Din nye bank
Læsetid: 7 min.

Du skal overveje at skifte bank – men hvem skal du vælge? Her er din guide

Trods hvidvaskskandalen i Danske Bank, og tidligere Nordea og Jyske Bank, skifter alt for få kunder bank, mener Forbrugerrådet Tænk og initiativet Skift Bank Dag. Der er ellers både økonomisk og moralsk ræson i at overveje et bankskifte. Information guider til, hvordan du gør, og hvilke banker du bør overveje at skifte til
På trods af hvidvasksagen flygter kunderne ikke fra Danske Bank, men det burde de overveje, mener Forbrugerrådet Tænk og Skift Bank Dag.

På trods af hvidvasksagen flygter kunderne ikke fra Danske Bank, men det burde de overveje, mener Forbrugerrådet Tænk og Skift Bank Dag.

Ints Kalnins

Moderne Tider
4. august 2018

Op til 1.500 milliarder hvidvaskede kroner. Det svimlende beløb har gjort Danske Banks hvidvasksag, som Berlingske løbende har afsløret i 2017 og 2018, til den potentielt største kendte sag i Europa. Bankens estiske afdeling har været brugt til hvidvaskning af penge af blandt andet diktaturregimet i Aserbajdsjan og Vladimir Putins familie. 

Skandalen i Danmarks største bank er langtfra den eneste fra finansverdenen. Tidligere er Jyske Bank i DR-dokumentaren I Skattely fra 2013 blev afsløret i at rådgive sine danske kunder til brug af skattely.

Panamapapirerne fra 2016 viste, at både Jyske Bank og Nordea har samarbejdet med det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca om at levere skattelykonstruktioner til kunderne.

Der er flere gode grunde til at overveje et bankskifte, siger Christian Brimnes Damholt, som er medstifter af initiativet Skift Bank Dag og formand i udviklingsorganisationen Oxfam IBIS’ danske bestyrelse.

»Hvis man som forbruger går på udkig efter en ny bank, kan det signalere til den eksisterende bank, at den ikke har opført sig efter ens moralske værdier, og så er der økonomiske fordele.«

For en familie på fire, som bor i ejerbolig, kan forskellen på den billigste og dyreste bank være op til 25.000 kroner årligt, konkluderede Forbrugerrådet Tænks årlige test af banker fra oktober 2017.

Det kan være afgørende for bankvalget, om man ønsker andelsbolig-, forbrugs- eller realkreditlån, fortæller Christian Brimnes Damholt. Han anbefaler at indhente tilbud fra minimum tre banker, hvilket eksempelvis kan ske på hjemmesiden mybanker.dk. Mybanker er en prisportal, hvor forskellige pengeinstitutters renter og gebyrer kan sammenlignes.

Derudover bør alle vælge en bank, som lever op til deres værdier, lyder det fra Skift Bank Dag.

Problemet er, at bankernes værdier kan være svære at blive kloge på. 

»De store banker, som har hvidvasket og brugt skattely, udgiver samtidigt glittede CSR-rapporter med side op og side ned om deres samfundsnytte,« som Christian Brimnes Damholt beskriver.

Forbrugerrådet Tænk forsøgte i samarbejde med en række ngo’er for et par år siden at etablere en såkaldt Fair Finance-ranking, som eksisterer i andre europæiske lande. Ordningen vurderer banker og pensionsselskabers etiske og moralske værdisæt og ageren.

Men initiativet fik ikke de nødvendige fondsmidler.

»Derfor er forbrugeren selv nødt til at agere kritisk over for bankerne, spørge ind til deres værdier og investeringer og lade dem vide, at man vægter moral og etik højt,« siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Her er Informations guide til din nye bank:

Information guider til, hvad der er værd at vide om nogle af de banker, der ikke er afsløret i skandaler, og som Skift Bank Dag anbefaler, fordi de i deres ejerskab og struktur har et indbygget samfundssind.

Det er andelskasser, lønmodtagerbanker og sparekasser; ikke dem, som er blevet aktieselskaber, hvilket kan identificeres ved et A/S i deres navn. Guidens kriterier er baseret på Mybankers liste fra 2018 over kundernes højeste prioriteter ved bankvalg. Herudover gennemgås bankernes værdier.

