Læsetid: 7 min.

Nettet strammes om Amazonas sidste, uberørte stammefolk

Nogle af de absolut sidste stammer af oprindelige folk, der aldrig har haft kontakt med den moderne verden, lever i Jaravi-dalen i Amazonas-regnskoven. Men fiskere, krybskytter og bønder trænger ind i reservatet, stjæler dets ressourcer og truer de sidste, isolerede stammer
Xuxu Korubo levede selv i skoven indtil 2015, hvor han fik kontakt med omverdenen. Han er bekymret for sine brødre, der stadig lever i skoven. De skelner ikke mellem fiskere, der plyndrer deres ressourcer – og hjælpeorganisationen Funai. For dem er de alle sammen ens, fortæller han.

Xuxu Korubo levede selv i skoven indtil 2015, hvor han fik kontakt med omverdenen. Han er bekymret for sine brødre, der stadig lever i skoven. De skelner ikke mellem fiskere, der plyndrer deres ressourcer – og hjælpeorganisationen Funai. For dem er de alle sammen ens, fortæller han.

Gary Calton

1. september 2018

Francisco Lima sidder i udkigstårnet og tænder og slukker sin lommelygte. Han spejder ud over den mørke flod, på udkig de fiskere, som plyndrer floderne her i Javari-dalen, et afsidesliggende reservat for oprindelige folk i det nordøstlige Brasilien.

Fra sit udkigstårn vogter han over de floder, der løber ind i reservatet. Her bor 6.000 mennesker fra otte forskellige etniske grupper. Hver med eget sprog og egne traditioner. Ingen steder i verden er der en højere koncentration af såkaldt ikkekontaktede stammer, der lever i total isolation fra omverdenen.

Formelt er det kun autoriserede gæster og oprindelige lokale, som har lov til at besøge området. Men de 12 volts lys, Francisci Lima, sender ud over det mørke vand, kommer næppe til at forhindre nogen i at trænge ind.

»Der findes en smutvej,« siger han og peger mod en lille biflod, der løber forbi den brasilianske regerings agentur for oprindelige folk, Funais base. Fiskerne fylder deres kanoer med vand, forklarer han. Så sænker de sig selv ned i vandet og flyder lige så stille forbi lyskeglerne fra vagternes lygter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Nettet strammes om os alle, hvis det skulle være forbigået nogens opmærksomhed.
Der er tale om en ufravigelig sammenhæng, en fuldendt cirkel.
Årsag og konsekvens.

Tidligere blev uberørte stammefolk altid omtalt ‘primitive folk over for civiliserede folk’, deres forbrug er minimalt, men er det så uciviliseret?

Jens Bryndum, Torben Bruhn Andersen og Andreas Gamél von Benzon anbefalede denne kommentar

Jeg tror desværre, at løbet ér kørt for de omtalte stammer. Før eller siden vil ussel mammon overtage herredømmet i området.