Baggrund
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal man gribe ind over for sure forældre?

Togpassageren
Moderne Tider
22. september 2018

For nylig sad jeg fem timer i et tog i selskab med en far, en mor og deres to børn på ca. ti og syv. På hele turen var begge forældre fuldt optagede af deres bærbare og iPhones. Stemningen over for børnene var meget vred, og hvis de ’forstyrrede’, blev de udsat for højrøstede trusler og besked om at være stille. Drengene ville bare have deres forældres opmærksomhed på den lange togtur.

Jeg overvjede flere gange at sige noget til forældrene, men holdt mig tilbage af angst for morens reaktion. Da jeg skulle af, holdt toget lidt på perronen og faren gik ud for at ryge. Her tænkte jeg, at chancen var der, men sagde ikke noget. For måske var forældrene bare trætte, eller måske var de presset af at være på vej til en konfliktfyldt familiefest.

Er det fejt ikke at sige noget – eller skal vi bare blande os uden om andres børn? (forkortet af red.)

Svar I:

Du slår mig som typen, der råber »HOV HOV!« efter folk, som cykler på fortovet. Lad det bare blive ved det. For selvfølgelig skal du ikke gribe ind over for sure forældre.

Det er fint, at du bekymrer dig om børnenes ve og vel – og det havde selvfølgelig været rarere for både dem og dig med god stemning fra mor og far hele vejen fra Høje Taastrup til Skørping. Men medmindre du er vidne til svigt af den mere alvorlige slags, er det ikke din opgave at lave offentlig opdragelse på forældre, der mangler overskud og har snotten lidt for meget nede i mobilen.

Din egen selvgodhed er formentlig den eneste, der var kommet styrket ud af en konfrontation med faren på perronen. Og hvis det var så synd for drengene, skulle du måske bare have underholdt dem. Det er en federe måde at blande sig på.

— Jon Faber

Svar II:

At blande sig i andres opdragelse af deres børn er en sikker vej til at ødelægge den gode stemning, så jeg kan godt forstå, at du lod være. Det lyder nu også, som om det var det rigtige at gøre her.

Hvis truslerne var noget a la »hvis ikke du holder kæft, så får du ingen kage i aften«, så er det ganske vist en umoderne pædagogik, forældrene benytter sig af, men ikke noget, du som fremmed bør gå ind i. Alle forældre fucker jo deres børn lidt op på den ene eller den anden måde, så det skal man passe på med at gøre sig til dommer over. Var truslerne derimod i kategorien “hold kæft, eller du får en på kassen”, havde det været en helt anden sag.

For mig at se skal situationen altså helt entydigt være over stregen, før du skal blande dig i fremmede menneskers opdragelse. Medmindre det er et forældrepar, du kender.

— Gry Inger Reiter

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er ganske rigtigt svært at ignorere når børn bliver behandlet dårligt.
Hvis forældrene opførte sig så urimeligt på en fem timers togtur, er det nok også forhastet at konkludere at de bare var stressede/pressede. Om noget skulle man da mene det netop burde være omvendt på en så lang rejse..
Det tenderer efter min mening psykisk vold, når børn bliver beordret til at holde kaje på den måde.
Men at gribe ind havde nok blot forværret situationen og fået forældrene til at blive endnu mere aggressive.

Den er svær, men jeg er nok ikke helt enig i Grys og Jons svar her.og helt klare afvisning af indblanding. Men det ville have været fint som passager at spørge ind og vise at passageren så børnene.

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

På en fem timer lang togtur kunne der måske dukke en chance op for positiv kontakt med drengene og mulighed for at foregå forældrene med et godt eksempel, så de på den konstruktive måde måske kunne skamme sig lidt. Men forsømte børn er altid en sørgelig affære.