Lån & Spar

Netbank

Lån & Spar har den bedste netbank blandt Danmarks mellemstore banker, konkluderer en undersøgelse fra 2017, som FinansWatch har foretaget i samarbejde med analysebureauet Wilke. Undersøgelsen er baseret på 3.500 kunders oplevelse samt en objektiv ekspertvurdering af netbankernes brugervenlighed, personificeringsgrad og funktionalitet.

Produkter og rådgivning

Lån & Spar har et godt filialnet med mulighed for lokal rådgivning mange steder i landet. Banken blev kåret som en af Danmarks dyreste i Forbrugerrådet Tænks banktest fra 2017, især for familier i ejerbolig.

Banken har desuden nogle af markedets højere renter på forskellige forbrugslån, viste Forbrugerrådet Tænks test. Dog kan kunder med tilknytning til en række faglige organisationer opnå bedre priser. 

Værdier

Lån & Spar blev stiftet i 1880 for at sikre ordentlige låneforhold til embeds- og bestillingsmænd, hvilket fortsat er bankens idégrundlag. Størstedelen af aktierne i Lån & Spar er ejet af faglige organisationer og institutionelle investorer, og bestyrelsen ledes af formænd fra fagbevægelsen.

Derudover støtter banken de ansattes fritidsaktiviteter og sponserer træningstøj i lokale foreninger.

Coop Bank

Netbank

Coop bruger den fælles mobilbank BEC, som mange mindre danske banker benytter. På App Store roser brugerne den for at være »enkel og funktionel«.

Produkter og rådgivning

Coop Bank har de mest konkurrencedygtige produkter, viser Mybankers bankundersøgelse fra 2018. Forbrugerrådet Tænk kårer banken til at have de markant billigste forbrugslån med »en høj fleksibilitet for et lavt gebyr og i nogle tilfælde intet gebyr«.

Banken har dog hverken filialer eller rådgivere, kun netbank og kundeservice. Til gengæld kan kunderne hæve op til 4.000 kroner i alle Coops butikker. Det er muligt at opgradere sit Coop-kort til et betalingskort, men stadig forblive kunde hos sin gamle bank.

Værdier

Coop arbejder for en mere bæredygtig verden. Herunder at reducere madspild, støtte økologisk produktion og dyrevelfærd, og så vil organisationen reducere sit energiforbrug med 20 procent inden 2020.

Arbejdernes Landsbank (AL)

Netbank

AL Netbank har den fælles mobilbank BEC, som mange mindre danske banker benytter. Ifølge brugerne af netbanken har den de basale funktioner, men heller ikke mere end det – som de beskriver det i vurderingen på App Store. 

Produkter og rådgivning

Næstefter Coop Bank har AL de mest konkurrencedygtige produkter, viser Mybankers undersøgelse fra 2018. Undersøgelsen er baseret på 3052 kundebesvarelser. Banken er ni år i træk blevet kåret som danskernes foretrukne bank i Voxmeters årlige undersøgelse blandt mere end 50.000 kunder. Desuden har banken et stort filialnet med god mulighed for lokal rådgivning. Forbrugerrådet Tænks test fra 2017 rangerer AL som samlet set ’middel’ i forhold til bankens gebyrer og renter til kunderne.

Værdier

Ifølge Mybankers undersøgelse fra 2018 har AL det bedste image blandt sine kunder. Banken blev stiftet i 1919 af fagforbund og kooperative virksomheder og etableret som et aktieselskab, men med den bestemmelse, at aktierne ikke kunne børsnoteres og kun måtte ejes af institutioner med tilknytning til arbejderbevægelsen og organiserede lønmodtagere.

Sådan er det stadig. AL’s Fond har til formål at styrke det danske samfund gennem uddannelse og viden og uddeler støtte til videre- og efteruddannelse. Desuden investerer banken ikke i fossile aktiviteter, viser Oxfam IBIS’ rapport Undermining our Future fra 2015.

Merkur Andelskasse

Netbank

Merkur har den fælles mobilbank BEC, som mange mindre danske banker benytter.

Produkter og rådgivning

Peter Schrøder, medstifter af Skift Bang Dag, har anbefalet Merkurs klimakonto, hvor »alle investeringer er clearet, og renterne går til klimaprojekter«. Det er også muligt at have opsparingskonti, hvor indlånene investeres i CO2-reducering, udviklingsprojekter eller bæredygtig verdenshandel.

Merkur er med egne ord ikke et lokalt pengeinstitut, men skal vælges pga. bankens værdier. Senest har banken lukket sin afdeling i Odense.

Værdier

I samarbejde med den hollandske Triodos Bank, Europas største bæredygtige bank, giver Merkur sine kunder mulighed for at lave grønne investeringer i blandt andet vedvarende energi, førende bæredygtige virksomheder og mikrolån.

Banken er desuden det første pengeinstitut i Danmark, der kan præsentere fire svanemærkede investeringsmuligheder. Merkur vægter gennemsigtighed højt, og på minepengegoergavn.dk er det muligt at se, hvad kundernes indlånskroner specifikt investeres i.

Nogle af Merkurs investeringsmuligheder har fået et gult mærkat af Finanstilsynet i en ordning, der blev indført i kølvandet på Finanskrisen. Et gult mærkat betyder, at »der er risiko for, at det investerede beløb kan tabes helt eller delvist, og produkttypen ikke er vanskelig at gennemskue«. Værdipapirer såsom børsnoterede aktier har også et gult mærkat. 

Andelskassen Fælleskassen

Netbank

Andelskassen Fælleskassen har den fælles mobilbank BEC, som mange mindre danske banker benytter.

Produkter og rådgivning

Andelskassen Fælleskassen er Frederiksbergs eneste lokale pengeinstitut og har altså kun en filial her – men kunder fra hele landet.

Værdier

Andelskassen Fælleskassens idégrundlag handler om bæredygtig økonomi, fællesskab og solidaritet. Kunderne ejer Fælleskassen og har bestemmende indflydelse via repræsentantskabet og bestyrelsen.

Fælleskassen støtter projekter, der tænker lokalt, socialt, grønt eller ansvarligt, og har eksempelvis finansieret containerboliger til studerende på Refshaleøen for at undgå boligmangel. Desuden anbefales Fælleskassen af Peter Schrøder fra Skift Bank Dag for at støtte bæredygtighed og social ansvarlighed.

Middelfart Sparekasse

Netbank

Middelfart Sparekasse har udviklet sin egen netbank, som giver mulighed for kontooversigt, overførsler og andre basale funktioner. Netbanken fik en tredjeplads blandt de mellemstore banker i FinansWatchs undersøgelse fra 2017. 

Produkter og rådgivning

Ifølge Christian Brimnes Damholt, medstifter af initiativet Skift Bank Dag og formand i Oxfam IBIS’ danske bestyrelse, er Middelfart Sparekasse et eksempel på en god lokal sparekasse, der kender det vestfynske marked og erhvervsliv.

Banken har oplevet kundetilvækst de seneste år. Der er ingen grund til at frygte et krak, som det skete for lokalt funderede banker som Amagerbanken og Roskilde Bank i kølvandet på Finanskrisen, fortæller Christian Brimnes Damholt.

De krakkede banker voksede langt ud over deres oprindelige lokale ophav bl.a. fordi de var aktieselskaber og blev dermed mere spekulative end Middelfart Sparekasse.

Værdier

Middelfart Sparekasse støtter lokalsamfundet på Fyn og i Jylland, især sportsinitiativer. På blog.midspar.dk kan kunderne følge med i nogle af menneskene bag de initiativer, som banken har støttet. Arbejdspladsen blev i år kåret til den fjerdebedste i Europa blandt 2.800 arbejdspladser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vælg den bank, hvor formanden og direktøren lægger deres årsopgørelser ud på hjemmesiden, som bevis på, at deres indkomstskat IKKE er skrumpet i "vask"

David Zennaro, Steen K Petersen, Erik Fuglsang, Nette Skov, Allan Stampe Kristiansen, Hanne Ribens, Alvin Jensen, Britta Hansen, Karsten Lundsby, Jørn Andersen, olivier goulin, lars søgaard-jensen, Steen Obel, Børge Neiiendam, Ejvind Larsen og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Hvordan er mulighederne for at kunne vælge en bank i f.eks. Tyskland eller Sverige?
Er der ikke det frie marked i EU?

Steen K Petersen, Peter Hansen, Torben Skov, Jan August og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Vi er nogle der ikke er attraktive kunder for Bankerne !

