Baggrund
Læsetid: 9 min.

Da Danmark igen forelskede sig i et landshold, det kunne spejle sig i

For første gang siden 1971 gik 11 amatører på banen for det danske fodboldlandshold. De rigtige landsholdsspillere lå i konflikt med DBU, og de øvrige professionelle ville ikke være skruebrækkere. Information opruller – skridt for skridt – hvordan en bådmekaniker, en dataanalytiker og en account manager endte på banen mod Slovakiet
Slovakiets Juraj Kucka (t.h.) i konfrontation med Danmarks Rasmus Johansson (t.v.) under landskampen onsdag i Trnava i Slovakiet. For alle de danske spillere var det første kamp på landsholdet.

Slovakiets Juraj Kucka (t.h.) i konfrontation med Danmarks Rasmus Johansson (t.v.) under landskampen onsdag i Trnava i Slovakiet. For alle de danske spillere var det første kamp på landsholdet.

Tibor Somogy

Moderne Tider
8. september 2018

Mandag

DBU har brug for hjælp

Klokken lidt i 12 modtog ledelsen i Dalum Idrætsforening, Boldklubben Avarta og de øvrige klubber i 1. og 2. division en e-mail fra DBU.

Forbundet har brug for klubbernes støtte, skrev DBU og bad klubberne om at formidle et brev, der var vedhæftet mailen, videre til deres spillere.

Brevet var i grove træk en åben invitation til at spille på landsholdet. Men det skulle gå stærkt. De, der ønskede at stille op, skulle sende en mail eller skrive en sms til elitechef Kim Hallberg inden klokken 19 samme aften. Inden tirsdag morgen ville DBU så udtage det nye landshold til kampen mod Slovakiet onsdag. 

DBU og de ’rigtige’ landsholdsspillere havde nemlig ikke formået at blive enige om en ny aftale om de økonomiske rammer for at spille på landsholdet. Den afgørende knast har været spillernes såkaldte imagerettigheder. Må spillerne afvise at reklamere for landsholdets sponsorer, hvis de selv er sponsoreret af et konkurrerende firma? Det havde parterne ikke kunnet blive enige om. Og det betød, at landsholdet ikke var til rådighed til kampene mod Slovakiet onsdag og Wales søndag. 

Spillerne i den bedste danske række, Superligaen, havde i solidaritet med landsholdsspillerne afvist at stille op. Så nu var sagen endt her. Med at amatører i den danske division modtog et brev fra DBU, der bønfaldt dem om at udleve deres knuste drengedrøm og spille for Danmarks landshold.   

Sagde de ja, kvitterede DBU med et honorar på 6.300 kroner for at blive udtaget til venskabskampen mod Slovakiet. Vandt Danmark, ville spillerne få yderligere 12.000 kroner. Hjemmekampen mod Wales – i den mere eller mindre betydningsfulde turnering Nations League – gav en krone per tilskuer på Århus Stadion. DBU forventede 16.000 på stadion, bemærkes i en parentes.

DBU har godt vidst, at spillerne risikerede at blive hængt ud som skruebrækkere. I hvert står der i brevet:

»Såfremt du giver positivt tilsagn, men ikke udtages i den endelige trup, vil dit kandidatur forblive mellem dig og DBU, og vil ikke blive offentliggjort fra vores side.«

Det sker fandme

Søndag aften havde DBU afvist spillernes forslag om at forlænge den nuværende aftale med en måned. Forbundet betragtede det tværtimod som et afbud.

Så da Ritzau bragte nyheden om, at landstræner Åge Hareide blev hjemme i Norge, og Politiken kunne citere pressechefen i det slovakiske fodboldforbund for, at DBU havde lovet dem at stille et hold, begyndte det at gå op for Fodbolddanmark. Det ville rent faktisk komme til at ske. DBU og spillerne ville ikke blive enige, og en flok divisionsspillere, som ingen kendte, ville få debut på det danske landshold. 

