Læsetid: 2 min.

Basra i voldelig protest over vandmangel og politisk lammelse

Vreden over mangel på rent drikkevand i Iraks olierige Basra-provins tager til. Adskillige demonstranter er blevet skudt og dræbt, mens lokale klanledere opfordrer sikkerhedsstyrkerne til at vende deres våben mod politikerne
8. september 2018

Irakiske demonstranter i det sydlige Irak har sat ild til regeringsbygninger, partikontorer, og politistationer i Basra. Nu truer de med også at storme og sabotere provinsens oliefelter, hvis ikke regeringen sørger for rent drikkevand, basale serviceydelser og job.

»Det skal ske nu, ellers vil vi stå over for en reel opstand,« siger Irak-forsker Hisham al-Hashimi.

Over de seneste uger er 15.000 irakere i Basra blevet indlagt med maveforgiftninger på grund af dårligt vand. I mellemtiden har landets politiske elite i Bagdad endnu ikke formået at danne regering tre måneder efter parlamentsvalget i maj.

I stedet for at adressere vreden har myndighederne sat sikkerhedsstyrkerne ind. Syv er døde, 40 er såret. Demonstranter og klanledere i Basra har flere gange opfordret sikkerhedsstyrkerne til at vende deres våben mod politikerne.

»Soldaterne er vores unge. De burde kæmpe på vores side mod korrupte politikere,« siger en ældre kvinde i en video, der er gået viralt på de sociale medier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Problemeteskerne er Corruption, i Irak eller andet sted, den er over alt helt oppe i styret. Sagen er at man ved ikke hvad corruption er for noget; nogle tror det er en sygdom og skal helbredes med Gode filosoffer a la platon. Ma kan ellers spørge hvorfor De Vestlige lande har næsten ikke corruption? Jeg tror de har noget andet der hedder "lobby´s virksomhed". det er problemet tror jeg, man kan prøve den. Hvad er forskel på korruption og lobby? lobby er mere nyttig, korruption er at smide penge væk.