Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Kan man lære mænd at slå brættet ned?

En kvinde
29. september 2018

På mit arbejde er toiletterne unisex. Der er et overtal af mænd ansat, og måske derfor sker det et par gange om dagen, at toiletbrættet er slået op, når jeg skal på toilettet. Som kvinde sidder jeg ned og tisser og skal derfor gang på gang med fingrene slå brættet ned efter mine mandlige kolleger. Det er ulækkert – og lidt uretfærdigt.

Kan jeg hænge en seddel op over toilettet? Er jeg en kryster, hvis jeg gør det anonymt? Skal jeg hellere skrive ud på intranettet? Og når jeg nu er i gang, kan jeg så også slå et slag for, at folk begynder at bruge toiletbørsten, eller er det over grænsen? Kan man overhovedet kommentere på sine kollegers toiletvaner? Eller er jeg bare voldsomt sippet?

Svar I:

De fleste kvinder kender dit problem. Men en seddel over toilettet kan godt virke irriterende, fordi man kommer til at læse den igen og igen, så den psykologiske reaktion efterhånden bliver: Kan hun da ikke snart holde sin kæft!

Jeg synes intranettet er den bedste idé – der når du også længst ud. Du kunne for eksempel skrive:

»Vi kvinder er glade for, at vores mandlige kolleger husker at slå toiletbrættet op, når de skal tisse, så der ikke kommer tis på det bræt, vi andre skal sidde på. Vi er mindre glade for, at I ofte ikke husker at slå det ned igen. Vi er også glade for, at I alle m/k husker at skylle ud uanset ærindets størrelse, men mindre glade for brune striber i bunden af kummen. Så husk: 1. slå ned. 2. skyl ud. 3. brug tolietbørsten. På forhånd tak.«

Samtidig kunne du bede den/de toiletansvarlige om at få hængt en flaske håndsprit op.

— Karen Syberg

Svar II:

Du har ikke ansvar for, hvad andre føler og tænker; du har ansvar for at opføre dig ordentligt. Så gør dig endelig ikke til kvinde over, om nogen skulle opfatte dig som sippet, det må de selv ligge og rode med.

Gør i stedet sådan her: Når du er færdig med at læse avisen en gang i næste uge, så klipper du dit spørgsmål her ud og hænger det op på væggen bag toilettet. Jeg vil tro, at cirka 175 cm over gulvet vil være en passende højde. Om det skal i glas og ramme, ved jeg ikke – det fornemmer du selv. Det vigtige er, at attituden er venlig.

Nu kan alle tisse-mændene stå og læse, mens de drypper af. Det er en glæde, som normalt er forbeholdt siddende gæster. Lad mig endelig høre om reaktionen: Bliver de sure, eller forstår de et vink med et brevkassespørgsmål? Jeg håber selvfølgelig det sidste.

— Jon Jørgensen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er sjovt som hele konceptet omkring ligestilling belejligt forsvinder når det kommer til de ting som mange kvinder tilsyneladende ikke vil have lavet om på; toiletsædet, holde døren, betale regningen, tjene mere end mig ... ligestilling virker begge veje ... ellers må du flette læberne sammen - du kan ikke forvente særbehandling bare fordi dine løg sidder tættere på hovedet ...

Niels Duus Nielsen

Jeg fik en aftale med en af kvinderne i mit liv om, at hvis hun slog toiletbrættet op, skulle jeg nok huske at slå det ned. Ingen af os var i stand til konsistent at overholde denne simple regel, men hun holdt da op med at skælde mig ud over netop det. Desværre var der så meget andet, hun kunne skælde mig ud over - jeg er jo en mand, der tager let på de ting, kvinder finder vigtige, og går meget mere op i ting, som kvinder finder ligegyldige.

Claus Bødtcher-Hansen

29/sep/2018

Køns-relateret arbejdsdeling:

Manden løfter toilet-brættet,
så han undgår at tisse på det :-) ...

Kvinden sænker toilet-brættet,
så hun undgår at blive kold i bagdelen :-) ...

Venlig hilsen
Claus

Maj-Britt Kent Hansen

Ingen bekymrer sig om låget! Det allervigtigste. Det skal også slås ned efter endt brug af toilettet. Så falder der ikke ting ned i tønden, og der kommer heller ikke rotter skydende op deraf.