Læsetid: 7 min.

Yuval Noah Harari: Jo mere folk tror på den frie vilje, jo nemmere er de at manipulere

Big data, kunstig intelligens og fake news. Verden ændrer sig hurtigere end nogensinde, og det er langt fra sikkert, at mennesket er i stand til at følge med. Den israelske succesforfatter Yuval Noah Harari har skrevet en ny bog, om menneskehedens udfordringer i det 21. århundrede
For ganske få år siden var jeg en anonym historieprofessor med speciale i middelalderen, og mit publikum var de godt fem mennesker, der læste mine artikler. Så på mange måder er det ret chokerende for mig, at der potentielt er millioner af mennesker, som læser det, jeg skriver, siger Harari.

For ganske få år siden var jeg en anonym historieprofessor med speciale i middelalderen, og mit publikum var de godt fem mennesker, der læste mine artikler. Så på mange måder er det ret chokerende for mig, at der potentielt er millioner af mennesker, som læser det, jeg skriver, siger Harari.

Peter Hove Olesen

25. august 2018

Den israelske historiker Yuval Noah Harari har skrevet to bestsellere. Sapiens om menneskehedens tidlige historie og Homo Deus om, hvor vi er på vej hen som post-menneske-art. 

I sin nye bog, 21 Lessons for the 21st Century, udforsker Yuval Noah Harari de udfordringer, vi mennesker står over for lige nu og her.

– Du er en meget succesfuld og offentlig kendt intellektuel. På hvilke måder har den internationale anerkendelse ændret dig?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Olaf Tehrani
  • ingemaje lange
  • Lars Bo Jensen
  • Trond Meiring
Ejvind Larsen, Olaf Tehrani, ingemaje lange, Lars Bo Jensen og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

I Politiken i den 26.08.2018 er der et stort (mail) interview med denne Hariri! Han afliver menneskerettighederne næsten - eller helt og aldeles - fordi han mener, at mennesket da ikke er noget specielt andet end det dyr, som tilfældigvis har nogle ledninger og andet i sig, som er i stand til at skabe mening gennemfortællinger via en hel masse tilfældige data! Og når mennesket som sådan er blevet til et dyr, hvad kan man så gøre med den - uanset om det muslimer, kristne, eller palæstinensere? Man kan skyde dem :( , udrydde dem :( fordi deres data og metadata, og fortællinger ikke passer ind i hebraiske fortællinger om Eretz-Israel! (Stor-Israel!)

Kunstig intelligens hedder altså retteligen maskinlæring!

Ift, det Hariri siger om den frie vilje, både her og i det meget lange, men også meget klare interview med Politiken i dag den 26.08.2018, så tror jeg, at han har misforstået, hvad vores frie vilje egentlig er. Vores vilje er fri, fordi vi selv kan vælge vores vej - åndelig såvel som ift. andre ting - og ja, den ufri, fordi den også er bundet af vores slægters, vore familiers, vore geners, vore æts historie. Og af de valg, som tidligere generationer før os har truffet! Det er der altså ikke noget mærkeligt i - i hvert fald ikke ud fra et europæisk synspunkt, måske snarere ud fra et amerikansk synspunkt, hvor myten jo er, at alle kan blive, hvis bare de arbejder hårdt på det - i USA altså!

Og som jeg læser Hariris holdninger, ligger det indirekte i dem, at vælgerne aldeles ikke skal have fri information, men styret information fra en statslig censurenhed, at vælgerne aldeles ikke har godt af at vælge deres politikere (fordi det som de tror er deres frie vilje altid vil bedrage dem); man skulle hellere have et diktatur, en adel, der styrede det hele! Som i gamle dage!

Jens J. Pedersen

Jo mere mennesket er bevidst om den frie vilje, jo vanskeligere er det enkelte menneske at manipulere. En bevidst forståelsesbasis er utrolig svær at overbevise om noget forkert.