Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Chimpansen sidder stadig i cockpittet

Men det er ved at blive mere og mere interessant at følge med i, hvad autopiloten skal finde på, for at distrahere den
Uanset hvor mange aber der danser rundt og trykker på knapper, regner vi med, at autopiloten kan redde os sikkert ned. Måske skulle vi interessere og lidt for den autopilot.

Uanset hvor mange aber der danser rundt og trykker på knapper, regner vi med, at autopiloten kan redde os sikkert ned. Måske skulle vi interessere og lidt for den autopilot.

Ritzau Scanpix

8. september 2018

Kort tid efter Donald Trumps indsættelse som USAs præsident beskrev vi denne begivenhed som noget, der mindede om oplevelsen af, at man flyver over et stort hav og går ud i cockpittet for at spørge piloten om noget – blot for at opdage, at det er en chimpanse, der sidder ved rorpinden. Pointen med analogien var, at den ikke bare illustrerede det chok, som ganske mange rettelig følte ved udsigten til mindst fire år med Trump som USA’s præsident, men også den bagvedliggende tanke, som gør, at vi alligevel tager det nogenlunde med ro.

Hvis alt går galt, så regner vi nemlig med, at autopiloten sagtens kan tage over og styre os sikkert frem – uanset, hvor mange aber der danser omkring og trykker på knapper. Det skal nok gå alt sammen. På samme måde har det amerikanske system checks and balances, og stærke institutioner, kompetente embedsfolk, osv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Kurt Nielsen
Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Årsagen til at vi/jeg bevarer roen er,
at jeg ganske enkelt ikke kan gøre en skid ved hvad der foregår i cockpittet.
Jeg er sågar i tvivl om, hvorvidt jeg overhovedet er ombord på flyet.

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og christen thomsen anbefalede denne kommentar

Hvem har mod på at beskrive autopiloten, og hele det forskruede økonomiske system bag? I mellemtiden er der her en artikel fra Avisen.dk som fortæller, hvor galt det egentligt står til: Trads: Er du egentlig klar over, hvor fucked-up kapitalismen er?

"Her er fire eksempler på, hvordan det hele er ude af kontrol i Amerika:

Direktørerne for de 350 største virksomheder øgede sidste år deres løn med 17,6 procent. Nu får de i snit 122 millioner kroner om året!

I de forløbne ti år har USA's 3.500 største virksomheder udbetalt 93 procent af deres overskud til aktionærerne, mens de kun har brugt syv procent til bedre løn til ansatte.

Uligheden mellem de allerrigeste og de fleste er gået amok. Sidste år tjente den rigeste ene procent af USA's befolkning 81 gange så meget som de 50 procent, som tjente mindst – tilsammen!

De allerrigeste ophober enorme formuer, idet de ni rigeste mænd nu ejer mere end klodens fire milliarder fattigste! For bare fem år siden var det de rigeste 85 mænd, der havde samme rigdom. Klodens rigeste, Jeff Bezos fra Amazon, er rigere end 120 nationer!

Udviklingen er – som så ofte – mest ekstrem i Amerika, men tendensen for alle de tal, jeg remser op, er den samme i Europa, og, ja, desværre også i Danmark. De forløbne 30 år er uligheden vokset i vores ellers så lige land – uanset hvordan du måler det:

Årsagen er den samme i Danmark som i Amerika – lavere beskatning af de rigeste, øget beskatning af de fattigste, fravær af skat på formue og boligspekulation, lavere satser på overførselsindkomster, og, ikke mindst, en vulgær grådighed hos de allerrigeste.

Forleden kom Elizabeth Warren, demokratisk senator, med et opsigtsvækkende forslag: Hun vil, som hun forklarer i Wall Street Journal, fundamentalt ændre principperne for forretningsdrift, så den besættelse med at maksimere afkast til aktionærer ophører, fordi den reelt har handlet om, at dedikere alting til at gøre de rige endnu rigere. Det er på tide, at den utæmmede kapitalisme kommer under demokratisk kontrol. I USA - og i Danmark."

https://www.avisen.dk/trads-er-du-egentlig-klar-over-hvor-fucked-up-kapi...

Eva Schwanenflügel, Toke Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar