Baggrund
Læsetid: 4 min.

Mellemøstens unge er stormestre i iværksætteri

’Entrepreneurship’ er hot i de fleste arabiske storbyer, som er prægede af unge med gåpåmod og ambitioner, men som i en region under massivt pres også kun har få andre muligheder end at gøre det selv
Moderne Tider
1. september 2018

Den amerikanske drøm lever. Især i Mellemøsten. Entrepreneurship er og har været the new black i en del år allerede. En hurtig googlesøgning på ’Silicon Valley in the Middle East’ giver bonus. Utallige artikler om nye startups i Iran, UAE, Kairo, Libanon og Saudi-Arabien popper op.

Og sidder man inde med den gode ide i en by som for eksempel Kairo, er der mange, der gerne vil lytte. I den forgange uge har der for eksempel været Ideathon organiseret af Flat6Cairo, som er en af de mange grupper, der gennem de seneste par år ikke alene har investeret i nye startups, men også assisterer og rådgiver, når det gælder registrering, oplæring, sikre kontorfællesskaber, pr, mentorships og meget andet.

Flat6Cairo har siden starten i 2011 også åbnet kontorer i Jeddah, Abu Dhabi, Tunis og Beirut. Her i weekenden var der også Startup Huddle, som er en serie af præsentationer, hvor succesfulde iværksættere holder oplæg, og hvor de deler ud af deres erfaringer og udfordringer til nye håbefulde og initiativrige unge.

Guld fra Emiraterne

CairoAngles er måske mere diskret, men er ikke desto mindre en af de fremtrædende såkaldte angel-investorer i regionen og giver på sin hjemmeside mulighed for, at iværksættere kan pitche deres ideer og ultimativt opnå støtte til og realisere drømmen. Det er ikke kun i Kairo, hvor der er mere plads til og efterhånden øgede muligheder for iværksættere.

Måske ikke så overraskende er det De Forenede Arabiske Emirater, som er i front, og som også på dette område er en magnet. Regeringen har ændret lovgivningen og fokuserer hårdt på teknologisk udvikling for netop at fremme iværksætteri. Men det sker overalt. Online- og techvirksomheder skyder op i regionen. Nye rollemodeller etableres.

En af dem er syriske Ronaldo Mushawar fra den nu sønderbombede by Aleppo. I 2005 etablerede han en af de første e-handelshjemmesider i regionen. Det var på et tidspunkt, hvor nærmest ingen i Mellemøsten havde tillid til eller mulighed for at købe online. I 2017 skabte Souq.com internationale overskrifter. Amazon købte virksomheden for den nette sum af knap fire milliarder kroner.

En anden af de helt store succeser er Careem – som er en pendant til Uber og en af de mest benyttede transportmetoder i Mellemøsten, hvor de opererer i 12 lande. Careem er også store i Tyrkiet og især i Pakistan. Og det vokser. Det vurderes, at virksomheden er omkring syv milliarder kroner værd.

Jamelon, som er en e-boghandel, er en anden succeshistorie. Jamelon har syv år efter etableringen mere end 12 millioner titler, hvoraf 150.000 er på arabisk. Det er stedet at handle, hvis man vil anskaffe sig arabisksproget litteratur. Og der er tusinder og atter tusinder langt mindre virksomheder som fokuserer på alt fra spil til unge, tøj til vordende mødre og deres små børn, websites, der kobler læger med patienter, og meget meget mere.

En tikkende befolkningsbombe

I en region hvor ungdomsarbejdsløsheden i langt de fleste lande ligger på omkring de 30 procent, og hvor mere end fem millioner unge hvert år træder ind på arbejdsmarkedet, er der i den grad brug for iværksættere. Der er ikke ét land i Mellemøsten, der kan følge med den demografiske udvikling, og det bliver kun værre.

Regionen oplevede et boom i 1980’erne og 90’erne. Alene i perioden 1980-2005, er Mellemøstens befolkning vokset fra omkring 190 millioner til 350 millioner. Skal man stole på FN’s data, forventes befolkningstallet at stige til næsten 700 millioner i 2050. Det er om 30 år.

Med andre ord; Mellemøsten er en tikkende bombe. Og de udfordringer, de i forvejen skrøbelige stater står over for, er enorme. Allerede i dag er systemerne under pres. De mange unge skal ikke alene have job, de skal uddannes, have sundhedspleje, boliger osv. osv.

Til trods for de nok så grumme fremtidsudsigter, så er der noget i gære. Mange unge er trods alt veluddannede. Mange med store uddannelser fra Vesten er indstillet på at tage deres viden med hjem og investere.

Selvom angel-investors og startups er dråber i havet, er de utvivlsomt vigtige dråber, som ikke alene kan genere flere arbejdspladser, men også skabe inspiration og skabe rollemodeller, hvilket der i den grad er behov for i en region, hvor det ikke er let at slå igennem, blot fordi man har en god ide og et stort talent.

For at styrke denne tendens skulle dansk erhvervsliv og deres europæiske kolleger måske overveje vende blikket sydover og investere dele af deres overskud i nogle af de arabiske talenter, der  ikke kun drømmer om egen vinding, men som også i mange tilfælde har en højere bevidsthed om deres sociale ansvar end deres globale fæller.

Jo bedre det går hos vores sydlige naboer, des bedre går det her. Og så er der penge i det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

Hvorfor skal være amerikansk drøm når det er arabisk drøm. Arabere har været iværkætter før Amerika blev kendt, skal jeg nævne nogle af dem: tital systemet, hjertet anatomi, Algoritme, arabisk lægevidenskab og meget mere. Deres filosofi om arbejde går ud på at skabe noget og ikke bare rutine arbejde.

Jeg ved ikke i hvilket ekkokammer forfatteren befinder sig. Men jeg forstår ikke et ord. Det er nærmest skrevet på dangelsk.