Læsetid: 7 min.

Tyler Cowen: USA er blevet en træt gammel mand

USA er blevet som en gammel mand, der ikke opfinder nyt og ikke tør tage chancer. Det mener den toneangivende økonom Tyler Cowen. Se på tallene, siger han: Amerikanerne flytter mindre, starter få nye virksomheder og prøver færre nye ting. Ja, Trump skaber kaos i Washington, men generelt er USA mere stabilt og selvtilfreds end nogensinde før. Og det bliver Amerikas undergang
Hverdag på Manhattan for 50 år siden. De havde også biler og hørte musik, fløj i fly og fik kræftbehandling. Verden er selvfølgelig forandret, siger Tyler Cowen, men forskellen til i dag er langt mindre end spinget fra 1900 og så 50 år frem, siger han.

Hverdag på Manhattan for 50 år siden. De havde også biler og hørte musik, fløj i fly og fik kræftbehandling. Verden er selvfølgelig forandret, siger Tyler Cowen, men forskellen til i dag er langt mindre end spinget fra 1900 og så 50 år frem, siger han.

Ritzau Scanpix

25. august 2018

»Siden 90’erne er amerikanerne blevet mere selvtilfredse, mere bange for risiko, mindre dynamiske, mindre entreprenante, mindre villige til at flytte fra ét sted i landet til et andet, og vi opdrager børn på en overbeskyttende måde.«

Det mener Tyler Cowen, der er forfatter, podcastvært, New York Times-skribent og professor i økonomi ved George Mason Universitetet i Washington. Den centrale påstand i hans seneste bog, The Complacent Class, er netop, at USA er blevet mere kedelig og selvtilfreds og mindre dynamisk og nytænkende.

»USA er kort sagt blevet en gammel mand,« siger Tyler Cowen bevæbnet med en lang række statistikker, der underbygger hans tese:

Der er langt færre startups i USA i dag end i 1980’erne – virksomheder som Uber og AirBnb er undtagelser fra den generelle tendens, og selv tech-sektoren i Silicon Valley toppede i 00’erne og er siden blevet mindre dynamisk.

Amerikanerne bliver længere i deres job og flytter mindre: Andelen af borgere der flytter over statsgrænserne, ligger 51 procent under gennemsnittet fra perioden 1948 til 1971.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Bo Jensen

Endnu en økonom der tror at fortsat eksponentiel vækst er en mulighed, på en klode af begrænset størrelse. Kan de idioter ikke snart forstå at væksten må stoppe, især i lande som USA og Danmark hvor vi har rigeligt. Det eneste vi mangler er omfordeling, så der ikke er en top på 1% der skraber til sig, med den undskyldning at det skaber dynamik og mere vækst.

Frederik Rytzel, Flemming Berger, Martin Rønnow Klarlund, John S. Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Espen Bøgh, Mogens Holme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar