Feature
Læsetid: 7 min.

Krav Maga-mester: »Børn har et behov for at kunne forsvare sig«

Krav Maga blev udviklet til det israelske militær og undfanget i den jødiske ghetto i Bratislava i 1930’erne. Information var med, da Zeev Cohen – en af verdens højest graduerede instruktører i den populære kampteknik – besøgte Frederiksberg for at lære børn og unge at forsvare sig selv. Det gør verden til et bedre sted, siger han
Krav Maga blev udviklet til det israelske militær og undfanget i den jødiske ghetto 
i Bratislava i 1930’erne. Information var med, da Zeev Cohen – en af verdens 
højest graduerede instruktører i den populære kampteknik – besøgte Frederiksberg 
for at lære børn og unge at forsvare sig selv. Det gør verden til et bedre sted, siger han

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
4. august 2018

»Børn skal lære at slås, så vi kan få en fredeligere verden.«

Ikke en holdning, der bliver luftet hver dag på det fredelige Frederiksberg.

Ordene kommer fra en israeler, Zeev Cohen. Verdens næsthøjest graduerede udøver af selvforsvars- og kampsystemet Krav Maga. Han har i mere end 30 år specialiseret sig i at lære børn og unge at forsvare sig selv og deres nærmeste.

Før sommeren for alvor satte ind, havde Information fået lov at følge træningen af en flok kampklare børn.

Og de var der alle sammen. De forsigtige og de vilde.

De, der havde været i gang i længere tid og udfoldede sig hjemmevant, blandede sig med de helt nye, som lige skulle vænne sig til slagveste, knivattrapper, træningshandsker og -puder.

Krav Maga-skolen Heartcore på det ydre Frederiksberg i København var fyldt med høje råb og barnelatter afløst af intens lytten til Zeev Cohens instruktion og forklaringer.

Selv om vi er gået udenfor, har lagt støjen bag os og har sat os i et par stole i solen, er Zeev Cohen ikke manden, der hænger sin krop i omklædningsrummet. 

Han demonstrerer sine pointer med små udfald. Beder mig om at bruge min mikrofon som en kniv. Vi rejser os ind imellem, så han kan demonstrere en teknik. Ikke for at sætte nogen på plads eller demonstrere overlegenhed. Han er bare et på en gang meget legende og kontant fysisk menneske. 

Paradoksalt nok ville der næppe være kommet så mange, hvis kurset var blevet afholdt i Israel.

»De fleste israelere kender Krav Maga fra hæren, hvor det er et meget aggressivt nærkampssystem. Men der er mange former for Krav Maga. Politiet har deres. VIP-beskyttelse er anderledes, fordi der gælder andre love og regler. Selvforsvar for kvinder har deres teknikker. Og selvfølgelig har vi også tilpasset systemet til børn, hvor vi fokuserer på leg og læring,« siger Zeev Cohen.

Men israelerne har efterhånden fået øje på, hvor populært Krav Maga er blevet mange andre steder i verden, og nu vokser interessen for den civile selvforsvarsgren også på hjemmefronten. Zeev Cohen er en del af den største Krav Maga-organisation i verden, Krav Maga Global, med skoler i 57 lande.

Anders Rye Skjoldjensen

Cirkus og kamp

Krav Maga blev skabt af Imi Lichtenfeld, født i Budapest i 1910.

Han havde ikke sin interesse og træning i kampkunst fra fremmede. ’Imre’, som han blev kaldt, var ud af en jødisk-ungarsk familie. Familien flyttede snart til Bratislava, hvor faren Samuel arbejdede som politiinspektør. Men han var ikke nogen ordinær politibetjent. Han var også cirkusartist og trænede de lokale betjente i fastholdelsesteknikker.

Imre blev som så mange andre cirkusbørn oplært i artisterierne og blev dygtig på trapezen. Men han kastede sig også over klassiske kampsportsgrene som boksning og brydning, hvor han blev europamester, og mere eksotiske kampsportsgrene som japansk Jui-Jitsu og videreudviklingen Judo, som dengang kun havde få årtier på bagen.

Moderne kampsport er hidtil kulmineret med MMA, som blander en række kampsportsformer og er verdens hurtigst voksende sportsgren. Men transformation og sammenblanding har præget kampsport i årtusinder, og her er Krav Maga blot en af mange former.

Det er til gengæld ikke en sport.

Som ung mand i den jødiske ghetto erfarede Imi Lichtenfeld, at kamp som sport ikke slog til. I midten af 1930’erne besluttede han og omkring femten andre unge mænd at forsvare ghettoens beboere mod stadigt hyppigere angreb fra fascistiske grupper.

