieveninderne i en gruppe på seks. Det udløser en flaske valgfri sprut. Fordi seks lyder som sex. Den slags regler er der mange af på Doktor Emils.

23.44

DJ’en skruer ned for musikken. Han har store overarme og kasketten omvendt på hovedet.

»Okay Emils – vi skal have os en lille konkurrence,« annoncerer han og trykker på sin røgmaskine.

Dansegulvet indhylles i lysegrå, tyk røg, som farves af det regnbuefarvede discolys og efterlader en sødlig duft.

To hold stiller sig klar ved hver deres stripperstang. Det er ølstafettid. Hver deltager skal svinge sig ti gange rundt om stripperstangen, løbe op til DJ-pulten, drikke en øl og hinke tilbage.

»Drik, drik, drik,« hepper vennerne fra baren, hvor tiliters Belvedere-vodkaflasker er udstillet i blåligt lys.

Peter Nygaard Christensen

00.40

I en af Doktor Emils hjørnesofaer lidt fra dansegulvet sidder Bertil Fisker, Mikkel Nielsen, Andreas Bendixen og Tobias (der ikke vil have sit efternavn i avisen), som alle er 18 år og fra Vestegnen. De har lige tanket nye drinks i baren og tager en pause fra dansegulvet.

Bertil Fisker har midterskilning, ring i øret og Louis Vuitton-bælte. Han »har allerede haft en pige på krogen. Hun er helt varm,« fortæller han vennerne. Men de har ikke kysset endnu.

Flere af drengene har hørt om #MeToo i samfundsfag på gymnasiet.

»Det er sådan noget med piger, ikk’,« siger Tobias.

Han har også ring i øret og går i hvide Alexander McQueen-sneakers til 3.600 kroner.

»Der, hvor vi er fra, behandler man piger ordentligt. Ellers får man én på hovedet.«

»Jaja,« forsikrer Bertil Fisker. »Vi er ikke sådan nogle, som render i halen på de meget yngre piger. Det er superklamt.«

Mikkel Nielsen aner ikke, hvad #MeToo er. »Men jeg sov også altid i samfundsfag. Ellers var jeg der ikke,« siger han.

Han er lige droppet ud af gymnasiet for et par dage siden.

DJ’en skifter til »Hot« med Nik og Jay. Drengene løber ud på dansegulvet. Marie Greenaae, Laura Rieneck og Sigrid Rasmussen står der også. De kender alle dansen til pophittet fra 2003.

»Lad mig se dig gå op og ned / Kom nu, bliv ved / Lad mig se lidt sved på din krop / Baby, lad være at stop' / Temperaturen stiger / For vi' hot, hot, hot, hot, hot.«

På Marielysts eneste diskotek, Doktor Emils, er der hver onsdag trafiklysfest, hvor man med rød, gul og grøn kan signalere, om man er optaget, en måske'er eller 'så klar'!

 

Peter Nygaard Christensen

02.18

»Hej Fingermad!« råber Marie Greenaae og veninderne i kor efter Nicholai Olsen – ham, som tidligere på dagen slugte en enkrone.

De tager en dansepause uden for Doktor Emils under en Red Bull-parasol, og han er lige ankommet til diskoteket sammen med sine Ringsted-venner.

Fingermad viser sig at være Nicholai Olsens strippernavn, som blev opfundet, da han smed tøjet et par dage tidligere – selvfølgelig på Doktor Emils. Pigerne overværede det hele.

»Nogen, der har brug for en stripper,« spørger Nicholai Olsen.

Pigerne griner. Men hans venner vil videre til en ny bar. Der er halvtomt på Doktor Emils, og de føler sig for gamle i forhold til resten af klientellet.

Marielysts hovedgade, som tidligere summede af familieferieliv, ligger helt øde hen.

»Det her var fandme aldrig sket i Marielysts natteliv for fem år siden,« siger Nicholai Olsen.

Dengang lå diskotekerne side om side, musikken stoppede aldrig, og politiet havde travlt med volds- og overgrebsanmeldelser. Men for et par år siden blev det besluttet, at Marielyst skulle være mere for familierne end for fulderikkerne. Siden er mange af de mest festglade gæster forsvundet. 

02.55

Bartenderen på Café Himmelblå er fuld. Virkelig fuld. Hans ene øje er halvt lukket, og han snøvler. Det var Marielysts eneste åbne bar, så Nicholai Olsen og vennerne har indtaget de høje barstole. I baggrunden viser en tv-skærm et madprogram med Bubber.

Selskabets ældste, Miki Olsen, har bestilt en tequila sunrise, men den er ikke stærk nok. Bartenderen placerer drinken under dispenseren fra en tequilaflaske, som er ophængt i baren. »En, to, tre,« tæller han, mens tequila vælter ned i drinken.

Miki Olsen kniber øjnene sammen, da han igen smager sin drink. »Det må jeg sgu sige,« hoster han. »Det der, det er service.«

Den fulde bartender vender sig om mod Information. »Skal I se noget vildt,« spørger han og knapper sin skjorte op. »Jeg fik den lavet inde på bordet for en halv time siden.«

»Café Himmelblå Bar« står der med kursiv på hans bryst henover en øltønde. Huden glinser rødligt under tatoveringen, og beskyttelsesfilmen hænger sammenkrøllet under den.

