Feature
Læsetid: 7 min.

Lars Eller tog ishockeyens største trofæ med til Rødovre og spiste koldskål af det

»Stanley Cuppen kommer til Rødovre!« skreg ishockeystjernen Lars Eller ud til millioner af tv-seere, efter han scorede det afgørende mål i verdens største ishockey-liga i juni. Siden har han blandt andet spist koldskål af det århundredgamle kæmpetrofæ, og onsdag blev han hyldet i sin hjemby, hvor ishockey betyder mere end de fleste andre steder i Danmark
Da Washington i første runde var på nippet til at komme i store problemer mod Columbus, scorede Lars Eller et vigtigt, afgørende mål i overtiden, der vendte serien.

Da Washington i første runde var på nippet til at komme i store problemer mod Columbus, scorede Lars Eller et vigtigt, afgørende mål i overtiden, der vendte serien.

Moderne Tider
11. august 2018

Ishockey-Danmark kunne knapt tro sine egne øjne. Klokken var omkring fem om morgenen den 8. juni 2018, og Washington Capitals kunne sikre sig ishockeyens største trofæ, Stanley Cup, ved at vinde den femte kamp i finaleserien hos Vegas Golden Knights.

Washington havde taget tre sejre med til Las Vegas og behøvede blot at vinde en enkelt gang mere for at ramme den magiske fjerde sejr, der ville sikre sejren i finaleserien.

Med på Washington-mandskabet var danske Lars Eller. Capitals-spilleren med nummer 20 havde spillet et fornuftigt grundspil, og efter 82 hårde kampe kvalificerede Lars Eller og holdkammeraterne sig til slutspillet om mesterskabet i National Hockey League (NHL). Slutspillet regnes som et af verdens hårdeste forløb i sportsverdenen overhovedet.

Over to måneder skal det potentielle vinderhold besejre fire modstandere for at vinde Stanley Cup-trofæet. Vel at mærke i serier, hvor der spilles til fire sejre, bedst af syv kampe og med kampe hver anden dag. I mange tilfælde akkompagneret af lange og strabadserende rejser.

Læg dertil, at ishockey er en sport, hvor kroppen belastes enormt og får et hav af skrub og småskader – ikke mindst, når programmet er så tæt og hårdt som i slutspillet i NHL. Det er ubetinget verdens hårdeste og største liga.

Afgørende dansk sejrsmål

Sidst i maj var det en realitet. Washington Capitals havde efter seriesejre over Columbus, Pittsburgh og Tampa Bay kvalificeret sig til Stanley Cup-finalen. Og Lars Eller med rødder i Rødovre havde spillet et fremragende slutspil.

Da Washington i første runde var på nippet til at komme i store problemer mod Columbus, scorede Lars Eller et vigtigt, afgørende mål i overtiden, der vendte serien.

Så snart Capitals-topspillerne blev skadet, trådte Lars Eller ud fra sin normale rolle i tredjekæden og vikarierede på perfekt vis.

Den stærke danske spilfordeler var on fire i foråret og sommeren 2018 – og denne fredag morgen 8. juni 2018, da den femte finale blev spillet, skrev han historie. Ikke blot skulle han ende med at blive den første dansker, der kunne løfte Stanley Cup, otte minutter før tid endte han med at blive matchvinder i den afgørende finale.

Stjernekeeperen hos modstanderen, Vegas Golden Knights’, Marc-André Fleury, tabte en puck bag sig. Snarrådige Lars Eller var først på pletten.

Danskeren stødte pucken ind og scorede til 4-3. Hjemme foran tv-skærmene stod danske ishockeyfans og råbte og skreg, 80 mennesker – inklusive Rødovres borgmester Erik Nielsen – sad i Atlas Bio i Ellers hjemby og kunne ikke tro deres egne øjne. 

Som matchvinder var Lars Eller en af de første, der blev interviewet, da kampen var ovre. »Stanley Cuppen kommer til Rødovre,« skreg han ud til kameraet, da han blev bedt om at sende en besked hjem til Danmark. 

I 2011 havde Jannik Hansen, også fra Rødovre, været i kamp syv i Stanley Cup-finalen med Vancouver Canucks, men tabt 0-4 i den afgørende finale mod Boston Bruins.

Siden dengang havde ingen NHL-dansker været i finalen. Nu stod Lars Eller bogstavelig talt med trofæet i hånden. Og onsdag eftermiddag i denne uge kom Stanley Cuppen til Rødovre. Som byens søn havde lovet.

Kogende rådhusplads

Her kogte det på Rådhuspladsen klokken 14.00 i den glohede sommervarme. Ishockeyfolket – ikke blot fra Rødovre, men også fra resten af Danmark – var stimlet sammen for at hylde Lars Eller og få et kig på Stanley Cup-trofæet.

At komme i nærheden af den store pokal kan få ishockeyfans- og spillere til nærmest at få tårer i øjnene, og mange mænd – inklusive undertegnede – blev til drenge igen ved at komme i nærheden af den smukke, gamle sølvskål.

Hyldesten var stor, varm og velment, da Stanley Cup-trofæet for første gang nogensinde blev båret ind til et officielt dansk arrangement. Og hyldesten fortsatte i øvrigt hele dagen for fuld intensitet i sommervarmen.

Borgmester Erik Nielsen, selv gammel Rødovre-målmand, hyldede Lars Eller og dedikerede dagen til Lars Ellers mor Margit og alle hockeymødrene derude, og nationalsangen gjaldede fra Rådhuspladsen.

Da den amerikanske ambassadør Carla Sands skulle holde sin tale, blev introen til ’Star Spangled Banner’ spillet på lur, og i det hele taget emmede det af god stemning på scenen.