Imi Lichtenfeld var den naturlige leder, og til sidst var de omkring 100 mand – de fleste boksere og brydere.

»Fascisterne hadede jøder. De ønskede at ødelægge deres ejendom, at skade dem og ultimativt slå dem ihjel. De brugte knive, køller, hamre ja alt. Det var dødsensfarligt,« fortæller Cohen, der er elev af Lichtenfeldts bedste elev, Eyal Yanilov.

Lichtenfeld fulgte træningen fra sidelinjen frem til sin død i 1998, og han var en »meget blid natur og en fuldendt gentleman. Men han var også den perfekte dræber, og han tøvede ikke med at bruge sine evner, hvis det var nødvendigt«, siger Cohen.

Brækkede knoer

Tilbage i ghettoen skulle færdighederne bruges i regulær gadekamp.

»Forestil dig et klassisk hook,« siger Cohen og sender en knytnæve afsted mod Informations udsendte.

»På gaden bærer du ikke handsker. Hvis du rammer hårdt med dine knoer. De bare knogler. Så brækker de. Du er nødt til at udvikle andre måder at slå på, så du beskytter dine hænder. Du er også nødt til at tage teknikker i brug, der er livsfarlige og derfor ikke kan bruges i en sportsgren,« forklarer Zeev Cohen.

Nazisternes besættelse i 1940 tvang Lichtenfeld til at flygte, og han nåede lige akkurat den sidste ulovlige flygtningebåd, Pencho, der forliste på De Dodekanesiske Øer i Grækenland.

Han endte i Nordafrika, hvor han kæmpede sammen med briterne, men sluttede sig dog hurtigt til den militære organisation Haganah, der var med til at forsvare og etablere det territorium, der senere skulle blive til staten Israel.

I de følgende år underviste han flere kampenheder i nærkamp, og da staten Israel blev dannet i 1948, blev Imi Lichtenfeld udpeget som chefinstruktør i Krav Maga – det hebraiske ord for nærkamp.

Realistisk og kaotisk

På Frederiksberg får Informations udsendte lov til at deltage i Zeev Cohens Krav Maga-undervisning som en slags hjælpetræner. De voksne bliver tildelt hver sin elev, som de skal forfølge og prøve at fange. Det er en slags tagfat, hvor alle løber rundt mellem hinanden.

Når det lykkes en træner at fange en elev, skal eleven konfrontere sin forfølger og tildele træneren et frontspark i maven. Min ’elev’ gør, som han har fået besked på, men laver en klassiske begynderfejl og læner overkroppen for langt bagover, mens han sparker.

Jeg forklarer ham, at det gør sparket mindre kraftfuldt. Alt for meget kraft fra gulvet rammer ham selv.

Han prøver igen. Denne gang med overkroppen i bedre balance – og han kan straks mærke, at det virker. Drengen lyser op og spæner ind i menneskemylderet.

Anders Rye Skjoldjensen

»Ideen er, at vi begynder med leg. Det skal være både lidt realistisk og gerne kaotisk, så eleven lærer at tilpasse sig den type situationer. Og så bygger vi gradvist færdigheder ovenpå,« siger Zeev Cohen.

Børnene begynder ikke på decideret kamp, før de er fyldt ti år, understreger han. Når de er seksten, regnes de for voksne.

Krav Maga handler om at forholde sig til den virkelige verden. Til de ubehageligheder, man møder – også som voksen.

Cohen lægger vægt på at kunne aflæse en situation og omgivelserne.

»Vi træner vores elever i at være opmærksomme. Hvis du er kvinde og skal sent hjem fra arbejde og har din bil parkeret tre etager under jorden, kan det måske være en god idé, at bede en betroet kollega følge dig ned. Det handler om den slags scenarier,« siger Cohen og tilføjer, at man også skal være opmærksom på, hvordan overfaldsmænd tænker.

»Hvis du går med høretelefoner i ørerne og skriver på en mobiltelefon, er risikoen for, at du bliver opfattet som et potentielt offer, større. Eller hvis du har håret samlet i en hestehale.«

Han er klar over, at det kan lyde skørt, men peger på undersøgelser af, hvordan voldtægtsforbrydere tænker.

Designet til Mellemøsten

Cohen peger også på, at Europa de sidste fem til ti år langsomt har måttet vænne sig til terrorisme – noget, man har haft tæt inde på livet i det meste af Israels levetid som moderne stat.