Bartenderen på Café Himmelblå viser sin nye tatovering.

Peter Nygaard Christensen

04.17

Der er næsten helt tomt på Doktor Emils’ dansegulv. De fleste gæster er smuttet hjem. »Jeg er på en beskidt mission / Jeg skal have mig noget tissekone,« lyder det fra højttalerne. Kunstneren bag sangen kalder sig Fuckboi.

Udenfor er en af de ansatte ved at tømme askebægre og pakke Redbull-parasollerne sammen. Der er fuglekvidder, og himlen er helt lyseblå. Sigrid Rasmussen er den eneste tilbage i sin venindegruppe. »Nu er det vist snart acceptabelt at smutte,« konstaterer hun for sig selv.

Tre af de 18-årige vestegnsdrenge venter på den sidste i drengegruppen, Mikkel Nielsen.

»Åh, hvad sker der for, at Niller knepper på toilettet, så vi ikke kan komme videre,« siger Tobias frustreret.

Kort efter kommer Mikkel Nielsen ud. Hans hvide Gucci-sneakers er medtagne efter natten på dansegulvet. Men hans smil er bredt og armene løftet over hovedet i peacetegn.

»Jeg har snavet med en 29-årig!«

05.11

Tobias sætter i løb. Op over klitterne og ned på Marielyst Strand. Han smider tøjet undervejs. De tre andre drenge følger trop. Nøgne løber de ud i havet. »Fuck, det er koldt,« og »Jeg tror aldrig, min pik har været så lille,« lyder det, mens solen står op over Marielyst og maler himlen lyserød.

Nøgenbadning kl. 05.30 om morgenen. Kort efter kører en traktor med fejevogn forbi for at rydde op efter nattens festligheder. Stranden skal være klar till børnefamilierne, som rykker ind få timer efter. 

Peter Nygaard Christensen
Så er der morgenøl.

»Så lægger vi nakken tilbage. Skååål. Skååål. Bund eller resten i håret,« synger de, læner hovedet tilbage og tømmer deres Harboe-øl.

Vennerne er ikke imponerede over Mikkel Nielsens 11 år ældre scoring. Hun så ikke godt ud, og så tæller det ikke. »Det er en ommer, Niller,« som Tobias konstaterer.

Han har selv scoret tre piger forleden aften, fortæller han. En af dem havde Andreas Bendixen ellers kaldt dibs på – altså bedt om førsteret til.

»Men det er alle mod alle, når det handler om piger,« slår Tobias fast.

»Hallo, du scorede dem ikke,« bryder Andreas Bendixen ind. »Det var SPK – de kunne vælge mellem at give dig et hurtigt kys, dø eller hoppe nøgne i poolen. Så er det sgu da klart, de valgte dig.«

Mikkel Nielsen vil hjem. »Vi skal være friske til strip på doktoren i morgen!«

10.35

Det regner på campingpladsen Østersøparken et par kilometer fra Larsens Plads, Doktor Emils og resten af Marielysts byliv. Et tysk forældrepar sidder i hver deres campingstol under pavillonen fra deres mobilehome. Moren har en bæltetaske spændt fast om maven ud over sin hvide T-shirt. Ingen af dem siger noget til hinanden. Deres søn forsøger at få fart på en rød mooncar. Det lykkes ikke rigtigt.

13.27

På Marielyst strand ligger fire drenge i begyndelsen af 20’erne på rad og række på hver deres farverige badehåndklæde.

»Vil en af jer smøre min ryg ind i solcreme,« spørger Adin Hebib.

»Fri!« udbryder de tre andre i kor. »Ååh, hvor er I latterlige,« siger han.

Peter Nygaard Christensen

Vennegruppen er fra Maribo, men stranden i Marielyst er deres yndlings. De går dog aldrig i byen her.

»Doktor Emils er totalt Brian-inficeret. Der kommer kun sådan nogle skumle Nakskovtyper, der ikke kan finde ud af at behandle piger ordentligt,« som Jeppe Schrøder beskriver det. Han har halvlangt lyst hår og en syngende Falster-dialekt.

»Vi klapper ikke piger i røven eller fløjter efter dem. Vi går bare over og snakker med dem, hvis vi er interesserede,« siger han.

»Men #MeToo er ikke nået til Falster.«

Regnen er for længst stoppet. Det er stadig lummert i Marielyst.

Peter Nygaard Christensen

Julie Zerlang og Anders Landau bor sammen på Amager. De var deres på deres første date dagen før Slut-Walken i 2017. Her overtalte Julie ham til at gå med i marchen. Han dukkede op i kjole og lys paryk, og de har været kærester lige siden.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvilket år er artiklen fra ?
Jeg har været i sommerhus hele sommeren på Bøtø, der er ikke meget regn og der er afbrændings forbud.
Vh. Eik

Bettina Jensen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg synes, det er trist, at vi lever i en så overfladisk tid, hvor ungdommen virkelig bliver spist af med det rene ingenting. Forældrenes synder nedarves på børnene, og de synder et konformt og sterilt oplevelsesunivers.