Læsetid: 4 min.

Mogens Lykketoft: Alle finanslovsforhandlinger har deres dramaer

Hvis en regering skal vedtage noget, der er »plagsomt for befolkningen«, vil den prøve at få det overstået så tidligt som muligt før et valg. Det siger Mogens Lykketoft, der er den længst siddende danske finansminister i de seneste 100 år. Otte år blev det til, og i den tid var der »hundreder af knaster«
Du er nødt til at skrive din finanslov efter de givne konjunkturer – og efter det program, du er valgt på, siger den tidligere mangeårige finandsminister Mogens Lykketoft.

Du er nødt til at skrive din finanslov efter de givne konjunkturer – og efter det program, du er valgt på, siger den tidligere mangeårige finandsminister Mogens Lykketoft.

Ulrik Hasemann

1. september 2018

– Hvad synes du om den netop fremlagte finanslov?

»Jeg kan konstatere som mange andre, at regeringen er kommet i gavehumør, efter den har skåret ret kraftigt de seneste år, og kommuner har måttet skære ned. Det er jo udtryk for, at der er valgkampsstemning allerede nu.«

– Er det klassisk for den sidste finanslov inden et folketingsvalg?

»Regeringen prøver jo at sætte nogle dagsordener i forbindelse med enhver finanslov. Men det er karakteristisk, at der er lidt mere uddeling op til et valg end ved de andre finanslove, ja. Og det er jo fordi regeringen gerne vil virke gavmild, så vælgerne stemmer på den.«

– Hvad er så tommelfingerreglerne for de andre finanslove i en valgperiode?

»Der er den generelle tommelfingerregel, at du bliver nødt til at skrive en finanslov efter konjunkturerne på det givne tidspunkt, efter det program, du er valgt på, og så skal du huske at indrette den sådan, at der er plads til at give indrømmelser til støttepartierne.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Frede Jørgensen
Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej, det afgørende med efterlønnen var, at man selv skulle spare op til den. Som del af dagpengesystemet var det jo ellers, hvad man havde gjort ved at betale sit kontingent OG sit 8% arbejdsmarkedsbidrag.