Feature
Læsetid: 7 min.

Sexfestivalen Xplore er »en ideel mulighed, hvis man er begyndt at bolle lidt for meget på den samme måde«

På festivalen Xplore afsøger deltagerne egne og andres seksuelle grænser gennem en række workshops med fokus på alt fra rebbondage, intim kommunikation og ydmygelse og kvælning. Festivalen vil være et frirum og en seksuel ventil
Inden aftenens ceremonielle fest springer nogle af Xplore-festivaldeltagerne i vandet for at få skyllet sved og andre væsker af kroppen. Arrangørerne kalder festen for en seksuel fejring, og programmet står på ren fri leg.

Inden aftenens ceremonielle fest springer nogle af Xplore-festivaldeltagerne i vandet for at få skyllet sved og andre væsker af kroppen. Arrangørerne kalder festen for en seksuel fejring, og programmet står på ren fri leg.

Ólafur Steinar Gestsson

Moderne Tider
11. august 2018

Med udsigt til Trekronerfortet og indsejlingen til Københavns Havn har den nordligste spids af Refshaleøen været omdrejningspunkt for en tredagessexfestival. 192 deltagere, hvoraf halvdelen er kommet til København fra udlandet, har de sidste to dage deltaget i en lang række workshops og afsøgt grænserne for deres egen og andres seksualitet.

Det er nu blevet søndag, og det er sidste dag på Xplore-festivalen, der allerede har stået på shamanistiske ritualer, japansk bondage og en hel del sex i forskellige afstøbninger.

Det er andet år, at festivalen, der har sin oprindelse i Berlin, bliver afholdt i Danmark, og workshoppene til arrangementet har inspiration fra S/M, tantra, queer og dans.

Ved hver session har deltagerne mulighed for at vælge mellem tre forskellige workshops, og man kan derfor sammensætte en weekend helt efter smag og egne præferencer.

Et søndagsprogram på Xplore-festival kunne derfor se sådan her ud:

11:00 – 12:30 Dance. Power. Play.

Vi befinder os i den store teaterbygning, der har givet navn til Teaterøen. Alle deltagerne ligger på gulvet med lukkede øjne, mens musikanlægget gengiver lyden af bølgebrus.

Workshoppen går ud på at blande improviseret dans med kreativ sensuel leg.

»Jeg har altid været en kinky motherfucker. Det har jeg bragt ind i dansen,« forklarer den ene af workshopholderne.

Under dansen bliver mere og mere tøj taget af, og flere og flere redskaber som pisk, håndjern og reb bliver taget i brug.

Da workshoppen går op i intensitet, vælger et af parrene at trække sig ud til siden og kigge på. Men de fleste befinder sig stadig på dansegulvet. Og de fleste af dem er unge, fleksible og velbyggede.

Theresa Kirkby er 27 år, sexolog og kropsterapeut. Hun bliver slået i numsen med noget, der ligner et fladt rundboldbat af kæresten, mens de danser en improviseret dans rundt på gulvet.

»Det er enormt befriende. Følelsen af at blive kastet rundt, få hevet bukserne af mig og blive hevet i håret. At lege og være et dyr,« siger hun.

Ólafur Steinar Gestsson

Theresa Kirkbys kæreste er taget med på Xplore-festival, da han ikke brød sig om, at kæresten tog på sexfestival alene.

»Det er en proces at lære og mærke efter, hvad der sker i ens krop. Der foregår helt vildt meget, og der har i løbet af weekenden været mange følelser involveret,« siger han.

»Festivalen er jo en ideel mulighed, hvis man i sit forhold er begyndt at bolle lidt for meget på den samme måde,« siger Theresa Kirkby.

Et seksuelt fredsprojekt

Xplore-festival åbnede i Berlin i 2004 og har været en årlig begivenhed siden. Med tiden har den også været afholdt i Barcelona, Sydney, Wien, Rom, Paris – og altså Købehavn, hvor den nu er for andet år i træk.

Festivalen er stiftet af den tyske danser, koreograf og performancekunstner Felix Ruckert, der som en del af sit arbejde studerede Berlins seksuelle subkulturer. Der lagde han mærke til, at de forskellige scener levede adskilt fra hinanden, og han »indså, at selv om de rent æstetisk var meget forskellige, havde de også meget tilfælles«, som han siger.

»Derfor lavede jeg en festival, hvor man dyrkede lighederne.«

På festivalen i København er han en af to kuratorer, der har stået for at sammensætte programmet af workshops og foredrag – hvor han selv leder enkelte af dem.

