Læsetid: 7 min.

Du skal overveje at skifte bank – men hvem skal du vælge? Her er din guide

Danske Banks historiske hvidvaskskandale har ikke ført til kundeflugt. Generelt skifter alt for få kunder bank, mener Forbrugerrådet Tænk og initiativet Skift Bank Dag. Der er ellers både økonomisk og moralsk ræson i at overveje et bankskifte. Information guider til, hvordan du gør, og hvilke banker du bør overveje at skifte til
På trods af hvidvasksagen flygter kunderne ikke fra Danske Bank, men det burde de overveje, mener Forbrugerrådet Tænk og Skift Bank Dag.

På trods af hvidvasksagen flygter kunderne ikke fra Danske Bank, men det burde de overveje, mener Forbrugerrådet Tænk og Skift Bank Dag.

Ints Kalnins

4. august 2018

53 milliarder hvidvaskede kroner. Det svimlende beløb har gjort Danske Banks hvidvasksag, som Berlingske løbende har afsløret i 2017 og 2018, til en af de største kendte i Europa. Bankens estiske afdeling har været brugt til hvidvaskning af penge af blandt andet diktaturregimet i Aserbajdsjan og Vladimir Putins familie. 

Skandalen i Danmarks største bank er langtfra den eneste fra finansverdenen. Tidligere er Jyske Bank i DR-dokumentaren I Skattely fra 2013 blev afsløret i at rådgive sine danske kunder til brug af skattely.

Panamapapirerne fra 2016 viste, at både Jyske Bank og Nordea har samarbejdet med det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca om at levere skattelykonstruktioner til kunderne.

Der er flere gode grunde til at overveje et bankskifte, siger Christian Brimnes Damholt, som er medstifter af initiativet Skift Bank Dag og formand i udviklingsorganisationen Oxfam IBIS’ danske bestyrelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Benno Hansen
 • Henrik Mortensen
 • Alvin Jensen
 • Henrik Rasmussen
 • lars søgaard-jensen
 • Leif Koldkjær
 • Torben K L Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Ejvind Larsen
 • David Zennaro
 • Oluf Husted
Benno Hansen, Henrik Mortensen, Alvin Jensen, Henrik Rasmussen, lars søgaard-jensen, Leif Koldkjær, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, David Zennaro og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vælg den bank, hvor formanden og direktøren lægger deres årsopgørelser ud på hjemmesiden, som bevis på, at deres indkomstskat IKKE er skrumpet i "vask"

Hanne Ribens, Alvin Jensen, Britta Hansen, Karsten Lundsby, Jørn Andersen, olivier goulin, lars søgaard-jensen, Steen Obel, Børge Neiiendam, Ejvind Larsen og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Hvordan er mulighederne for at kunne vælge en bank i f.eks. Tyskland eller Sverige?
Er der ikke det frie marked i EU?

Torben Skov, Jan August og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Vi er nogle der ikke er attraktive kunder for Bankerne !

Eksempelvis dem af os der ikke har gæld, eller progressivitet og dynamik i vor indkomst. Dem af os uden fast ejendom og bare med Folkepension og intet andet.

Det kan meget vel være at vi kunne ønske at skifte til en bank med et bedre vilkår eller rennome. But we are no go !

Tue Romanow, Stefan Neuenfeldt, jørgen djørup, Alvin Jensen, Randi Christiansen, Dennis Tomsen, Torben Skov, Jesper Roulund, Mette Poulsen, Peter Hansen og Christina Hansen anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Jeg prøvede på et tidspunkt at finde en bank uden kommunikationsansatte at skifte til.

Det var i kølvandet på Danske Banks "New Normal – New Standards" kampagne, som af uransagelige årsager forsøgte at associere banken med Occupy Wall street bevægelsen. Mage til forskruet tåbelighed og komplet ord-er-virkelighed afkoblling mellem præsenterede og faktiske realiteter har jeg sjældent set, og det siger sandelig ikke så lidt her i kommunikationstidsalderen.
Så var det alligevel bedre dengang de associerede sig med Oscar Pistoreus for at vise at de var bedst til det de gør.