Mandag eftermiddag

Træning i Rødovre

Rødovreklubben Avarta har fået en skidt start på sæsonen. Fem nederlag i de første fem kampe. Mandag eftermiddag mødtes holdet til en let træning inden pokalkampen mod B1908 dagen efter. Inden træning gik i gang, blev spillerne samlet og fik fremlagt brevet fra DBU. 

Ønskede nogle spillerne at stille op, ville klubben ikke stille sig i vejen, meddelte ledelsen. I hvert fald ikke for amatørerne. 

Avartas semiprofessionelle spillere erklærede, at de ikke ville stille op. De var solidariske med landsholdsspillerne og ville ikke gå imod deres fagforening, Spillerforeningens, anbefalinger, forklarer Per Thomsen, som er sportschef i klubben. 

På det tidspunkt var der heller ingen amatører, som gav udtryk for, at de ville reagere på brevet fra DBU.

Drengedrøm

Men samme aften ringede topscorer Christian Offenberg og meddelte klubben, at han havde meldt sig.

»Han forklarer, at det er en drengedrøm,« fortæller Per Thomsen. Christian Offenberg er 30 år  og har spillet fodbold på højt plan hele sit voksne liv. Om en tre eller fire år er det sandsynligvis slut. Til daglig er han account manager i trænerens firma.

»Så jeg kan sgu godt forstå, at han gerne ville prøve at være på landsholdet,« siger Per Thomsen.

Også målmand Morten Bank var blevet udtaget. Uden hverken målmand eller topscorer tabte Avarta 2-1 til B1908.

Tirsdag

DBU er i mål

Tirsdag morgen erfarede sportsmediet bold.dk, at DBU har fundet 23 mand. BT skrev, at DBU har taget fat i træneren for det danske landshold i futsal – en form for indendørs fodbold med en mindre, tungere bold – og bedt ham om at skaffe spillere.

De rigtige landsholdsspillere reagerede på nyheden ved at gentage tilbuddet om at forlænge den nuværende aftale. DBU afviste det igen.

I Ekstra Bladet undrede den slovakiske landsholdsspiller, Ján Gregus, der til daglig spiller i den danske liga, sig over situationen. Den slags sker kun i Danmark »og for visse afrikanske spillere,« sagde han.

Kong Christian

Sidst på formiddagen fortalte Christian Offenberg, som den første af de nye spillere, at han skulle spille landskamp for Danmark. Inden der var gået en time, havde Ekstra Bladet kronet ham ’Kong Christian d. 2.’. De havde fået fat i en grynet video af det flotte, indadskruede langskudsmål, angriberen scorede på udebane mod Næsby sidste år, og lokkede læserne til at klikke med overskriften »Se landsholdets nye bomber banke drømmemål ind«.

Lufthavnen

Klokken 14 blev en af heltene fra EM 1992, John ’Faxe’ Jensen, formelt udpeget som ny, midlertidig landstræner. Hans seneste trænerjob var i Fremad Amager i 1. division.

En time efter bekræftede DBU, at forbundet havde udtaget en alternativ landsholdstrup. 24 mand var samlet og ville snart tage imod Roskilde Lufthavn.

Hen ad eftermiddagen kunne man på TV 2 se, hvordan en ældre mand i gul refleksvest ivrigt gelejdede to brandbiler til at parkere foran de fremmødte fotografer. Spillerne skulle uforstyrret kunne gå om bord på flyet. 

24 navne

Sidst på eftermiddagen offentliggjorde DBU endelig spillernes navne. Med fem mand var den fynske 2. divisionsklub, Tarup-Paarup IF, den største leverandør af spillere til landsholdet. Fire spillere kom fra Danmarks bedste futsal-klub, JB Gentofte. Hele truppen bestod af amatører fra klubber i 2. division eller endnu lavere rangerende rækker.

Det er nogle »modige« spillere, udtalte DBU-chef Kim Hallberg. Mange spillere havde meldt sig til, men sprang fra i sidste øjeblik. Enten fordi de var blevet presset til det, eller fordi de frygtede at blive hængt ud som skruebrækkere eller morakkere.