Eksempelvis dem af os der ikke har gæld, eller progressivitet og dynamik i vor indkomst. Dem af os uden fast ejendom og bare med Folkepension og intet andet.

Det kan meget vel være at vi kunne ønske at skifte til en bank med et bedre vilkår eller rennome. But we are no go !

Kristian Knudsen, Ejvind Larsen, David Zennaro, Steen K Petersen, Carsten Mortensen, Allan Stampe Kristiansen, Tue Romanow, Stefan Neuenfeldt, Lis djørup, Alvin Jensen, Randi Christiansen, Dennis Tomsen, Torben Skov, Jesper Roulund, Mette Poulsen, Peter Hansen og Christina Hansen anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Jeg prøvede på et tidspunkt at finde en bank uden kommunikationsansatte at skifte til.

Det var i kølvandet på Danske Banks "New Normal – New Standards" kampagne, som af uransagelige årsager forsøgte at associere banken med Occupy Wall street bevægelsen. Mage til forskruet tåbelighed og komplet ord-er-virkelighed afkoblling mellem præsenterede og faktiske realiteter har jeg sjældent set, og det siger sandelig ikke så lidt her i kommunikationstidsalderen.
Så var det alligevel bedre dengang de associerede sig med Oscar Pistoreus for at vise at de var bedst til det de gør.

Nå, men det lykkedes altså ikke at finde en bank uden kommunikationsafdeling, muligvis fordi de tåber ikke reklamerer med at de ingen kommunikationsafdeling har.

Men fordelen ved at DB fucker op og bliver opdaget i deres entrepenante forsøg på at skrabe penge sammen til aktionærerne er, at de instruerer deres kommunikationsafdeling i at holde lav profil. Jeg er sikker på at hvis det havde været for hvidvaskskandalen, ville de have lanceret en ny idiotisk reklamekampagne, der ville få mig til at krumme tæer.

Og så "donerer" de oven i købet russernes og aserbejdjanernes stjålne penge til danskerne under parolen "pengene tilbage til samfundet". Så alt endte alligevel godt.

David Zennaro, Michael Boe, Allan Stampe Kristiansen, Tue Romanow, Olav Bo Hessellund, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Børge Neiiendam, Ejvind Larsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jakob Mikkelsen

Det er med forundring at jeg ser, at Folkesparekassen ikke er nævnt her. Se mere på www.folkesparekassen.dk Den har afdelinger i Silkeborg, Århus og Odense og værdigrundlaget er rente- og spekulationsfri økonomi. Har tillige tilbud om grønne lån mv. Se selv mere på sparekassens hjemmeside.

Ejvind Larsen, Ulla Søgaard, Alvin Jensen, Flemming Berger, Morten Lind og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Har en kombination - primær bank : Arbejdernes landsbank (budget konto og filial) - daglig bank : COOP Bank med billig kassekredit (5000 kr) til handel i Kvickly og coop.dk

Torben Arendal, Carsten Hansen, Per Torbensen, Alvin Jensen, Jan August, Steen K Petersen og Morten Lind anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

PS : Er folkepensionist - no problem.

John Drage Thomsen

Det er ikke kun i det "store" som Panama og Estland, bankerne lufter deres beskidte ansigter! Også i det små, din og min hverdag, hvor de bogstavelig talt sk.... på almindelige borgere med almindelige indkomster. Og her er det værd at nævne, at det var vore politikere, som i 60erne forlangte, at alle skulle have en bankkonto, for at kunne få udbetalt løn og pensioner.
Men for tiden har jeg et privat lille slagsmål med netop Danske Bank.
I korthed, så døde min bror i maj måned. Pensionist med Alzheimers. Uden anden familie end hans/vores gamle mor på 95 og så os. Min hustru skriver sig på som kontaktperson for bisættelse etc.
Snart efter får vi et brev fra Skifteretten, at brormand har en - for os hidtil ukendt konto i DB, indestående ca. 24.000 samt en aktiepost på ca. 10.000. Mor er i øvrigt universalarving.
Jeg skriver så til Bobehandling i Danske Bank om, at de blot kan sælge aktierne (som er historisk lave i kurs) og sammen med kontoens penge, overføre provenuet til mors konto (i Nordea).
Men så er der pludselig alt muligt i vejen; beskeden skal komme fra min hustru (underskriver), og desuden skal de se legitimation på såvel min hustru som mor. Hun har imidlertid kun Sygesikringskort og hverken pas eller kørekort. Da de får det, vil de desuden se hendes Dåbsattest (hvilke andre oplysninger udover et andet efternavn er der, som Sygesikringskortet ikke indeholder?).
En udløber er så, at papirerne fra Skifteretten viser et kontoudtog nr. 21 på kontoen, og jeg spørger derfor banken om de tidligere (hemmeligholdte) tyve. Men så skal de have skyhøje gebyrer på tusindvis af kroner for at finde disse frem. Garanteret fordi de vil skjule, at de rutinemæssigt har blokket min bror hvert kvartal for gebyrer for blot at have kontoen.
Hvad vil der ske, hvis de ikke synes at få "tilstrækkelig" legitimation? Beholder de så bare pengene? Det kommer mere og mere til at ligne de schweiziske bankers omgang med jødernes guld efter krigen.
En anden tanke, som melder sig, er de mange borgere hertillands som måtte have "glemte" konti. Bankerne gør ikke nok for, blot at udbetale til "rette vekommende"; det skulle ellers være lige til, da alle har en NEMkonto i dag.
Hører gerne kommentarer på