»Vi lever i et overseksualiseret samfund, hvor folk gennem sex konstant bliver motiveret til at bruge penge og købe ting. Samtidig er det min opfattelse, at de fleste mennesker ikke er helt tilfredse med deres seksualitet og kæmper med den,« siger han.

»Ideen bag festivalen er at arbejde med sine følelser, udtrykke dem og udleve dem. Det er et stykke arbejde for at skabe fred. Man kan se det til disse arrangementer, hvor der aldrig sker noget, fordi folk er lette og venlige,« siger han.

Ólafur Steinar Gestsson

13:00 – 14:30 Relationship Fluidity

I grupper på tre og tre sidder deltagerne på madrasser i en cirkel i et rum, hvorfra der er udsigt til blå himmel og Københavns Nordhavn. Meningen med workshoppen er, at man i grupper på tre skal udleve en fælles lyst uden at gå over nogens grænser.

På et bord ved vinduerne står vådservietter, desinfektion, plastichandsker, kondomer og glidecreme sirligt opstillet.

Nogle er kommet i par, andre er kommet alene.

Selv om de fleste på festivalen er forholdsvis unge, er der også flere ældre deltagere. Ægteparret Eva og Vik er henholdsvis 56 og 67 år og er kommet til festivalen fra Zürich, hvor de har været en del af det seksuelt eksperimenterende miljø i 20 år.

Eva arbejder med it-løsninger, og Vik arbejder som virksomhedskonsulent. Hvert år besøger ægteparret en række sexarrangementer omkring i Europa.

»Det er som en trykkoger. Man bliver nødt til at lade noget damp ud. Det her er ikke noget, man bør skamme sig over,« siger Vik.

Ægteparret ønsker dog ikke at have deres rigtige navne trykt i avisen.

Seancen på gulvet udvikler sig i en række forskellige retninger. Nogle ligger i en tredobbelt ske, tre piger sidder og fletter hår, mens en tredje gruppe i midten af rummet har kastet sig ud i et fuldbyrdet samleje.

Eva og Vik har fundet sammen med en ung pige, der udlever en forældrefantasi om spanking og en finger i numsen.

»Det er et rigtig godt miljø at opleve i, og du kan afprøve ting med næsten alle,« siger Eva.

Ólafur Steinar Gestsson

14:30 – 16:00 Frokostpause

Ostemadder smurt på hjemmebagt brød, blandede nøddeposer og øl fra et italiensk mikrobryggeri.

Ude i cafeen står en række sofaer og dertilhørende borde. Her slapper folk af og drikker kaffe og økologisk sodavand. Mellem kaffekopperne står en dildo og peger mod himlen.

»Der kan godt være folk, der har sex på sofaen, men derfor er cafeen stadig et sted man bare slapper af,« siger Amalie Knage, der er 27 år og en del af organisationteamet.

16:00 – 17:30 Knifes and other sharp objects

I midten af gulvet ligger en bunke af smørknive, sakse, urteknive, brødknive, foldeknive og en lille økse.

Felix Ruckert står ved siden af bunken og forklarer, hvordan kniven er det ultimative penetrationsobjekt.

»Der er en helt konkret kontrast mellem at penetrere og blive penetreret. Det er en kerneidé i seksualitet, men handler ikke kun om mænd og kvinder. Kniven er selve det penetrerende objekt,« siger han.

Deltagerne klæder sig af, og dem, der har medbragt egne knive, tager dem frem af tasker, hvorefter der nænsomt bliver ridset med de mere eller mindre skarpe knive henover nøgne kroppe.

Ólafur Steinar Gestsson

18:00 – 19:30 Manners – an education for boys

»Mænd har i tusinder af år bestemt, hvordan og hvornår man havde sex, fordi de får stiv pik og kvinden blot skulle sprede ben. I mit arbejder vender jeg det på hovedet.«

Maggie Tapert sidder på en stol, med sit ene bryst i munden på en knælende ung mand.

En menneskepyramide af nøgne mænd er blevet dannet i midten af rummet, efter at hver kvindelig deltager i workshoppen har fået fuld kontrol over to boys, og derfor har været så kreative at lave arkitektur ud af dem.

»Vi lever i en omskiftelig tid, hvor vi går fra mere klassiske mandsdominerede roller. Både kvinder og mænd er forvirrede over, hvad deres rolle er,« siger Maggie Tapert, der er amerikansk sexolog og arbejder med kvinders seksualitet.