Pressemøde

Da spillerne var ankommet til Bratislava og var blevet indlogeret på det femstjernede Grand Hotel River Park, holdt John ’Faxe‘ Jensen pressemøde. Under flyveturen havde han sat sig ned ved hver enkelt spiller og forsøgt at lære deres navn og position på banen, fortalte han. 

Men fansene skulle ikke regne med, at Danmark ville komme til at have bolden mere end ti procent af tiden mod Slovakiet, fortsatte han.

Den nye landstræner nægtede desuden at forholde sig til konflikten mellem spillerne og DBU. »Begge parter har ret,« konstaterede han. 

Efter pressemødet kastede statsminister Lars Løkke Rasmussen sig ind i sagen. På Twitter beskrev han det som »en svær situation« og udtrykte »kæmpe respekt for John Faxe, hans attitude, motiver og kærlighed til dansk fodbold.«

Onsdag

»Hjælp!« skrev Andreas Kraul fra DR Sporten på Twitter. Han skulle kommentere kampen i radioen og efterlyste oplysninger om spillerne. »Hvem er de – som spillere og mennesker,« spurgte han.

Det viste sig, at flere af de nye landsholdsspillere er studerende. Kevin Jørgensen fra HB Gentofte er sikkerhedsvagt, Anders Hunsballe fra Greve er dataanalytiker, og Rasmus Johanson fra HIK lever af at lægge videoer af sig selv på YouTube. Ingen fik imidlertid mere opmærksomhed på Twitter end bådmekaniker Anders Fønss fra Taarup-Parup.

Ifølge flere brugere er han nemlig berygtet for sit temperament. En enfant terrible i fynsk amatørfodbold.

Surrealistisk

Discovery Networks, der har tv-rettighederne til kampen, var utilfreds med, at DBU sendte amatører på banen. Det var destruktivt, udtalte sportschef Anders Bay. Desuden meddelte mediechefen, at den tidligere landsholdsstjerne, Brian Laudrup, ikke skulle kommentere kampen alligevel. 

»Brian Laudrups rolle hos os er at berige vores seere med sin viden om de store kampe og de store spillere. Det kvalificerer dette opgør ikke til,« sagde Anders Bay.

Under overskriften »Sådan undgår Danmark pinlige rekordsmæk« kunne Ekstra Bladet fortælle, at landsholdets hidtil største nederlag faldt i 1937, da Danmark tabte 8-0 til Tyskland. Dengang var de danske spillere også amatører.

Også internationale medier opdagede, at Danmark var ved at sende et hold amatører. Den franske sportsavis L’Equipe kaldte konflikten for »den skøre krise«, mens tyske Kicker først og fremmest undrede sig over, at man havde udtaget seks spillere, der dyrkede en helt anden sport end fodbold. 

»Det er helt surrealistisk. På forbundets side er truppen blevet offentliggjort, og seks futsal-spillere er med,« skrev magasinet. 

Det slovakiske fodboldforbund satte prisen på en billet til kampen ned til en euro eller syv en halv krone. Og Slovakiets anfører, den tidligere Liverpool-spiller Martin Skrtel, udtalte, at det hele var meget underligt, men at kampen nok skulle blive en »stor oplevelse« for de danske amatører.

Tavshed

Ingen af de nye spillere kommer til at udtale sig inden kampe, meddelte DBU. Det betød dog ikke, at der ikke blev skrevet om dem. Politiken bragte blandt andet et langt interview med Benny Nielsen fra den sportslige ledelse i Avarta. Han forklarede, at Christian Offenberg i virkeligheden er en af »Danmarks bedste angribere«. Ifølge Nielsen er det faktisk »vanvittigt«, at han overhovedet spiller for Avarta.

Benny Nielsen fortalte i øvrigt, at Christian Offenberg er en alletiders fyr, som er meget populær blandt holdkammeraterne. Og så var der ingen risiko for, at han ville lade sig kue af at spille på en større scene. »Han er kold i røven,« lød det.

Ekstra Bladet skrev historien om, at Anders Fønss fik rødt kort i en kamp på Ærø mellem B1909 og Marstal/Rise i 2011, da han kom i klammeri med en tilskuer.