Ejvind Larsen, David Zennaro, Steen K Petersen, Ebbe Wagner Smitt, Kim Houmøller, Børge Neiiendam, Jan Høgfeldt Pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Det giver ofte ingen mening, eller også er det umuligt, at skifte bank!

Bankerne i dag er så langt væk fra den almindelige borger, at deres krav og kalkyler simpelthen ikke står mål med virkeligheden.

Med krav og kalkyler, mener jeg krav til rådighedsbeløb, formue, indtjening osv. og når disse ikke passer ind i bankens meget teoretiske regneark, hvor alle bliver trukket over en kam, så er de enten ikke interesseret, eller det giver ingen mening og fordele, at skifte bank.

Som jeg ser det, så er der generelt ingen konkurrence på bankområdet, forskellene indenfor murene og når man skal tale udlånsrenter og gebyr, er stort set ikke eksisterende for den almindelige borger og lønmodtager.

Tue Romanow, Olav Bo Hessellund, Børge Neiiendam og Torben Skov anbefalede denne kommentar
John Drage Thomsen

Fik lige besked fra en gammel skolekammerat, som havde læst min beretning. Gengivet her med hendes tilladelse.
Hun havde i sin tid en postgiro konto, hvor hun betalte sine regninger fra.
Så blev postgiro overtaget af Bikuben, BG Bank, og siden gik de i fusion med Danske Bank. Der stod stadig et betragteligt beløb.
Da disse så indledte den digitale æra, havde de "glemt" hende; hun fik i hvert fald aldrig tilbudt en ID. Banken gik over til, at alle kontoudtog og skrivelser blev indholdt i en mailboks under deres Netbank (samme princip gælder vist fortsat for Nordea), men altså ikke kunne nås af hende.
Efter nogle år indså Danske Bank uholdbarheden i dette arrangement, og skrev til hende, at de fremover ville deltage i e-boks-systemet. Og lige efter fik hun så 27 gamle kontoudtog i e-boks, som viste, at banken rutinemæssigt havde opkrævet beløb på 120 kr. i kvartalet, for blot at have kontoen. Så hun skyndte sig at hæve "de sørgelige rester" og forlade butikken.

Kristian Knudsen, Ejvind Larsen, David Zennaro, Erik Fuglsang, Børge Neiiendam, Peter Hansen, Alvin Jensen, Flemming Berger, Torben Skov og Morten Lind anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Du skal overveje at skifte bank. Du skal også overveje at blive vegetar, holde op med at flyve, vælge varer med lavt fedtindhold og lav CO2 udledning. Du skal overveje at begrænse dir forbrug af plast, hvilket hospital du vil opereres på, og hvilken skole dit barn skal gå i. Var det ikke nemmere at nationalisere bankerne, beslutte at undlade at anvende fossilt brændsel, styre forbrug med afgifter, oprette gode genbrugsordninger og efterstræbe ens standarder for offentlige institutioner? Hvis vi ikke i den grad blev bombarderet med såkaldte 'frie' valg, blev der måske mere tid til at leve livet?