Hun styrer workshoppen, hvor de mænd, der er mødt op, skal lære nogle manerer. Dobbelt så mange mænd som kvinder er mødt op til workshoppen.

»Mit arbejde handler egentlig om kvinderne, men jeg bliver nødt til at træne mændene for at kunne lege med kvinderne,« siger Maggie Tapert.

Rundt omkring i rummet kravler nøgne mænd på alle fire med læderhalsbånd og slikker tæer, støvsuger og bliver pisket.

19:30 - 22:00 Aftensmad

Deltagerne flokkes i det store teater, hvor indisk svampe-matar, ris, raita og stegte kartofler bliver serveret i porcelænstallerkener, der skal vaskes op i hånden bagefter. Alt er vegetarisk og økologisk.

Nogle deltagere springer i vandet for at få skyllet sved og andre væsker af kroppen. Andre tager en lur inden aftenens fest.

Alt imens bliver der pyntet op til den store ceremonielle fest, med rødt lys, hængegardiner og madrasser på gulvet.

22:00 – 04:00 – Play Party

Deltagerne har iført sig udklædningskostumer til aftenens fest. Et sygeplejerskekostume, en fræk fe, en læderkanin og andre kostumer, som ikke er let identificerbare.

De udklædte deltagere stiller sig i kø for at komme ind i det store Panorama-rum, hvor aftenens play party vil finde sted. Arrangørerne kalder festen for en seksuel fejring, og i aften er der ikke sat nogen regler op og programmet står derfor på ren fri leg.

»Sådan en hel weekend er hård. Jeg har prøvet at spare mig selv, og kun taget en workshop om dagen, men jeg er stadig helt udmattet,« siger Marie de Beaucourt, der står udenfor og ryger.

»Man oplever ofte en nedtur efter sådan et arrangement, fordi kroppen har været fuld af så meget adrenalin.«

Selvom hun er træt, vælger Marie alligevel at blive taget ved hånden af Felix Ruckert og ført ind i det store ceremonielle rum, hvor de andre udklædte deltagere befinder sig.

Gongongen lyder, folk begynder at bevæge sig, musikken begynder at spille, temperaturen stiger. Dørene lukker i.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sten Christensen

Det lyder lidt som start 80'erne på en lidt mekanisk, blodfattig og sært sexforskrækket måde.

Som W.C. Fields sagde: Tre ting lugter af fisk. En af dem er fisk.

Søren Roepstorff

Hvor er det skønt, at de attraktive og succesrige har skabt deres egen festival, hvor de kan få hjælp til at krydre deres sexliv.

Imens kan nutidens parforholds parallel til Manden på Risten, de stadigt flere incels (involuntary celibacy) nyde billederne, teksten og siden streame lidt porno til at mildne ensomheden.

SørenRoepstorff: Og der må incel så blive stående, indtil han fatter, at sex ikke er et materielt gode.

Søren Roepstorff

Maria Jensen: Incels omfatter også kvinder og mænd, der ikke ser sex som et materialistisk gode, men nu er det jo oppe i tiden at dæmonisere hele grupper og skære dem alle over en kam, hvor man i stedet kunne have debatteret, hvorfor udviklingen er, som den er.

Søren Roepstorff

materielt gode....sry

Søren Roepstorff, du skærer selv incels over en kam ved at tegne et billede af dem som 'manden på risten', der må nøjes med porno og kigge langt efter de, der har et sexliv. Jeg kommer så med et forslag til, hvordan det kan være, at de er havnet i den situation. Og bliver prompte beskyldt for at skære over en kam i stedet for at debattere årsagerne... Måske er projektion også en del af deres problem...

Søren Roepstorff

Maria Jensen: Det her fører ingen steder. Tak for din reaktion.

Sören Tolsgaard

Refhaleøen - var det ikke der Peter-Raket-Madsen huserede?

I sammenhæng med "Rebbondage, ydmygelse og kvælning" - skyldes mit ubehag mon andet og mere end en tanke?

Der er vist ikke meget attraktivt og succesrigt her, det handler vist snarere om cool cash og om at fodre husarerne. Det er jo lige før man føler trang til at konvertere til fundamentalistisk islam eller kristendom. Det normale har vide rammer i vores del af verden - men af og til konfronteres man med en grænse, hvor jeg i hvert fald må melde fra.

Opelsker vi mon ligefrem typer som Peter-udåd-Madsen?