Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvordan undgår jeg at kede mig?

En ven
Moderne Tider
22. september 2018

Jeg har en ven, jeg har kendt i et kvart århundrede. Venskabet er gået lidt frem og tilbage, som det jo sker, men er et, jeg sætter meget pris på. Nu er jeg blevet inviteret til min vens 30-års fødselsdag, og jeg har naturligvis sagt ja, da jeg gerne vil være med til at fejre min ven. Jeg kender imidlertid ingen af de andre gæster, da vi ikke rigtig har flere fælles bekendte tilbage, vi ses med.

Jeg har før været til fester, hvor jeg har været the odd one out, hvor jeg ikke har kendt nogen af de andre gæster ud over værten, men hvor de andre gæster altid har kendt i hvert fald nogle af de andre, og de begivenheder er sjældent endt med at være hyggelige. Har brevkassen råd til, hvordan jeg får en god aften og ikke kommer til at holde øje med uret hele tiden for at se, hvornår jeg kan tillade mig at gå?

Svar I:

Kære ven, det er prisværdigt, at du står ved, at du i visse situationer føler dig udenfor, og at du prøver at gøre noget ved det. Den gyldne festregel er, at man ikke skal komme til fester, man ikke har lyst til, for det har ingen glæde af. Bryllupper er undtaget på grund af rituel funktion, og 30-årsfødselsdage er lige i gråzonen. Formålet med at tage med er at passe et vigtigt venskab. Gå derfor ikke efter at have det sjovt, men efter at lære nyt om din vens liv. Kom tidligt, præsenter dig for folk og spørg, hvor de kender jeres fælles ven fra. Møv dig ind i cirkler. Spørg hele tiden ind til det mest spændende, de siger.

Gå tidligt, hvis du har lyst til det, og skriv en tak for sidst-besked dagen efter. Skriv, at det var godt at møde din vens nye venner. Det er jo ikke det samme som at sige, det var sjovt.

— Lone Nikolajsen

Svar II:

Uanset alder kræver et venskab – som ethvert andet forhold mellem mennesker – pleje. Den del er du tilsyneladende nogenlunde med på, siden I stadig hænger ved hinanden efter 25 år, og du bliver inviteret og tager imod den fødselsdagsinvitation. Men det er ikke nok at møde op og vise flaget med din fysiske tilstedeværelse. Det er ikke kun for din egen skyld – og din egen gode aften – at du bliver nødt til at ændre indstilling.

For nu at være rigtig irriterende og parafrase ’Den Lille Prins’, så handler det jo om den tid, du bruger med ræven, hvis du vil gøre den tam.

Du skal oprigtigt interessere dig for din vens liv, hvor det er nu, og med den bekendtskabskreds, det har nu, hvis du stadig vil være en ven. Så bliver det sjovere for dig og alle de andre, også næste gang du bliver inviteret.

— Emil Rottbøll

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Tag en lommelærke med, og del ud i rygepauserne ;-)

Fam. Tejsner, David Zennaro, Morten Balling, Rolf Andersen, Anne Eriksen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

Se her er det jo, at gæstens sociale intelligenser bliver afsløret!
Alle mennesker har nemlig noget, de brænder for at snakke om. Noget, der får deres øjne til at stråle. Så er det jo bare om, at efterlade offerrollen på stumtjeneren og stå på egne ben, fremfor at putte sig i det velkendtes indspisthed. Find lytteapparatet frem og gå på opdagelse i den kreds af venner, din ven også har. Måske er du ikke den eneste, der hellerere keder sig, end lære deres “ven” og dennes omgangskreds at kende. God fornøjelse.

Fam. Tejsner, David Zennaro, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Kedsomhed er verdens bedste udgangspunkt for at finde på noget sjovt.

David Zennaro, Morten Balling, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Randi Christiansen, Sven Elming, Nette Skov, Niels Duus Nielsen og Jane Jensen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Det her er så et venskab, der går tilbage til 5-årsalderen. Og der kan selvfølgelig være sket mangt og meget i din vens liv, som du hverken har fulgt med i eller har interesse for.

Hvis du i din alder endnu ikke mestrer at tale ubesværet med ukendte på gaden, i bussen, til fester, så er der nok ikke så meget at stille op. Men måske er der nogle af de ukendte festdeltagere, der har det anderledes, som henvender sig til dig - og så kan der vel i det mindste opstå lidt smalltalk - måske ikke af den spændende slags og slet ikke dyb, men dog en begyndelse.

Så grib muligheden!

Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Nette Skov anbefalede denne kommentar

sig nej tak til invitationen og besøg vennen en anden dag.

Nogle gange gør man vel også noget for andre, uden selv at få noget ud af det...

Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Andre mennesker er slet ikke så uinteressante. Man kunne jo prøve at tale med dem i ny og næ.