I retten: »Jeg erkender, at jeg kørte gennem afspærringen. Men der var ikke 50, der sprang for livet«

I retssal 6 i Københavns Byret står en 30-årig mand tiltalt for blandt andet at have kørt gennem en afspærring under maratonløbet i København og for senere at have truet en cyklist med en skruetrækker
I retssal 6 i Københavns Byret står en 30-årig mand tiltalt for blandt andet at have kørt gennem en afspærring under maratonløbet i København og for senere at have truet en cyklist med en skruetrækker
Moderne Tider
25. august 2018

Da klokken slår 9.30, og retssagen burde gå i gang, er anklagebænken stadig tom. Advokat Ulla Paabøl åbner lettere forpustet døren til den turkisblå retssal og siger, at hendes klient ikke er blevet hentet endnu. Han sidder og venter på psykiatrisk afdeling, hvor han er varetægtsfængslet.

Anklageren hiver sin mobil frem, ringer op og siger så ud i lokalet efter et par sekunder: »Du har ret, der må være sket en fejl.«

»Jeg undersøger det straks, og så må vi sende en ud efter ham nu,« siger anklageren og taster med hurtige bevægelser et nyt nummer ind på sin telefon.

Anklageren mener, at den anklagede kunne have været til fare for de personer, der var til stede under løbet.

Anklageren mener, at den anklagede kunne have været til fare for de personer, der var til stede under løbet.

Mia Mottelson
En time senere kommer den anklagede, M, traskende ind ad døren med foroverbøjet hoved og to betjente i hælene. Han er iført en kortærmet sort polo, som afslører en tatovering, der snor sig op ad overarmen.

Det er ikke så lidt, der er på dagsordenen i dag. Anklageren går hastigt i gang med at opremse de mere end otte forhold, M er anklaget for.

Første punkt handler om, at M under forårets maratonløb i København skulle have kørt gennem en afspærring, »så 50 løbere sprang ud til siderne«, som anklageren formulerer det.

»Jeg erkender, at jeg kørte gennem afspærringen og ud på vejen. Men der var ikke 50, der sprang for livet,« siger M.

Han forklarer, at det var mors dag, og at han skulle i Frederiksberg Centeret for at købe en gave. Men hans plan blev udfordret, fordi store dele af byen var spærret af på grund af løbet.

»Så tænker jeg, at nu kører jeg bare over vejen alligevel,« siger han, idet han laver en bevægelse med højre arm, som var den et sværd, der skar gennem luften.

»Han ville ikke køre nogen over«

En af tilskuerne til maratonløbet har optaget episoden og sendt den som snapchat til sine venner. Den video skyder anklageren nu op på en stor skærm, så alle kan se, at M’s bil kører direkte gennem løberuten på Falkoner Allé.

»Jeg kørte måske 20 kilometer i timen. Men jeg ville ikke ramme nogen, så jeg ventede til, at løberne var foran mig,« siger M og holder en lille pause.

»Nogle prøvede at stoppe mig, fordi det var forkert, det jeg gjorde. Det vidste jeg også udmærket godt.«

Et par af tilskuerne begyndte at banke på bilen for at få den til at stoppe, fortæller M. En af dem var en midaldrende, skaldet mand, som nu bliver ført ind i retten som vidne. Hans briller sidder på det yderste af næsetippen, så han netop kan se ud over kanten.

»Jeg står og kigger på maratonløbet med min familie, og så kan vi høre, at en bil kommer bragende,« fortæller vidnet.

Ulla Paabøl vil gerne vide, om vidnet tror, at M gjordet det for at skade nogen, hvortil han svarer: »Han ville ikke køre nogen over. Så havde han kørt stærkere.«

»Men jeg kan godt lide lov og orden, så jeg bliver rigtig sur, når jeg ser sådan noget,« siger han, og slår sin håndflade i bordet, så det giver en høj smældende lyd.

Truet cyklist med skruetrækker

Fire måneder efter episoden med maratonløbet, skal M angiveligt have truet en cyklist med en skruetrækker, efter de to kom i konflikt på Nørrebro. Ifølge anklageren opstod episoden, da M svingede til højre ind over en cykelsti og var ved at ramme en cyklist.

M påstår, at han ikke havde set ham. Cyklisten påstår, at M ville køre ham ned.

Forsvareren mener ikke, at den anklagede havde til hensigt at skræmme eller skade nogen.

Forsvareren mener ikke, at den anklagede havde til hensigt at skræmme eller skade nogen.

Mia Mottelson
M forklarer, at cyklisten sparkede til hans bil, og at det gjorde ham »hidsig«. Derfor spurgte han cyklisten »hvad fanden han havde gang i« og hev en skuretrækker frem, fordi han ville punktere hans cykeldæk.

Men da M kunne se, at han blev bange, lagde han skruetrækkeren væk og spurgte, om ikke de »skulle gøre det på den gammeldags måde«.

I vidneskranken sidder cyklisten og vipper sine ben hurtigt op og ned. Kroppen er slank og atletisk, og han er ved at afbryde anklageren flere gange, fordi han er ivrig efter at give sin forklaring.

»Da bilen drejer, råber og skriger jeg, at han skal stoppe. Men det gør han ikke. Så jeg kører efter ham,« siger vidnet.

»Jeg ville civilanholde ham. Men jeg blev hunderæd, da han så begyndte at true mig med skruetrækkeren.«

Ulla Paabøl spørger, om cyklisten blev udsat for skader, hvortil han svarer »nej.«

»Men jeg kunne have været død, hvis jeg havde ramt kantstenen med min cykel på en anden måde.«

Behandlingsdom igen

M er også anklaget for at have kørt over for rødt, for at have råbt skældsord efter politiet, for at have været i besiddelse af tre joints og en kniv uden »anerkendelsesværdigt formål«.

Kniven havde M på sig, fordi han »havde fået ny lejlighed og brugt den til at åbne kasser med.« Jointsene var til privat brug. Og M mener ikke, han kørte over for rødt. »Den var gul,« siger han. »Fucking luder« råbte han efter to betjente, fordi han »blev irriteret«.

Det er ikke første gang, M sidder i Københavns Byret. I 2016 fik han en behandlingsdom, hvor en overlæge i psykiatri kom med en udtalelse, der viste, at M lider af paranoid skizofreni, analfabetisme og er afhængig af cannabis.

»Det kan godt være, jeg er blevet dømt før, men nu er der mere på spil, fordi jeg har fået en søn. Jeg har rodet mig ud i noget værre noget nu. Men ret skal selvfølgelig være ret,« siger M som afsluttende bemærkning.

Efter at have voteret i 40 minutter, kommer dommer og domsmænd tilbage til retssalen. M får igen en behandlingsdom, denne gang uden længstetid – det vil sige, at dommen ikke er fastsat til en bestemt periode, men at det er retten, der løbende vurderer, hvornår behandlingen skal stoppe. Derudover skal han dække sagens omkostninger på 30.000 kroner og bliver frakendt sit kørekort ubetinget i et år.

M banker sine fødder i gulvet, og bøjer hovedet ned mod bordet, så man kun akkurat kan ane, at han mumler noget for sig selv med sammenbidte læber.

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her