Ejvind Larsen, John Poulsen, Caspar Christiansen, Torben Arendal, Daniel Joelsen, Troels Brøgger, Rasmus Knus, Jens Kofoed, Anne Eriksen, Mogens Holme, Anker Nielsen, Werner Gass, Carsten Mortensen, Anders Reinholdt, Allan Stampe Kristiansen, Lars Løfgren, Dina Hald, Carsten Svendsen, Tue Romanow, Jon Ørom, Trond Meiring, Henrik Clausen, Jonas Munk Pedersen, Aksel Larsen, Kirsten Lindemark, Carsten Brun, Hans Larsen, Per Torbensen, Børge Neiiendam, Peter Hansen, Lis djørup, Randi Christiansen, Mikael Velschow-Rasmussen, Flemming Berger, Henrik Rasmussen, Torben Skov, Morten Clausen, Carsten Munk, Carsten Nørgaard, Olav Bo Hessellund, Steen K Petersen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Jeg kan ikke forstå sammenblandingen mellem at klassifisere eller vurdere bankerne efter de to parametre etisk forsvarlig adfærd og kundeindividuel økonomisk fordel. Disse er, vil jeg mene, direkte modstridende. Selvfølgelig er der nogle korrektioner til dette, som handler om hvor dygtig banken bliver drevet, og hvor meget udbetaling den ønsker at give til ejerne. Men alt andet lige, så er de økonomiske kundefordele nok hovedsageligt baseret på hvor slappe de etiske krav banken faktisk følger. Det svarer lidt til at råde folk til at købe økologisk lokalproducerede grøntsager, og forøvrig også vælge de billigste grøntsager.

Ejvind Larsen, Dorte Nielsen, Børge Neiiendam og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Jeg savner da min bank på den liste: Andelskassen Oikos - jeg planker fra deres hjemmeside:

"Som kunde i Andelskassen Oikos får du sund økonomisk rådgivning, gennemsigtighed og nærhed. Vi tror på, at "den gammeldags måde" at drive bank på stadig er relevant, og vi kan godt lide, at der er mennesker bag tallene. At Oikos er en andelskasse betyder, at det er andelshaverne, der ejer banken. Der skal ikke betales udbytte til andelshaverne, og Oikos kan derfor bruge sit overskud på at udvikle banken til glæde for kunderne.​ ​Oikos har en mission om gennem sine aktiviteter som pengeinstitut at medvirke til, at verdens fattige kan skabe sig et bedre liv. Det gør vi blandt andet ved at finansiere mikrolån og andre aktiviteter, der har en direkte afledt effekt til fordel for fattige og socialt udsatte. Oikos blev etableret i 1994 og har kontor i København og Århus."

Ejvind Larsen, Nis Jørgensen, Carsten Dybkjær, Børge Neiiendam, Peter Hansen, Alvin Jensen, Britta Hansen og Morten Lind anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

DR havde noget nedslående læsning lige dagen efter hvidvaskningsskandalen i DB. De havde været ude og voxpoppe nogle DB kunder om hvad de synes om deres banks opførsel. "Modbydeligt og skandaløst" lød det fra kunderne, men på spørgsmålet om de kunne finde på at skifte bank lød svaret prompte "Nej for helvede, det gider jeg ikke besvære mig med."

Ejvind Larsen, Oluf Husted og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Et noget ejendommeligt udvalg af banker i kigger på.
Nu venter vi blot på grumme historier om disse småbanker.

Knud Ejstrup Larsen

Synes at disse rapporter hører med i et opdateret billede af Merkur Andelskasse:
http://www.merkur.dk/om-merkur/tal-og-rapporter/finanstilsynet/

Overvejede for nogle år tilbage at skifte til denne bank, men da det gik op for mig at bankens værdimæssige grundlag bl.a. er antroposofien (Rudolph Steiners lære), stod jeg af. Forsøgte for 30 år siden at skaffe den videnskablige dokumentation, som de ofte påberåbte sig, fra bevægelsen om effekten af at følge biodynamiske principper i landsbrugsdrift, men det eneste de kunne komme op med efter flere måneder var en lille afhandling fra nogle tyske landsbrugsstuderende om effekten af biodynamiske principper i en håndfuld jordbrug, sammenlignet med traditionelle jordbrug. Grundlaget var så spinkelt at konklusionen var nul evidens. Jeg kan ikke lade være med at tænke på om biodynamiske økologiske landbrug mon har et forspring i forhold til landbrug der "bare" følger økologiske principper i Merkur Andelskasses udlånsvirksomhed?

