Læsetid: 4 min.

»Jeg vil selv gerne have hjælp til at dø en dag – og mine børn ved, hvor pillerne står«

I denne uge startede sagen mod lægen, Svend Lings, som tiltales for at have hjulpet tre personer til selvmord
Dem, som jeg hjælper, skal være dødeligt syge eller lamme. De skal være et sted, hvor der ikke er mere liv tilbage, siger læge Svend Lings, der er tiltalt for tre tilfælde af hjælp til selvmord.

Dem, som jeg hjælper, skal være dødeligt syge eller lamme. De skal være et sted, hvor der ikke er mere liv tilbage, siger læge Svend Lings, der er tiltalt for tre tilfælde af hjælp til selvmord.

Carsten Bundgaard

8. september 2018

– Du er blevet anklaget for at assistere til selvmord, og du risikerer en dom på tre år. Hvad tænker du om det?

»Jeg nægter mig skyldig. Det er en stor misforståelse.«

– Så du har ikke udleveret medicin og vejledt personer, som ønsker at tage deres eget liv?

»Nej, jeg har aldrig udskrevet medicin til selvmord. Jeg lagde i sin tid en selvmordsvejledning op på nettet, som justitsministeren har vurderet til at være lovlig. Derefter har en del kronisk syge mennesker kontaktet mig. De har alle i forvejen haft medicin liggende, og jeg har så vejledt dem i, hvordan de medikamenter kan bruges til aktiv dødshjælp.«

– En central del af anklageskriftet går på, at du har sendt Fenemal-piller til brillehandleren Jørgen Vesterby, som efterfølgende døde. Hvad siger du til det?

»Det er ikke rigtigt.«

– Ved du, hvem der har gjort det?

»Det ønsker jeg ikke at udtale mig om. Hans dødsattest siger, han døde af en blodprop i hjernen.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Selvmord - så er alle tavse - åbenbart - tabu!
Hvis et dyr lider unødigt er det strafbart ikke at aflive det.
Hvis et menneske er i samme situation er det strafbart at assistere et selvmord.
Hvor er logikken? Hvor er næstekærligheden? Psst væk!
I stedet har vi barbari!

Peter Andersen, Dennis Jørgensen, Else Marie Arevad, Hans Larsen, Arne Lund og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Svend Lings' "forbrydelse" består i, at han udfordrer endnu et dansk tabubelagt emne: Assisteret selvmod. Vi lider i den grad af berøringsangst her i landet overfor emnet. Endelig ikke tale om det, så eksisterer det nok heller ikke. Ren strudsepolitik.
Vi kunne lære en hel del af de jordnære hollændere, der erkender, at man ikke bare kan tie det ihjel, og så går det nok alt sammen. Hollænderne har i en del pr haft den praksis, at terminalt syge kan komme herfra med lægelig assistance, men forinden skal nogle vigtige formaliteter være i orden. Patienten skal tilses af såvel egen læge som det der i Holland svare til embedslægen. Desuden adviseres politiet, der skal undersøge om der er evt. arvinger, der kunne være interesseret i at slippe af med den syge sådan lidt tju-hej.
I Schweiz er er "kliniker", hvor den der gerne vil herfra "indlogerer" sig, kan tilbringe de sidste timer sammen med nære pårørende - hvis helbredstilstanden er dertil. Derefter går den pågældende ti sit værelse, hvor en sygeplejerske giver dels en indslumringspille plus det medikament, der afslutter livet.
Hvorfor fa'en kan vi ikke her til lands finde ud af lign. ordninger, i stedet for at drive klapjagt på sundhedspersonale med hjertet på det rette sted? Det er jo ikke første gang, der rejses tiltale for at have bistået til selvmod. Assisteret selvmod er en langt mere human gerning, end at lade folk ligge og lide i det uendelige. Med hvilken begrundelse skal nogle lide utrolig meget førend de udånder? Trækker det fra i Skærsilden?

Helene Kristensen, Ken Sass, Søren Bro, Else Marie Arevad, Hans Larsen og Anders Olesen anbefalede denne kommentar

@ Arne Thomsen: I DK ejer man dyr og kan derfor aflive dem. Man ejer ikke andre mennesker, og kan derfor ikke udøve aktiv dødshjælp på de, som man mener bør dø. Man kan få lov til at slå sig selv ihjel, men man må ikke tilskynde andre til selvmord. Det er nogle udemærket principper.

Else Marie Arevad

Engang i fremtiden vil vores efterkommere undre sig over, at læger blev anklaget og straffet for at have ydet sktiv dødshjælp til uhelbredeligt syge mennesker. På samme måde som vi nu undrer os over, at man engang straffede homoseksualitet og provokeret abort.

Peter Andersen, Torben Bruhn Andersen, Hans Larsen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Det er let at forstå at mennesker vil undgå lidelse og smerte og det er selvklart, at man skal lindre plagerne ved smertefuld sygdom, også selv om smertelindringen fremskynder døden. Det er sådan tingenes tilstand er i dag - smertelindring tillader vi men hensigten må ikke være at afslutte et liv.
Vil man aktivt afslutte sit eget liv men behøver hjælp hertil, så rejser det nogle spørgsmål. Den enkelte må gøre op med sig selv, om man overhovedet kan lægge den byrde på et menneske, at afslutte et liv. Man må have det i tankerne, at handlingen ikke kan kategoriseres som hjælp til selvmord for, selvmordet udfører man jo netop selv, uden hjælp fra andre.

Med handlingen aktiv dødshjælp er der tale om, at udføre en handling som alle civiliserede samfund ellers kategoriserer som den mest afskyelige. Nemlig; henrettelsen, aflivningen.
Kan man overhovedet gøre aktiv dødshjælp legal og straffri når den handling vi taler om, i alle andre tilfælde straffes hårdt, fordi vi finder den afskyelig og utilgivelig? Man kan have alle mulige begrundelser for at gå ind for aktiv dødshjælp men selve handlingen - afslutning af en andens liv er og bliver aflivning. Uanset om man handler ud fra barmhjertighed eller juridisk legalitet.

Men kan man overhovedet stille juridisk legalitet til rådighed for handlingen? Måske, men ikke uden at se bort fra almindeligt anerkendte begreber. For har vi bestemt ikke at tillade mord og henrettelser, kan vi heller ikke tillade handlingen aktiv dødshjælp. Et demokratisk flertal kan naturligvis altid ændre en bestående retstilstand og man kan forestille sig, at indrømme straffrihed for udførelse af aktiv dødshjælp.

Mette Poulsen, Nanna Kinch og Caroline Lillelund anbefalede denne kommentar

@ Krister Meyersahm
Nu er hverken hollænderne eller svejtserne mindre civiliserede end os danskere, så når de kan, så kan vi selvfølgelig også.

Krister Meyersahm

Dennis Tomsen.

Civiliseret i denne sammenhæng er, at man ikke slår hinanden ihjel, heller ikke med "tilladelse" fra magtens udøvere. Det er forbudt stater at henrette borgerne - det er bl.a. et vilkår for medlemskab af EU. Derfor duer det ikke at staten giver tilladelse til borgerne om at aflive hinanden.

Og der er mere: ved at institutionalisere aktiv dødshjælp ændrer vi fundamentalt ved, hvad det vil sige at være læge. Lægen er nu ikke længere en, der udelukkende er bundet af sit lægeløfte; det er også en bøddel. Hvem kan vi pålægge en sådan forrående pligt? Og hvordan vil det ændre relationen mellem læger og patienter overalt i sundhedssystemet?