Nå, men det lykkedes altså ikke at finde en bank uden kommunikationsafdeling, muligvis fordi de tåber ikke reklamerer med at de ingen kommunikationsafdeling har.

Men fordelen ved at DB fucker op og bliver opdaget i deres entrepenante forsøg på at skrabe penge sammen til aktionærerne er, at de instruerer deres kommunikationsafdeling i at holde lav profil. Jeg er sikker på at hvis det havde været for hvidvaskskandalen, ville de have lanceret en ny idiotisk reklamekampagne, der ville få mig til at krumme tæer.

Og så "donerer" de oven i købet russernes og aserbejdjanernes stjålne penge til danskerne under parolen "pengene tilbage til samfundet". Så alt endte alligevel godt.

Tue Romanow, Olav Bo Hessellund, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Børge Neiiendam, Ejvind Larsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jakob Mikkelsen

Det er med forundring at jeg ser, at Folkesparekassen ikke er nævnt her. Se mere på www.folkesparekassen.dk Den har afdelinger i Silkeborg, Århus og Odense og værdigrundlaget er rente- og spekulationsfri økonomi. Har tillige tilbud om grønne lån mv. Se selv mere på sparekassens hjemmeside.

Alvin Jensen, Flemming Berger, Mike Statene, Morten Lind og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Har en kombination - primær bank : Arbejdernes landsbank (budget konto og filial) - daglig bank : COOP Bank med billig kassekredit (5000 kr) til handel i Kvickly og coop.dk

Carsten Hansen, Per Torbensen, Alvin Jensen, Jan August, Steen K Petersen og Morten Lind anbefalede denne kommentar
John Drage Thomsen

Det er ikke kun i det "store" som Panama og Estland, bankerne lufter deres beskidte ansigter! Også i det små, din og min hverdag, hvor de bogstavelig talt sk.... på almindelige borgere med almindelige indkomster. Og her er det værd at nævne, at det var vore politikere, som i 60erne forlangte, at alle skulle have en bankkonto, for at kunne få udbetalt løn og pensioner.
Men for tiden har jeg et privat lille slagsmål med netop Danske Bank.
I korthed, så døde min bror i maj måned. Pensionist med Alzheimers. Uden anden familie end hans/vores gamle mor på 95 og så os. Min hustru skriver sig på som kontaktperson for bisættelse etc.
Snart efter får vi et brev fra Skifteretten, at brormand har en - for os hidtil ukendt konto i DB, indestående ca. 24.000 samt en aktiepost på ca. 10.000. Mor er i øvrigt universalarving.
Jeg skriver så til Bobehandling i Danske Bank om, at de blot kan sælge aktierne (som er historisk lave i kurs) og sammen med kontoens penge, overføre provenuet til mors konto (i Nordea).
Men så er der pludselig alt muligt i vejen; beskeden skal komme fra min hustru (underskriver), og desuden skal de se legitimation på såvel min hustru som mor. Hun har imidlertid kun Sygesikringskort og hverken pas eller kørekort. Da de får det, vil de desuden se hendes Dåbsattest (hvilke andre oplysninger udover et andet efternavn er der, som Sygesikringskortet ikke indeholder?).
En udløber er så, at papirerne fra Skifteretten viser et kontoudtog nr. 21 på kontoen, og jeg spørger derfor banken om de tidligere (hemmeligholdte) tyve. Men så skal de have skyhøje gebyrer på tusindvis af kroner for at finde disse frem. Garanteret fordi de vil skjule, at de rutinemæssigt har blokket min bror hvert kvartal for gebyrer for blot at have kontoen.
Hvad vil der ske, hvis de ikke synes at få "tilstrækkelig" legitimation? Beholder de så bare pengene? Det kommer mere og mere til at ligne de schweiziske bankers omgang med jødernes guld efter krigen.
En anden tanke, som melder sig, er de mange borgere hertillands som måtte have "glemte" konti. Bankerne gør ikke nok for, blot at udbetale til "rette vekommende"; det skulle ellers være lige til, da alle har en NEMkonto i dag.
Hører gerne kommentarer på

Ebbe Wagner Smitt, Kim Houmøller, Børge Neiiendam, Jan Høgfeldt Pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Det giver ofte ingen mening, eller også er det umuligt, at skifte bank!

Bankerne i dag er så langt væk fra den almindelige borger, at deres krav og kalkyler simpelthen ikke står mål med virkeligheden.

Med krav og kalkyler, mener jeg krav til rådighedsbeløb, formue, indtjening osv. og når disse ikke passer ind i bankens meget teoretiske regneark, hvor alle bliver trukket over en kam, så er de enten ikke interesseret, eller det giver ingen mening og fordele, at skifte bank.

Som jeg ser det, så er der generelt ingen konkurrence på bankområdet, forskellene indenfor murene og når man skal tale udlånsrenter og gebyr, er stort set ikke eksisterende for den almindelige borger og lønmodtager.

Tue Romanow, Olav Bo Hessellund, Børge Neiiendam og Torben Skov anbefalede denne kommentar
John Drage Thomsen

Fik lige besked fra en gammel skolekammerat, som havde læst min beretning. Gengivet her med hendes tilladelse.
Hun havde i sin tid en postgiro konto, hvor hun betalte sine regninger fra.
Så blev postgiro overtaget af Bikuben, BG Bank, og siden gik de i fusion med Danske Bank. Der stod stadig et betragteligt beløb.
Da disse så indledte den digitale æra, havde de "glemt" hende; hun fik i hvert fald aldrig tilbudt en ID. Banken gik over til, at alle kontoudtog og skrivelser blev indholdt i en mailboks under deres Netbank (samme princip gælder vist fortsat for Nordea), men altså ikke kunne nås af hende.
Efter nogle år indså Danske Bank uholdbarheden i dette arrangement, og skrev til hende, at de fremover ville deltage i e-boks-systemet. Og lige efter fik hun så 27 gamle kontoudtog i e-boks, som viste, at banken rutinemæssigt havde opkrævet beløb på 120 kr. i kvartalet, for blot at have kontoen. Så hun skyndte sig at hæve "de sørgelige rester" og forlade butikken.

Børge Neiiendam, Peter Hansen, Alvin Jensen, Flemming Berger, Torben Skov og Morten Lind anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Du skal overveje at skifte bank. Du skal også overveje at blive vegetar, holde op med at flyve, vælge varer med lavt fedtindhold og lav CO2 udledning. Du skal overveje at begrænse dir forbrug af plast, hvilket hospital du vil opereres på, og hvilken skole dit barn skal gå i. Var det ikke nemmere at nationalisere bankerne, beslutte at undlade at anvende fossilt brændsel, styre forbrug med afgifter, oprette gode genbrugsordninger og efterstræbe ens standarder for offentlige institutioner? Hvis vi ikke i den grad blev bombarderet med såkaldte 'frie' valg, blev der måske mere tid til at leve livet?

