Læsetid: 9 min.

Folkhemmets triumf: Det tamme menneske

I Sverige er det socialdemokratiske projekt lykkedes, som det også engang var meningen i Danmark. Er prisen, at Sverige dermed også har skabt ’det tamme menneske’, eller er svenskeren som Foucault oplevede det i 1950’erne ligefrem et menneske, der allerede er dødt?
I 1950’ern skræmte svenskerne Foucault, senere var det Lou Reed, der blev rædselslagen over så velordnet et land. Enzensberger konstaterer, at selv tyskerne må give op over for den svenske diciplin. Det er alvor og ikke til at grine af. Foto: Aage Storløkken/Ritzau Scanpix

I 1950’ern skræmte svenskerne Foucault, senere var det Lou Reed, der blev rædselslagen over så velordnet et land. Enzensberger konstaterer, at selv tyskerne må give op over for den svenske diciplin. Det er alvor og ikke til at grine af. Foto: Aage Storløkken/Ritzau Scanpix

Aage Storløkken

8. september 2018

Det må have været ensomme år, de første år i Foucaults karriere, i 1950’erne, hvor han ikke ser sig selv om en, hvis liv skal gå med at skrive. Han ser ikke sig selv som noget. Allerhøjst som en unyttig turist, en der lever i en kuffert.

I 1947 følger han Merleau-Pontys forelæsninger om sjæl og legeme hos Malebranche, Maine de Biran og Bergson. I 1949 Merleau-Pontys forelæsninger om Saussure. Begge på Ecole Normale Supérieure, hvor Foucault er kommet ind i andet forsøg. Han får sin embedseksamen (l’Agrégation) i filosofi i 1951, ligeledes i andet hug. Han er medlem af det franske kommunistparti. Han omgås med planer om emigration. Til Danmark.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Kurt Nielsen
  • ulrik mortensen
Espen Bøgh, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen og ulrik mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Til det sidste: det er helt almindeligt, at man på hovedsproget i et tog giver en fyldigere meddelelse end på de sprog, man oversætter til.
Jeg kan heller ikke kende den aktive svenske befolkning, der opretholder et foreningsliv med alskens aktiviteter, understøttet af et statsligt tilskudssystem.
Hvad alle efterlyser synes at være den daglige bekymring om petitesser. Men hvorfor dog dyrke den? Det er jo netop ved at afbanalisere tilværelsen, at vi kan skabe et differentieret, men frit og lige samfund for alle, hvor statslig udligning gør det tilgængeligt, som i fortiden var forbeholdt et eksklusivt mindretal.

Hån og latterliggørelse er den underlødiges stærkeste våben. 'Det tamme menneske' findes i Kina, Rusland, Nordkorea og alle andre diktaturer, og det er faretruende tæt på at indfinde sig i de få tilbageværende demokratier.

Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Robert Ørsted-Jensen, Karsten Lundsby, Carsten Nørgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip Rosendal Nielsen

Her en lidt ligegyldig men måske lidt morsom kommentar... læg mærke til skiltet "selvbetjening" (ses her spejlvendt). Skiltet er skrevet på dansk ( eller norsk ). Disse døde mennesker på billedet er altså med en vis sandsynlighed danske.

Henrik Brøndum, Jørgen Wind-Willassen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Lidt for mange letkøbte fraser om de stive, ordknappe svenskere. Er det Inf's opgave at viderebringe sligt? Også selvom om fraserne garneres med et langt tilløb om Foucault og et drys Lou Reeds oplevelse efter et kort ophold i landet. Gør det Reed til et sandhedsvidne om svenskerne? Nix.
Javist er der svenskere, der falder ind under det her beskrevne, men hvor findes sådanne ikke? Bestemt også her til lands.
Gosvig bruger en nyttig annoncering i Øresundstoget til at diagnosticere svenskerne - og han kunne vel også undres over, hvorfor der ikke er plads til så mange cykler i togene, som i danske, for hvad fortæller det om hhv. svenskerne og danskerne osv. osv.
Nu kører jeg også en del i Øresundtoget/Kystbanen - nordfra - og oplevet hyppigt svenskere, der er steget på i Helsingør, og som skal en tur på Bakken. Glade, har let til sang og til at komme i kontakt med.
Nå, schwamm d'rüber - jeg foretrækker Pippi Langstrømpe som Gosvig vist ikke kender?

Olaf Tehrani, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik Brøndum, Steffen Gliese og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Hvis man havde skrevet noget lignende om Ghaneserne var nedenstående vel kommet i spil?

§ 266 b. Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.
Stk. 2. Ved straffens udmåling skal det betragtes som en særligt skærpende omstændighed, at forholdet har karakter af propagandavirksomhed.

jens peter hansen

Her en lidt ligegyldig men måske lidt morsom kommentar... læg mærke til skiltet "selvbetjening" (ses her spejlvendt). Skiltet er skrevet på dansk ( eller norsk ). Disse døde mennesker på billedet er altså med en vis sandsynlighed danske.

Hvordan fanden ved Philip Rosendal Nielsen at disse mennesker er døde i overført betydning ? Da billedet er gammelt er de afbillede i bogstaveligste forstand sikkert døde, men at karakterisere disse mennesker som døde siger en del om fordomme.

En karsk brutal overskrift, som får mig til at tænke på den svenske forfatterinde Karin Boye, der skrev science-fiction romanen "Kallokain", og i den forbindelse også George Orwells "1984" om kontrol over maserne henholdsvis med medikamenter og via trusler, tvang og det der er værre.

Ingen af disse forfattere - eller andre for den sags skyld, kunne udtænke eller forestille sig et så sygt og perverst politisk arrangement for styring af mennesker opfattelse og mening.

Noget man vist kun finder i religiøse kredse, eller helt ekstreme grupper, men ikke som det vi ser i Sverige.

- Det skulle da lige være manglet angivet her af ... ->

Kurt Nielsen, 08. september, 2018 - 14:00

- Du glemte vist at nævne Amerika i den sammenhæng!

Næh, det er ikke en god idé at behandle nogen som hunde – heller ikke hunde.
Eller flygtninge eller immigranter for den sags skyld.
Der er jo årsager til, at folk flygter – årsager, som vi med aktiv støtte til neo-koloniale politikker og krigseventyr har været dybt implicerede i at skabe.
Gosvig Olesen burde i grunden læse Noam Chomskys ’Who Rules the World’. De magtfulde i denne verden behandler ikke deres (fejl-)farvede undersåtter som hunde. Det er meget, meget værre end som så!
Lad os så i det mindste arbejde for at få lidt svensk ordentlighed tilbage i dansk politik.