Nyhed
Læsetid: 2 min.

Basra i voldelig protest over vandmangel og politisk lammelse

Vreden over mangel på rent drikkevand i Iraks olierige Basra-provins tager til. Adskillige demonstranter er blevet skudt og dræbt, mens lokale klanledere opfordrer sikkerhedsstyrkerne til at vende deres våben mod politikerne
Moderne Tider
8. september 2018

Irakiske demonstranter i det sydlige Irak har sat ild til regeringsbygninger, partikontorer, og politistationer i Basra. Nu truer de med også at storme og sabotere provinsens oliefelter, hvis ikke regeringen sørger for rent drikkevand, basale serviceydelser og job.

»Det skal ske nu, ellers vil vi stå over for en reel opstand,« siger Irak-forsker Hisham al-Hashimi.

Over de seneste uger er 15.000 irakere i Basra blevet indlagt med maveforgiftninger på grund af dårligt vand. I mellemtiden har landets politiske elite i Bagdad endnu ikke formået at danne regering tre måneder efter parlamentsvalget i maj.

I stedet for at adressere vreden har myndighederne sat sikkerhedsstyrkerne ind. Syv er døde, 40 er såret. Demonstranter og klanledere i Basra har flere gange opfordret sikkerhedsstyrkerne til at vende deres våben mod politikerne.

»Soldaterne er vores unge. De burde kæmpe på vores side mod korrupte politikere,« siger en ældre kvinde i en video, der er gået viralt på de sociale medier.

Premierminister Haider al-Abadi, som kæmper for at blive på sin post, har beordret myndighederne til at starte en undersøgelse af sikkerhedsstyrkernes drab på demonstranter. Al-Abadi har også opfordret Basras indbyggere til at afholde fredelige demonstrationer.

»Irakerne har protesteret fredeligt i 15 år, uden at det har ført til nogen resultater. Folket ønsker at vælte systemet,« siger Khalid Alwan, prisvindende irakisk digter.

Iraks udfordringer er enorme efter flere års krig, ineffektiv ledelse og korruption. Eksperter siger, at selv hvis premierministeren implementerer nogle tiltag, vil de blegne som symptombehandling.

Og først skal den politiske elite enes om at danne en ny regering. De to største politiske blokke i parlamentet hævder begge at have majoriteten.

Nu skal landets føderale domstol afgøre, hvem der juridisk har flertal, og processen kan tage alt fra dage til måneder. Sagen kompliceres af, at de to blokke støttes af henholdsvis USA og Iran, som begge har gjort Irak til en politisk slagmark.

»De seneste protester har sendt en klar besked til den politiske klasse. Hvis de ignorerer den, vil systemet delegitimeres yderligere, og offentligheden vil radikaliseres yderligere,« skriver Irak-forsker Harith Hasan for Al-Jazeera om den nuværende situation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

Problemeteskerne er Corruption, i Irak eller andet sted, den er over alt helt oppe i styret. Sagen er at man ved ikke hvad corruption er for noget; nogle tror det er en sygdom og skal helbredes med Gode filosoffer a la platon. Ma kan ellers spørge hvorfor De Vestlige lande har næsten ikke corruption? Jeg tror de har noget andet der hedder "lobby´s virksomhed". det er problemet tror jeg, man kan prøve den. Hvad er forskel på korruption og lobby? lobby er mere nyttig, korruption er at smide penge væk.