Dina Hald, Carsten Svendsen, Tue Romanow, Jon Ørom, Trond Meiring, Henrik Clausen, Jonas Munk Pedersen, Aksel Larsen, Kirsten Lindemark, Carsten Brun, Hans Larsen, Mogens Holme, Per Torbensen, Børge Neiiendam, Peter Hansen, jørgen djørup, Randi Christiansen, Mikael Velschow-Rasmussen, Flemming Berger, Allan Stampe Kristiansen, Henrik Rasmussen, Torben Skov, Morten Clausen, Lise Lotte Rahbek, Kristen Carsten Munk, Carsten Nørgaard, Olav Bo Hessellund, Steen K Petersen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Jeg kan ikke forstå sammenblandingen mellem at klassifisere eller vurdere bankerne efter de to parametre etisk forsvarlig adfærd og kundeindividuel økonomisk fordel. Disse er, vil jeg mene, direkte modstridende. Selvfølgelig er der nogle korrektioner til dette, som handler om hvor dygtig banken bliver drevet, og hvor meget udbetaling den ønsker at give til ejerne. Men alt andet lige, så er de økonomiske kundefordele nok hovedsageligt baseret på hvor slappe de etiske krav banken faktisk følger. Det svarer lidt til at råde folk til at købe økologisk lokalproducerede grøntsager, og forøvrig også vælge de billigste grøntsager.

Dorte Haun Nielsen, Børge Neiiendam og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Jeg savner da min bank på den liste: Andelskassen Oikos - jeg planker fra deres hjemmeside:

"Som kunde i Andelskassen Oikos får du sund økonomisk rådgivning, gennemsigtighed og nærhed. Vi tror på, at "den gammeldags måde" at drive bank på stadig er relevant, og vi kan godt lide, at der er mennesker bag tallene. At Oikos er en andelskasse betyder, at det er andelshaverne, der ejer banken. Der skal ikke betales udbytte til andelshaverne, og Oikos kan derfor bruge sit overskud på at udvikle banken til glæde for kunderne.​ ​Oikos har en mission om gennem sine aktiviteter som pengeinstitut at medvirke til, at verdens fattige kan skabe sig et bedre liv. Det gør vi blandt andet ved at finansiere mikrolån og andre aktiviteter, der har en direkte afledt effekt til fordel for fattige og socialt udsatte. Oikos blev etableret i 1994 og har kontor i København og Århus."

Carsten Dybkjær, Børge Neiiendam, Peter Hansen, Alvin Jensen, Britta Hansen og Morten Lind anbefalede denne kommentar
Rune Biskopstö Christensen

DR havde noget nedslående læsning lige dagen efter hvidvaskningsskandalen i DB. De havde været ude og voxpoppe nogle DB kunder om hvad de synes om deres banks opførsel. "Modbydeligt og skandaløst" lød det fra kunderne, men på spørgsmålet om de kunne finde på at skifte bank lød svaret prompte "Nej for helvede, det gider jeg ikke besvære mig med."

Jørgen Wind-Willassen

Et noget ejendommeligt udvalg af banker i kigger på.
Nu venter vi blot på grumme historier om disse småbanker.

Knud Ejstrup Larsen

Synes at disse rapporter hører med i et opdateret billede af Merkur Andelskasse:
http://www.merkur.dk/om-merkur/tal-og-rapporter/finanstilsynet/

Overvejede for nogle år tilbage at skifte til denne bank, men da det gik op for mig at bankens værdimæssige grundlag bl.a. er antroposofien (Rudolph Steiners lære), stod jeg af. Forsøgte for 30 år siden at skaffe den videnskablige dokumentation, som de ofte påberåbte sig, fra bevægelsen om effekten af at følge biodynamiske principper i landsbrugsdrift, men det eneste de kunne komme op med efter flere måneder var en lille afhandling fra nogle tyske landsbrugsstuderende om effekten af biodynamiske principper i en håndfuld jordbrug, sammenlignet med traditionelle jordbrug. Grundlaget var så spinkelt at konklusionen var nul evidens. Jeg kan ikke lade være med at tænke på om biodynamiske økologiske landbrug mon har et forspring i forhold til landbrug der "bare" følger økologiske principper i Merkur Andelskasses udlånsvirksomhed?

Hanne LT Kristensen

Det var dog en ret mangelfuld liste...
Hvorfor nævnes ingen andelskasser i Jylland?
Fx er Folkesparekassen udmærket. Det er en andels kasse, den er ejet af andelshaverne og bygger på JAK.
Den findes i Aarhus, Silkeborg og Odense