Satire
Læsetid: 6 min.

Kære Obama: Her er din guide til en god dag i Kolding

Fredag den 28. september kommer USA’s tidligere præsident, nobelpristageren Barack Obama, til Kolding for at holde et oplæg. For at Obama kan få mest ud af sit ophold og nå helt ind i den sydjyske bys sjæl har Moderne Tiders Kolding-afdeling udarbejdet en guide til ham med alt fra nyttig baggrundsviden til forslag til gode oplevelser i byen
Programmet er stramt, men han godt nå det hele – også at købe en gave med hjem til Michelle.

Programmet er stramt, men han godt nå det hele – også at købe en gave med hjem til Michelle.

Mia Mottelson

Moderne Tider
22. september 2018

Kære Barack Obama,

Velkommen til Kolding. Her er din guide til et godt ophold.

God basisviden om Kolding

Kolding ligger i Jylland, som er Danmarks svar på USA. En typisk fejl som gæst i Jylland er, at man fejlbedømmer afstandene, for der er altid længere, end man tror. Derfor anbefaler vi dig, at du glemmer alt om det tilsyneladende nærtliggende Legoland eller Christiansfeld og alene fokuserer på Kolding. Byen er et naturligt centrum beliggende, hvor flere gamle veje har krydset en kold å – der har givet navn til Kolding. Byen har altid været et vigtigt sted for handel – fra fisk og okser til i dag, hvor Kolding Storcenter er Jyllands største.

Historisk har Kolding været domineret af borgen Koldinghus, der har markeret grænsen mellem Kongeriget Danmark og hertugdømmet Slesvig. Borgen var i mange år kongeresidens, og Danmarks svar på Donald Trump, Christian den Fjerde, brugte den meget.

I 1808 blev borgen brændt ned af Europas svar på mexicanerne, nemlig spanierne, der var hyret som lejesoldater af Europas svar på George W. Bush, Napoleon.

Tilbage i 1990’erne var der folk, der talte om, at Kolding var Danmarks Chicago – din hjemby. Det skyldtes det store opbud af politibetjente i Jernbanegade og Låsbygade særligt i weekenden, men sådan er det ikke længere. Faktisk er politistationen blevet flyttet fra Kolding centrum til Nørre Bjert for nogle år siden, så i dag er Kolding nok mere Danmarks Boston.

I nyere tid har Kolding opfostret en række store skikkelser, som kan være gode at have på hånden, når man skal smalltalke med koldinggenserne. Her er tre: Peter Rindal, en lagerforvalter, som var så træt af at se sine skattekroner hældt ud i den kloak, der kaldes kunststøtte, at han gav navn til sin egen -isme, nemlig rindalismen. I Kolding er det legitimt at kalde en spade for en spade og kunst for noget lort.

Til gengæld må man ikke tale dårligt om design. Koldings motto er ’Vi designer livet’, og byen huser Designskolen, der i mange år blevet ledet af en anden stor koldingenser, Elsebeth Gerner Nielsen. Et tredje stort og kreativt bysbarn er Danmarks største stemme, Stig Rossen, der stadig bærer Kolding i hjertet, selv om han efter eget udsagn sagtens kunne have fået en stor international karriere. Endelig er der en, der hedder Bjarne Corydon, men ham skal du ikke tale om.

Obamas program – en god dag i Kolding

Kl. 10.00 – Roxy Bageriet

Alle i Kolding kan synge med på linjen: ’Mangler du prikken over i’et, så er løsningen Roxy Bageriet’. Her laver de både romkugler og Othello-lagkager, men du bør benytte besøget til at opleve højdepunktet af al jysk bagerkunst, nemlig grovbirkesen. Ikke en bolle, ikke en croissant, men et mesterværk i sin egen ret. Mens hovedstadsbagerne fedter rundt i middelalderlig savsmuldsspeltmel og surdej, griner man over hele det jyske kontinent vel vidende, at man allerede i det 20. århundrede opnåede peak bagværk.

11.00 – Kolding Storcenter

Du kommer bare ikke udenom. Her er 120 butikker, og du kan passende købe lidt med hjem til fruen. Kvinder elsker at få en creme fra Body Shop. Du kan også nå en formiddagsfilm i biografen i storcentret. Vi anbefaler Lykke-Per, der spiller 11.50. Det er en film om den amerikanske drøm bare på dansk, hvilket vil sige, at den er uden happy end.

12.00 – Pizzaslice på Madkassen

Eksilkoldingensere kalder Kolding for Slice-Town, fordi der er så vildt mange steder, man kan få slice, og fordi de koldingensiske pizzaslices er kæmpestore. Modsat københavnske pizzaslices er det ikke sådan et fesent firkantet stykke bradepandepizza, men en overdimensioneret familiepizza skåret i seks eller otte stykker. Du kan vælge mellem skinke, okse eller pepperoni – og enkelte steder fås de også med kebab. Fyldet er dog underordnet, for hemmeligheden ved et Kolding-slice er, at det pyntet af med en fed, skraveret streg af cremefraichedressing, også bare kaldet dres.