Den holistiske tankegang, der ifølge Cohen gennemsyrer Krav Maga, kan med fordel overføres til det nationalstatslige plan – et land er nødt til at tilpasse sig virkeligheden for at kunne forsvare sig, mener han:

»Du kan ikke bekæmpe terrorisme, hvis du er begrænset af alle mulige menneskerettigheder,« siger han.

»Hvis en mand sidder inde med information, der kan redde 100 mennesker fra at blive sprunget i luften, og du kun har meget lidt tid – skal du så spørge høfligt?« lyder det retorisk.

Men skal den tankegang virkelig trækkes ned over hovedet på børn? Skal de ikke hellere have lov til at bevare deres uskyld?

Svaret er simpelt, mener Zeev Cohen:

»Børn har allerede fra børnehaven et behov for at kunne forsvare sig. De kan også blive ramt af ubehagelige begivenheder. Både fysisk og emotionelt. Noget, der kan sætte sig årelange spor.«

Angriberne kan både være andre børn eller i værste fald voksne, siger Cohen.

»I Krav Maga forholder vi os til virkeligheden. Evnen til at forsvare sig selv giver et bedre liv. Derfor arbejder vi også med den vrede, nogle børn kan have med sig. Den skal de lære at forholde sig til. De skal kunne kontrollere den og bruge den målrettet. Vi vil gerne uddanne børnene til at blive gode medborgere, der passer på hinanden og andre.«

– Men hvorfor skal vi her på Frederiksberg adoptere et system, der er designet til Mellemøstens vold og konflikter?

»Vis mig et samfund, hvor der ikke finder røverier sted. Hvor der ikke er voldtægter og knivoverfald. Vis mig det. Så vil jeg give dig ret.«

– Det virker stadig som et paradoks, at man skal lære vold for at få en fredeligere verden?

»Det var netop, hvad Imi Lichtenfeld forholdt sig til. Han var en mand, der havde oplevet maksimalt aggressive situationer. Men gennem træningen lærte han også at kontrollere sin aggression og sin vrede. Du lærer at skubbe eller løbe, og at du kun må bruge vold, når det er absolut sidste udvej. Hvis alle lærte Krav Maga, ville vi få en meget fredeligere verden.«

Anders Rye Skjoldjensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Zennaro

Ja, det virker virkelig godt. Se bare, hvor godt det går i Israel og Palæstina. Hvad med at lære alle, børn og voksne, at tale en konflikt ned.

Bo Carlsen, Flemming Berger, Hanne Ribens, Marie Jensen og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Faktisk burde folk der er interesserede i den slags se den gamle Karatekid film. Der lærer drengen at slås ved at gøre alt muligt andet i starten. Han lærer det fordi han har et behov: Han bliver mobbet, ganske som jeg gik i gang med karate af samme årsag.
Jeg tror nok det er lidt i den retning Zeev Cohen prøver at komme."Problemet" er bare at disse børn på Frederiksberg ikke lever i en virkelighed hvor det synes nødvendigt at lære kampteknik. Dette behov må man så sørge for opstår ved at forælle hvor farlig verden er. Er det en vej at gå for at forbedre verden ?.. At fortælle folk hvor farlig den er......hmmm

Mette Poulsen

Et film-eksempel på krav maga, kiksede lydeffekter und alles: https://www.youtube.com/watch?v=UFnmq5PPScA

Lise Rasmussen

Det første man lærer til Krav Maga er at de-eskalere en konflikt og undgå en kamp, så de bekymrede i tråden kan roligt trække vejret og tørre den i harme spildte cafe latte op igen :)

Thomas Østergaard

Lise Rasmussen, det skal fedt hjælpe, spædbørn er lige så uartkulerede og kommunikationshæmmede som de er ukoordinerede og fysisk svage.

De fleste vil ikke engang være i stand til at bakke væk med håndfladerne åbne for at vise at de er ubevæbnede. Deres bedste taktik består i at skrige uartikuleret for at påkalde sig opmærksomhed, og alle erfaringer viser at det er et utilstrækkeligt forsvar mod en modstander der er fast besluttet på at stikke en kniv i dig af religiøse årsager.

Derudover har verdens førende kampsports ekspert påvist at de-eskalering er bullshit

Troels Brøgger

@Thomas Østergaard angående dit link: HVILKEN syg stodder!! Lad være med at følge hans råd :)
Han er en af disse selvudråbte "kampsportseksperter" som styrker egoet blandt en lille kreds af fans.