Startopstilling

Det handlede om at »dø med støvlerne på«, havde John ’Faxe’ Jensen fortalt sine spillere. Danmark stillede op i en defensiv 4-5-1-opstilling med Christian Offenberg som anfører og eneste angriber.

Ifølge Ekstra Bladet var fem danske fans rejst med landsholdet til Slovakiet. En af dem hedder Steen Andersen. Han har været på stadion til alle Danmarks kampe de seneste 23 år, undtagen tre.

Kick off

6.000 slovakker havde investeret en euro i en billet til kampen. Græstæppet lignede til gengæld noget, der sagtens kunne være underlag for en dansk seriekamp.

Danmark startede kampen med at stille sig tilbage på banen. Lidt overraskende stillede Slovakiet op med stjerner som Marek Hamsík og Martin Skrtel i startopstillingen.

Efter ti minutter vandt den slovakiske angriber Adam Nemec en luftduel ved bagstolpen og headede bolden i mål. Et hurtigt mål. 1-0 til Slovakiet. Det værste, der kunne ske.

Men så skete der noget utroligt. Tempoet faldt, og resten af kampen var Danmark på mange måder godt med. Slovakiet havde klart flest chancer. Men de danske amatører stod disciplineret på banen, og flere spillere demonstrerede, at der også findes dygtige fodboldspillere i divisionerne.

Det var ikke tydeligt, at de danske spillere er amatører. Slovakiet scorede to gange yderligere, men efter kampen lignede de danske amatører vindere. Arm i arm og med store smil gik de rundt på banen og fik det sidste med. De klarede den.

Onsdag sen aften

Det smukkeste nederlag

Danmark havde tabt ansigt på grund af kampen, konstaterede den tidligere landsholdsspiller Flemming Povlsen i tv-studiet. Men de havde ikke tabt det på banen. John ’Faxe’ Jensen kaldte kampen for det »smukkeste nederlag« i dansk fodboldhistorie.

I pressen og på de sociale medier talte de færreste om skruebrækkeri og arbejdskamp. »Heroisk indsats,« skrev Ritzau, mens Politikens reporter vurderede, at »alle andre end dem på banen blev udstillet«.

»Danskerne bør være stolte,« sagde Slovakiets anfører, Martin Skrtel til Ritzau. Kampen var langt sværere end han havde regnet med, og hvis det ikke var, fordi han vidste det, ville han ikke have gættet på, at de var amatører.

Også Christian Offenberg var stolt. Ikke fordi det havde været så meget anderledes end andre kampe, fortalte han seerne med ansigtet dækket af store svedperler. Når man spiller fodbold, spiller man bare. Men han havde udlevet sin drengedrøm, og holdet »undgik at tabe ansigt«, sagde kong Christian beskedent.

624.000 seere så kampen. Til en almindelig venskabskamp ser mellem 300.000 og 500.000 med.

»Danmark elsker røven af 2. division – fordi vi selv tilhører den,« som en bruger skrev på Twitter.

Torsdag

Klokken 20 udsendte DBU en pressemeddelelse. Der er opnået enighed med spillerne om en midlertidig forlængelse af den hidtidige aftale. Eventyret er slut. Søndag mod Wales er de professionelle tilbage på banen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fremragende perspektiv.

Og de tabte kun 3-0, de åndsvage amatører, som helt sikkert gerne var gået gratis på banen, blot for at repræsentere deres land. Med John Faxe Jensen som anal akuttræner.

Peter Tagesen, Alvin Jensen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Mon ikke vi er en del som smiler skævt hvis landsholdet får prygl af Wales ?

Det ramte noget i mig disse amatører på vikarlandsholdet. Det var autentisk og befriende at se dem træde ind på banen, forlegne og tydelig nervøse. De kæmpede med alt de havde lært. Det var meget befriende og kontrastfyldt efter et VM i sommer. Forlorenhedden stod i kø både ude og inde på banerne. FIFA toppen sammen med Putin og Neymars rullende skaberi, som der kom mange meme ud af.

Lars Jensen, Alvin Jensen, Runa Lystlund, jørgen djørup, Thomas Bindesbøll og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@jens peter hansen, er dit smil stivnet?