13.00 – ’Magtens Smykker’ på Koldinghus

Kolding er en kulturby, og det skal du selvfølgelig opleve. Nok huser Kolding også Danmarks svar på MoMa, Trapholt, men du bør vælge Koldinghus for ikke at blive opfattet som alt for finkulturel, hvilket er farligt i Danmark. Lige nu har Koldinghus udstillingen Magtens Smykker, som er mere Guinness Rekordbog-agtig, hvilket er positivt i Danmark. Her er både dronningens diadem, Christian den Fjerdes ridderslagskårde, Roosevelts ur – og en ’atomkraft nej tak’-badge udstillet.

Hvis du stadig har ham fotografen med, der altid tager cool og folkelige billeder af dig, så kan du evt. deltage i et spil ølbowling nede på volden omkring Koldinghus, når du engang er færdig med udstillingen.

15.00 – Parkeringspladsen Sneglen

Kolding kommune skal spare, og derfor har det udløst kritik, at de har valgt at poste store summer i at få dig på besøg. For at aflede den negative opmærksomhed omkring dit besøg vil det være taktisk smart, at du lige går et smut ned forbi parkeringspladsen Sneglen foran biblioteket. Kommunen har valgt at bruge 170.000 kroner på at omdanne den til en park i fem uger. Her kan du passende namedroppe den gode, gamle lagerforvalter Peter Rindal, selv om det her ikke har noget at gøre med kunststøtte.

19·00 – Middag på Flammen

Folk i Kolding elsker kød, og restaurantkæden Flammen åbnede sin første restaurant her i 2009. Flammen er kendt for sin ekstravagante grillbuffet, hvor du kan få helt vildt mange forskellige slags kød. Den zebrafarserede krokodille er dog mere spændende som idé end som ret. En ting, du skal være OBS på: Også Flammen anvender Jensens Bøfhus-tricket med at have tre størrelser pilsnere, sådan at en stor fadøl ikke er en halv liter som normalt, men 0,75 liter – det er sådan, man tjener penge.

22.00-7.00 – Bytur med det hele

Det er i Låsbygade – Koldings red light district – og i Jernbanegade, det går ned. Inde på Jernbanecafeen er der en fyr, som hedder Cliff, der styrer keyboardet og synger, og der er garanti for en god gang Kim Larsen – Danmarks Bob Dylan, og du kan også være heldig at løbe ind i noget med Poul Krebs, Danmarks Bruce Springsteen, og Johnny Madsen, Danmarks Willie Nelson.

Byens gamle traditionsrige diskotek hedder Tordenskjold, og der kan du forsøge at komme ind – men der er større chance for, at du bliver lukket ind på Pitstop, hvor du kan ryge smøger oppe i pornobaren. Skulle du få lyst til noget amfetamin eller et par løse fortænder, kan du slutte af på morgenværtshuset New York. Bliver du sulten, når natten er omme, kan du tage forbi Roxy og få en jydebirkes mere, så er cirklen sluttet.

Nice to know – fem gode allround-tricks til at blive populær i Kolding

1) Kolding er håndboldens hovedstad, og håndbold er Danmarks nationalsport. Byens stolthed, KIF Kolding, er i økonomiske problemer, og enhver form opbakning eller støtteerklæring vil falde på et tørt sted.

2) Spørg altid efter en Slotspilsner – også selv om den ikke længere findes på flaske. Den er ikke anderledes end andre øl, men koldingenserne er meget stolte over den.

3) Undgå al snak om eller med Neger-Tom. Han har skrevet bogen ’Jeg er neger, hvad er din undskyldning?’ og ser neger som et positivt ord.

4) Sørg for lige at gå forbi Den Spanske Trappe i Kolding og få taget et billede. Det er bare en lille trappe som leder ned til gågaden, men det vil vække begejstring.

5) Preben Elkjær har boet nede på Fjordvej, og byen er stadig stolt over det. Du kan med fordel nævne hans navn i ny og næ. Alene det, at du skal udtale navnet ’Elkjær’, vil være sjovt og sprede glæde.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Clausen

Obama for et eller andet million beløb for et par timers vise vase snak, samt selfies som tilhørerne på første række kan hænge op i golfklubben og flyver så videre til Holland.

Andet kommer der ikke ud af det. Måske lige bortset fra en million regning til skatteborgerne.

Michael Waterstradt, Verner Nielsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Obama plejer at komme med opsange til de amerikanske vælgere nå han er i Europa. Det er jer som er skyld i Trump, sagde han i Italien ved en anden lejlighed, fordi i ikke går hen og stemmer.

Obama kan ikke indse at de fleste borgere derovre kan være græsk-katolske med hvilket hold af millionærer som sidder i det Hvide Hus. Et er sikkert, det bliver godt at være rig. I 30-40 år har ingen af dem gjort noget som helst for arbejder- og middelklassen.

Men måske han har et drone-show med.....

Per Torbensen, Michael Waterstradt, Verner Nielsen, David Zennaro og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar
Michael W Pedersen

Husk at lykønske Obama med at feriekolonien på Cuba ikke er lukket, og den ( blod ) røde streg i sandet åbenbart ikke overskredet da der blev brugt gift i Syrien. Fortsat god dag