Hanne LT Kristensen

Det var dog en ret mangelfuld liste...
Hvorfor nævnes ingen andelskasser i Jylland?
Fx er Folkesparekassen udmærket. Det er en andels kasse, den er ejet af andelshaverne og bygger på JAK.
Den findes i Aarhus, Silkeborg og Odense

JAK-andelskasse I Slagelse lukket 2017

https://www.finansielstabilitet.dk/Default.aspx?ID=2017

Københavns andelskasse lukket pga. hvidvasksag sep. 2018

https://kbh-andelskasse.dk/

Blot lige ! Har i årevis benyttet mig af MERKUR ANDELSKASSE og er særdeles godt tilfreds.

Størstedelen af Merkurs udlån går til områderne miljø og økologi, sociale projekter samt kultur og undervisning.

Så længe banken overholder alle regler, må de for min skyld låne ud til alle lovlige erhverv, fonde, foreninger og privatpersoner. Jeg forlanger 100 % åbenhed om renter, gebyrer og øvrige kontovilkår.

Selvom vi de enere år har set hårrejsende eksempler på kritisabel bankdrift, findes der også mange eksempler på ordentlig og vederhæftig bankdrift. Det skylder man trods alt også at huske at nævne i disse spalter.

Tilrettet version
Så længe banken overholder alle regler, må de for min skyld låne ud til alle lovlige erhverv, fonde, foreninger, privatpersoner mm.. Jeg forlanger blot 100 % åbenhed om renter, gebyrer og øvrige kontovilkår.

Selvom vi de senere år har set hårrejsende eksempler på kritisabel bankdrift, findes der også mange eksempler på ordentlig og vederhæftig bankdrift. Det skylder man trods alt også at huske at nævne i disse spalter, selvom ikke mange herinde står i kø for at få netop det budskab ud.

Forslagene til alternativ livsform er glimrende, fakta er at kun et mikroskopisk antal følger dem. Hvorfor?
Den tid, der normalt skulle være til fritænkning er blokeret af tidsforbrug til bedøvende udsendelser i TV, snak i mobilen og andet meningsløst.
At omlægge livet til fritænkning/handlekraft kræver en omlægning af anvendelse af tiden. Håbløst?

Der er næsten ikke er grænser for, hvor naive bankkunder er! Forstår de da ikke at de indtræder i et forretningsforhold? Bankerne er altså ikke nationaliserede, så vi alle snydes på lige vis. Vi sidder over for en forretning, som lidt snævert set, først og fremmest er sat i verden for at tjene penge. Folk må ophøre med at bede om at tale med en "rådgiver" - spørg efter en "sælger".

Man har selv ansvaret for, at se sine forretningsforhold efter løbende. John Drage Thomsens fortælling demonstrerer den helt manglende forståelse for at man selv som kunde må udvise aktivitet. Reguleringen af banker gør, at de altid oplyser ændringer i kundeforholdet, og at man så kan tage sit gode tøj og gå, hvis det ikke passer en mere at blive i det forhold. Det er absurd at mene, at man skal kunne låse en forretningspartner via sin inaktivitet til at fortsætte forretningsforholdet uændret ud over den aftalte løbetid. Folk må tage lidt ansvar for eget liv - det er ikke nationaliseret endnu..

Ejvind Larsen, olivier goulin og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

LAV så en forretningsbank under nationalbanken hvor alle NEM konti automatisk hører hjemme!!
Det aktive valg som folk ikke foretager, får så den udemærkede virkning at de automatisk er en del af samfundsfællesskabet rent bankmæssigt uanset om de er nogen ignoranter der ikke kan klare at forlade Danske Bank med deres øvrige konti.

Ejvind Larsen, Steen K Petersen og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Hvor ironisk! Som ikke abonnent ser man reklamer. Gæt hvad der reklameres for her på Information når jeg ser på forsiden.....Danske Bank:)

Ja, det er rigtigt, at Merkur tilsyneladende forsøger at vælge kunder med bæredygtige virksomheder, når vi snakker om erhvervskonti. Læst på... https://erhvervskontopris.dk.

Ellers er det faktisk meget svært at finde en bank med de rigtige værdier!