Lars Eller smilede, talte og var glad over at se så mange kendte ansigter i mængden og bragte derefter Stanley Cuppen ud i en skinnende, rød Buick, der brummede langsomt fra Rådhuspladsen og ned mod Rødovre Skøjte Arena.

En anselig menneskemængde fulgte med, mange fik gratuleret og prikket til pokalen. Ved hallen blev Eller modtaget med romerlys og endnu en omgang nationalsang, inden seancen rykkede ind på hans gamle hjemmebane i Rødovre, hvor Lars Eller spillede, indtil han var en stor knægt og blev hvervet af de svenske storklubber. 

Rødovre-tradition

Det er ikke tilfældigt, at lige netop Rødovre Skøjte- og Ishockeyklub har opfostret Lars Eller. Få steder i Danmark er ishockeykulturen så tyk og traditionsrig som i Rødovre, hvor moderklubben er kendt for at udklække og udvikle stortalenter på stribe.

Lars Ellers far, Olaf, er nu talentchef i Danmarks Ishockey Union og er en yderst succesfuld U20-landstræner. Han har spillet en kæmpe rolle i Rødovre som spiller og træner og har bragt ishockeyen ind i sønnens dna fra fødslen.

Lars Ellers mor, Margit Fosgaard, er et kendt ansigt i Rødovre, hvor hun utrætteligt disker op med frivilligt arbejde i klubben – og i øvrigt har kørt sine knægte til ishockey weekend efter weekend, da de var små.

Lars Ellers halvbror, Michael Smidt, var mangeårig kaptajn i Rødovre, og hans anden halvbror, René Smidt, var ligeledes ligaspiller. Lillebror Mads Eller har landskampe på sin konto og spiller for Rødovre – naturligvis. Ishockeyen løber i venerne i Rødovre og hos familien Eller, som også blev takket på behørig vis af hovedpersonen selv i løbet af dagen. Det samme gjaldt i øvrigt for hustruen Julie Eller, der også var på hyldestturen på Vestegnen.

En god ven, et dedikeret menneske og en ydmyg person var de karakteristika, Lars Eller fik med på vejen af Thomas Madsen, sportschef i Rødovre Skøjte- og Ishockeyklub, der i sin tid spillede sammen med Lars Eller, da de begge var knægte.

Et af de ældste trofæer

Det var en historisk hockeydag, for Stanley Cup-trofæet er noget helt specielt. Et trofæ, som har en historie, der går helt tilbage til 1892 – og dermed et af sportsverdenens ældste overhovedet.

Det var den daværende Governor General of Canada Frederick Arthur Stanley, bedre kendt som Lord Stanley of Preston, der blev manden, som kom til at lægge navn til trofæet.

Han uddelte i 1893 pokalen, som dengang gik under navnet Dominion Hockey Challenge Cup, til Canadas bedste amatørishockeyklub. Montreal Amateur Athletic Association vandt som den første klub Stanley Cup-trofæet.

Frederick Arthur Stanley havde købt Stanley Cup-trofæet i 1892 for en pris på omkring 50 dollar, hvilket omregnet til nutidspriser ville svare til godt og vel 1.000 canadiske dollar. Han døde i 1908, men i dag bliver trofæet, der bærer hans navn, stadig uddelt.

Siden 1926 er Stanley Cup-titlen gået til vinderen af NHL. Tidligere spillede klubber fra forskellige ligaer om trofæet, men fra Ottawa Senators’ sejr i 1927 og frem har kun klubber fra NHL kunnet få fingrene i det eftertragtede trofæ.

Trofæet er 89,5 centimeter højt og vejer godt 15,6 kilo. Vinderne af Stanley Cup får navnet indgraveret i trofæets »ringe«, hvor man kan se de sidste 50 sæsoners vindere. Mange ishockeyspillere – der normalt ikke har problemer med at åbne munden – har knap kunnet få ord over læberne, når de først har stået med det enorme trofæ i hånden.

Koldskål i cuppen

Siden 1995 har det været tradition, at samtlige aktører på det vindende hold har haft Stanley Cuppen med hjem en enkelt dag i sommerferien, og det var altså derfor, Lars Eller denne sommereftermiddag i Rødovre kunne tage trofæet med på byens rådhusplads.

Trofæet passes og plejes til daglig af keeper of the cup, Phil Pritchard, der er ansat i ishockeyens Hall of Fame i Toronto. Når sæsonen er forbi, består Pritchards job i at flyve verden rundt med trofæet og passe og pleje det, så det er klar til næste mand.

Inden Lars Eller bragte Stanley Cuppen til Rødovre, havde den russiske superstjerne hos Washington, Alexander Ovechkin, eksempelvis spist kaviar af pokalens skål i Moskva, mens målmanden hos Washington, langskæggede Braden Holtby, tog trofæet med hjem til sin fædrene gård i Marshall i den canadiske provins Saskatchewan. Han lod såmænd familiens heste spise af det fornemme trug.

Hvad gjorde Lars Eller så, da han havde et par rolige timer med sin familie, inden al balladen gik i gang? Jo, sammen med sin familie spiste han selvfølgelig koldskål med kammerjunker af trofæets skål. Mere dansk kan det næppe blive. Det skulle da lige være, da han senere på dagen spiste rødgrød med fløde – også af trofæet – direkte i Aftenshowet på DR.

Senere på aftenen bragte han Stanley Cuppen til privatfest i indre København, og mon ikke de lidt stærkere varer blev hældt i trofæet før midnat, hvor Lars Eller skulle aflevere trofæet til videre færden ud i verden?

Lars Eller har spillet næsten 700 kampe i verdens stærkeste ishockeyliga og er en af de bedst tjenende atleter i Danmark. Nu har han skrevet sig ind i historien. I dansk og international ishockey. Og i Rødovre, hvor han hører hjemme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stærkt!