Læsetid: 3 min.

Ugerevy: Trump googlede sig selv. Det skulle han aldrig have gjort

Og det var så ugen, hvor Trump ikke bare googlede sig selv, men også læste resultatet. Og det vil han ikke finde sig i.

Og det var så ugen, hvor Trump ikke bare googlede sig selv, men også læste resultatet. Og det vil han ikke finde sig i.

Alex Brandon

1. september 2018

Som en kæmpe karrusel drejer Jorden om sin akse. Hestehoved bag hestehale hele vejen rundt – og sådan opfører denne uges nyheder sig også. Begynder vi snurreturen ovre i universets centrum, USA, så var det ugen, hvor præsident Trump googlede sig selv. Det skulle han ikke have gjort. Søgeresultatet var nærmest lutter dårlige nyheder og negative historier om manden, præsidenten betragter som noget nær den største nulevende amerikaner, nemlig ham selv.

»Google og andre undertrykker konservative stemmer og skjuler information og nyheder, der er gode. De kontrollerer, hvad vi kan og ikke kan se. Det er en alvorlig situation – vil blive adresseret,« tweetede Trump tidligt om morgenen, hvilket fik bekymrede stemmer til frygte, at staten nu skulle ind og regulere, hvad søgemaskinerne viser. Google selv afviste, at der lå nogen politisk favorisering bag resultatet af Trumps selvgoogling.

Men nyheden gik verden rundt og nåede også det kinesiske nyhedsbureau China Xinhua News. Og det er jo lidt sjovt. For Google er selv den seneste måned kommet under intens beskydning, fordi de gerne vil tilbage på det ekstremt statskontrollerede kinesiske marked med en søgemaskine, der angiveligt netop skulle være politisk censureret. På sådan en kinesisk søgemaskine er det ikke sikkert, at man kan finde en historie, som den magasinet The Atlantic bragte denne uge.

Artiklen »China is treating islam like a mental illness« opsamlede de mange beretninger om, hvordan omtrent en million mennesker – mestendels fra det muslimske mindretal uighurerne – er blevet interneret i kinesiske lejre, hvor de bliver indoktrineret med statspropaganda. I kinesisk radio er de internerede blevet omtalt som mennesker, der er blevet »udvalgt til genuddannelse«, fordi de er blevet »inficeret med en ideologisk sygdom«, lyder det i samme artikel.

Og de er ikke det eneste muslimske mindretal, der bliver groft undertrykt. Mandag udgav FN en rapport om de forbrydelser, Myanmars militær har begået mod befolkningsgruppen rohingyaerne, og kaldte til retsforfølgelse for både folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden. Men det kendte militæret ikke noget til, meddelte de. At sandheden er til revision, er dog efterhånden en gammel nyhed.

Ovre i Rusland, hvor man i en ikke så fjern sovjetfortid excellerede i at internere og myrde uskyldige i millionvis, arbejder man tilsyneladende på at omskrive historien. Omtrent 7.000 mennesker blev for godt 80 år siden myrdet i det vestlige Karelen – det er oppe i nærheden af Finland – ved et sted, der i dag er kendt som Sandarmokh. Det var politiske fanger fra en række nationaliteter, der havde været indespærret i en af de første Gulaglejre. Men i de senere år har russiske medier bragt en anden fortælling frem, nemlig at der også skulle være en masse russiske soldater begravet samme sted – bare myrdet af finnerne under Anden Verdenskrig. I denne uge kunne det lokale medie 7x7 så fortælle, hvordan den af Putin nedsatte Ruslands Militærhistoriske Forening var begyndt at lave udgravninger nær mindepladsen. Det bliver spændende, hvad de finder.

Minderne har man da lov at ha’, siger vi herhjemme i universets smørhul Danmark, hvor et ministersvar om det omdiskuterede vildsvinehegn i denne uge gik internettet rundt. Adspurgt om tidligere erfaringer med grænsehegn mod dyr, svarede ministeren, Jakob Elleman-Jensen, at de ikke havde nogen dokumentation, men de havde til gengæld gravet lidt i minderne hos nogle pensionerede dyrlæger og fået »anekdotisk viden«.

Hvis den slags en dag vil vise sig udslagsgivende for store millionbevillinger, så vil jeg da gerne bidrage med lidt anekdotisk viden. Jeg har nemlig hørt, at man kan stoppe vildsvin billigere og mere effektivt, hvis man bygger en lille mur af friske eksemplarer af Dagbladet Information – det koster bare 45 millioner. kr. at købe en million lørdagsudgaver. Jeg har hørt det, fordi, jeg lige har sagt det højt. Og skulle det ikke være bevis nok, så står det også på internettet. I den her artikel. I kan selv prøve at google det.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjørn Pedersen
  • ingemaje lange
  • Trond Meiring
  • Nikolai Beier
  • Grethe Preisler
  • Eva Schwanenflügel
  • Palle Pendul
Bjørn Pedersen, ingemaje lange, Trond Meiring, Nikolai Beier, Grethe Preisler, Eva Schwanenflügel og Palle Pendul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Kan vi ikke snart slippe af med den person?

Karsten Lundsby, Trond Meiring, Helle Walther, Torben Bruhn Andersen, Carsten Nørgaard og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Lad os allerførst slå fast, at Google på ingen måde representerer en demokratisk process, og derfor ikke kan bruges som målestok for samme. Man kan kort sagt købe sig til, hvor i søgeresultatet man placerer sig. Det er det som Google og SEO-folk lever af (SEO er metoder til at forbedre ens synlighed på søgemaskiner).

Dernæst, alt hvad man søger eller i øvrigt bruger Google til - fra søgemaskine til Android, mail og kort - bliver registreret og solgt, om man vil det eller ej. De spørger pænt, men gør det der passer deres forretning bedst.

Og sidst, i sin iver for at komme til over hele kloden, er Google parat til at skære og tilpasse sin forretningsetik efter kundens krav. Som nu med Kina.

Facebook og Twitter er begge skåret over samme forretningsmodel.

Tilgængeligheden af information på disse medier er defor absolut ingen garanti for rigtigheden, hverken i mængde eller i synlighed. Det er kilden som sætter kvaliteten. Ligesom for alle andre medier.

Olav Bo Hessellund, Espen Bøgh, Bjørn Pedersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Man kommer ikke uden om, at der er en jagt og purge efter de konservative i USA, der er en del konservative, der har prøvet at skrige op om det i meget, meget langt tid.
- At konservative har det svært på de sociale medier med, at de blive fjernet osv (og her snakker vi altså ikke den ekstreme højrefløj her)
- Konservative skuespillere der ikke tør at stå frem, at de er konservative i frygt for ikke at få et job og blive smidt ud af det gode selskab.
- eller dem der sagsøger google lige nu efter whistleblower har trådt frem og fortalt om google og deres ansættespolitik, der er imod ansættelse af konservative.
- eller James Damore med sit Google Memo, der blev fyret.
Listen er så lang.

Dykker man ned i kampagnen #walkAway,
så er der så mange, der fortæller om denne jagt og purge på de konservative i USA,
og dette er indsigter fra venstrefløjen selv, der fortæller om den jagt, der foregår.
2 gode videoer, der fortæller deres historie (Men der er så mange, der er trådt frem)
https://www.youtube.com/watch?v=U1x80Tr0_ds
https://www.youtube.com/watch?v=51UGcghHZsk

Eva Schwanenflügel

@ Mikkel Vuorela

Meget humoristisk ugerevy.
Tak for et godt grin :-)

Mikkel Vuorela, Anne Eriksen, Karsten Lundsby og Trond Meiring anbefalede denne kommentar