Læsetid: 7 min.

Google 20 år: De har taget og givet adgang til verden – men ikke taget ansvar

Det er 20 år siden, at Larry Page og Sergej Brin stiftede Google og gjorde det muligt at finde rundt på det uoverskuelige internet. Søgemaskinen har været en demokratisk revolution. Viden, kultur eller en god handel. Alt er tilgængeligt for alle. Men Google er også et uigennemsigtigt, privat monopol, der ved alt om alle og sælger oplysningerne til højestbydende. En datasikkerhedsekspert, en mediechef, en reklamemand og en kulturforsker siger tillykke
15. september 2018

Datasikkerhedseksperten:

Google er et suverænt værktøj, som underminerer din selvbestemmelse

Pernille Tranberg, dataetisk rådgiver og medstifter af tænkehandletanken Dataethics

— Hvad er det bedste ved Google?

»De har skabt en suveræn søgemaskine, som gør det muligt at finde rundt på internettet. Google har formået at organisere internettet på en brugervenlig måde. Hele verden ligger jo på internettet i dag, så hvis vi ikke kunne finde rundt på internettet, ville vi være lost. Man kan sammenligne det med et detaljeret vejkort, som gør det muligt for os at navigere rundt.«

— Og hvad har det haft af betydning i et bredere perspektiv?

»To ting: For det første har Google skabt inspiration til andre alternative søgemaskiner, som ikke tracker dig og indsamler alverdens detaljer om dig. Derudover har søgemaskinen givet Google de økonomiske muskler til for eksempel at udvikle tekstbehandlingsprogrammet Google Docs, som gør det muligt at arbejde sammen på tværs af landegrænser.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Danny Hedegaard

Jeg har en indrømmelse som jeg egentlig skammer mig over, og som jeg derfor måske ikke burde skrive her, men nu gør jeg det:-(

Internettet og Google har for mig betydet at jeg i flere år ikke har læst bøger, men kun bruger internettet.

Eneste undtagelse var en bog på godt 700 sider, som jeg læste under et længere sygefravær i forbindelse med en ulykke.

Dog insisterer jeg på at have et betalt avisabonnement, tidligere var det JP Premium, som jeg opsagde ude på nogen måde at være utilfreds.

Tværtimod, og i alt respekt for Information.dk, så skyldes skiftet til Information.dk, udover at det også som JP er en fremragende avis, at JP Premium simpelthen blev for overvældende i omfang og indhold, til at jeg kunne nå at følge nok med.

Jeg har ingen uddannelse, og har simpelthen svært ved at kapere den mængde af læseværdigt stof, som de store mediehuse som JP Politikens Hus og Berlingske medier producerer hver dag.

Men jeg har fast arbejde, og jeg er selv forsørgende, hvilket er en positiv grund til tiden til at læse nyheder og bøger er begrænset.

Derfor skiftet til Information.dk, hvor produktionen er mindre, men hvor kvaliteten også er i top, og jeg føler at jeg bedre kan følge med i nyheds strømmen, uden at ærgre mig over alt det som jeg ikke kan nå at læse.

Dog bliver jeg aldrig betalende bruger af Politiken, selvom mange mener at de og Information kan komme ud på et, hvilket jeg er uenig i.

Information har aldrig været så frelste, som jeg synes at Politiken ofte er, og skiftet fra JP har egentlig ikke føltes så stort som, mange vil kunne mene at det er.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Philip B. Johnsen

Datasikkerhedseksperten:
“Google er et suverænt værktøj, som underminerer din selvbestemmelse”

Lad os lige tage den et skridt videre til vores egne politikeres forhold til national sikkerhed, når politikere har omgang med metadata.

Hvis man vil forstå, hvordan demokrati er blevet vare, hvor man kan købe en præsident eller statsminister, må man forstå brug af statestik og metadata til manipulation af den lille gruppe vælgere, der svinger valget fra f.eks. S til V, så må man forstå, hvad det statistisk helt nøjagtigt kræver, at svinge ‘de helt præcist rigtige personers holdning, dem der i forvejen er påvirkelige, som vil kunne finde på at skifte holdning, det er gennemarbejdede statistiker, med garanti for resultere til at vinde et demokratisk valg, er en vare der købes.

Algoritmer og metadata fra Facebook.

Fra Politico
“The fresh allegations intensify pressure on the data company, already in the spotlight following reports in the New York Times and the Observer that the company illegally collected Facebook data from roughly 50 million American voters. This information, the newspapers suggested, allowed Cambridge Analytica to target messaging to these voters based on their personal lives and political leanings.”

Link: https://www.politico.eu/article/cambridge-analytica-boasts-of-dirty-tric...

Det er tydeligvis ikke rigtigt forstået i Danmark blandt danskerne, hvad at det er der forgår, det er selvfølgelig heller ikke meningen, at det skal være nemt at gennemskue, en af arkitekterne bag Cambridge Analytica er Steve Bannon, som nogen sikkert husker hvem er og en anden er Robert Mercer, som var Donald Trump’s største økonomiske støtte til Trump's valgkampagne og manden sammen med Steve Bannon bag Cambridge Analytica.

Ja det er sandt, at “Cambridge Analytica bedriver ikke valgfusk. De skriver historier som der er nogle idioter er tror på”, som Nils Bøjden skriver, men det er ikke pointen at manipulation virker, pointen er, at vores politikere der har opsamlet metadata om danskerne i årevis og udleveret dem til fremmede stater, udgør en national sikkerhedsrisiko når metadata havner i hænderne på Cambridge Analytica.

Det har kostet mange demokratier globalt, deres retmæssige frie valg, denne kriminalitet begået af egne politikere og så naturligvis facebook der som bekendt blev dømt for deres medvirken til undergravning af det amerikanske valg, ved udlevering af metadata til Cambridge Analytica.

Grundlovens paragraf 72
§ 72. Boligen er ukrænkelig. Husundersøgelse, beslaglæggelse og undersøgelse af breve og andre papirer samt brud på post- , telegraf- og telefonhemmeligheden må, hvor ingen lov hjemler en særegen undtagelse, alene ske efter en retskendelse.

“Ifølge chefen for den tidligere amerikanske efterretningstjeneste NSA chef General Keith Alexander, har NSA ‘ikke’ aflyttet nogen, men samlet metadata fra nogle opkald og fået ‘leveret metadata’ fra allierede.”
Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2013/10/29/213908.htm

‘leveret metadata’ fra allierede.
Citat General Keith Alexander

Jeg vil anbefal folk, at se dette og prøv at forstå, hvad det hele handler om.
https://youtu.be/mpbeOCKZFfQ

Philip B. Johnsen

Facebook fik loves strengeste mulige straf onsdag 10. juli 2018, $660.000, for ulovlig hjælp til Cambridge Analytica, der misbrugt millioner af borgeres personlige data til politisk manipulation af demokratiske valg af politikere og flertalsafgørelser, i dette tilfælde til manipulation af valget af Donald Trump og Brexit afstemningen.

“Facebook's $660,000 Cambridge Analytica Fine”
Link: https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2018/07/11/facebooks-ico-fin...