Læsetid: 12 min.

Islamisk Stat truede Vestens sikkerhed – nu udfordrer de retsstaten

Sejren over Islamisk Stat stiller Danmark og en række andre vestlige retsstater i et dilemma. Skal danske syrienskrigere efterlades i Syrien eller hentes tilbage for at blive retsforfulgt? Interview med den danske fotograf Daniel Rye, der blev holdt som gidsel i 398 dage af Islamisk Stat
Daniel Rye rejste til Syrien i maj 2013 for som fotograf at dokumentere livet for civilbefolkningen under borgerkrigen. Dagen efter sin ankomst blev han taget som gidsel af Islamisk Stat

Daniel Rye rejste til Syrien i maj 2013 for som fotograf at dokumentere livet for civilbefolkningen under borgerkrigen. Dagen efter sin ankomst blev han taget som gidsel af Islamisk Stat

Asbjørn Sand

8. september 2018

Daniel Rye har ar på indersiden af begge håndled.

Han holder den ene arm ind over spisebordet, mens han med den anden hånd trækker sit armbåndsur et par centimeter op på armen, så de lyse ar hele vejen rundt omkring håndleddet blottes. Han ader en finger glide over huden.

»Her har jeg haft håndjern på.«

De lyse ar er tydelige.

»Og det der ...« Han sætter pegefingeren ved et ar på undersiden af det ene håndled. Under sit fangenskab forsøgte Daniel Rye at bide hul i huden ind til pulsåren for at begå selvmord.

Så rejser han sig fra spisestolen ved køkkenbordet og sætter det ene ben op på stolesædet. Trækker op i de blå joggingbukser. Omkring anklen har han også ar efter håndjern og strips.

»Så jeg har jeg også lidt ar på kroppen, men ikke noget, der gør ondt til daglig.«

Daniel Rye kigger op.

»Jeg tror, det er det.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Gert Romme
  • Karen Grue
  • Erik Karlsen
  • Steffen Gliese
  • David Zennaro
Torben K L Jensen, Gert Romme, Karen Grue, Erik Karlsen, Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Er det ikke snarere de politikere der angiveligt er sat til at passe på retsstaten, der reelt er en langt større fare, end en håndfuld IS-krigere? Pape-Kjærsgård-Khader-segmentet er jo villige til at bryde såvel Grundloven, retsplejeloven, internationale konventioner oma. - blot for at kunne roligt om natten. For inden IS-krigerne kom på banen, da var det rockerne, der truede retssikkerheden, og før rockerne, var det de røde.

Erik Karlsen, Karsten Lundsby, Gert Romme, Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Hans Larsen, Torben K L Jensen, Karen Grue og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar

Nu er der mange vestlige regeringer som, sammen med Trump-administrationen, er ude med hård kritik af den syriske hærs forestående angreb på Idlib (Ja, Trumps UN-ambassadør Nikki Haley er ude med Fake News-påstande mod den syriske regering. Trumps UN-ambassadør!! med fake news-påstande..).

Men vil det ikke være mere på sin plads at den danske regering siger til den syriske regering, at vi selvfølgelig tager vores krigere fra Idlib tilbage til Danmark, så de ikke terroriserer det syriske befolkning mere end de allerede har. gjort.

Gert Romme, Bettina Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

kan ikke læse artiklen, men mener alligevel, dens præmis er forkert.

I Danmark kan konstateres, at Islamisk Stats indflydelse på landets lovgivning er voksende, og Islamisk Stats påståede nederlag i Mellemøsten sjovt nok ledsages af voksende modvilje mod Islam i Danmark.

De beskrevne dilemma handler heller ikke kun om retsstaten. Den handler også om, hvem Danmark støtter.

"Skal danske syrienskrigere efterlades i Syrien eller hentes tilbage for at blive retsforfulgt?"

Hvis de efterlades i Syrien, er en sandsynlig konsekvens, at de udleveres til Islamisk Stat, hvor de kan fortsætte sine aktiviteter. Sagen er jo, at nogle af dem nu er tilbageholdt af kurdiske styrker, som ikke har ressourcer til retsforfølgelse. Efter sigende har Storbritannien accepteret, at deres tidligere statsborgere kan retsforfølges i USA, selvom det indebærer mulighed for dødsstraf. Hvis Danmark ikke indgår aftaler om retsforfølgelse uden for Syrien, må det være endnu en antydning af, Danmark i realiteten støtter Islamisk Stat, når nu Danmark ikke støtter Syriens formelle regering.