Læsetid: 6 min.

Kan fremtidens mad give os superkræfter?

Fremtidens store madrevolution handler om, at teknologien i stigende grad vil anvende naturens egne biologiske processer til kunstigt at fremstille nye sunde typer fødevarer. Derfor er vi nødt til at gøre op med de kulturelle forestillinger om, hvad der er ’naturligt’ at spise, mener iværksætter og teknologinørden Mathias Holzmann, oplægsholder på TechFestival i København
Opfattelsen af, hvad det vil sige at spise ’naturligt’, bliver rykket i disse år, og hvis vi ser ud i fremtiden, vil perspektivet være chokerende for mange, siger den tyske iværksætter og teknologiekspert Mathias Holzmann.

Opfattelsen af, hvad det vil sige at spise ’naturligt’, bliver rykket i disse år, og hvis vi ser ud i fremtiden, vil perspektivet være chokerende for mange, siger den tyske iværksætter og teknologiekspert Mathias Holzmann.

Gaizka Iroz

15. september 2018

»Jeg kommer til at chokere jer i dag!«

Det er tyske Mathias Holzmann, der vil udfordre forsamlingen. Han har startet flere teknologivirksomheder, som forsøger at forbedre virksomheders fødevaresystemer og madoplevelser, og han vil diskutere, hvad der er naturligt, og hvad der er kunstigt.

Holzmann optrådte ved sidste uges Techfestival i København til et debatarrangement om, hvordan design og teknologi kan ændre fremtidens fødevaremarked. Det foregik i kælderen hos baren NOHO i kødbyen. Lokalet var fyldt til randen med tjekkede folk i alderen 30-50 år, hvoraf flere var rejst hertil fra udlandet.

Mathias Holzmann mener, at vores forestillinger om, hvad der er ’naturligt’, er forældede. Problemet er, at teknologien og videnskaben udvikler sig hurtigere end kulturen. Derfor spørger han:

»Er kød produceret i et laboratorium kunstigt?«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Susanne Kleis
Susanne Kleis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Jeg har deltaget i et sensorikkursus for nylig.
Det betyder kort sagt, at mennesker bruger deres sanser - dem alle sammen - til at afgøre, hvorvidt en fødevare er 'sikker' og nærende.
Det kan godt være, at teknologien kan skabe fødevarer, som selvom de ikke er 'naturlige', er gode og sunde. Men menneskers sanser vil så absolut skulle beroliges og forsikres om, at disse techfødevarer er ok at spise. Det gælder duft, udseende og lyd (!) ligesom det gælder smag.

Det andet aspekt i tech-fødevarer er ikke om teknologien KAN skabe fødevarer. Det er om det er en god ide, at fødevarer bliver manipuleret og designet af mennesker, som har som mål at tjene penge...

Niels Duus Nielsen

LoseLotte, det forklarer det fænomen, at min søn i sin tid kunne smage med øjnene. Han kastede et enkelt blik på mine kulinariske mesterværker og erklærede, at "det der kan jeg ikke lide!", og ikke 10 vilde heste kunne få derefter få ham til at smage på det med tungen, så gik han hellere sulten i seng. Så heg endte med altid at have et lager af rugbrød og peanutbutter, den brune farve tilfredsstillede åbenbart hans visuelle smagsløh (?!?).

On topic: Jeg bryder mig generelt ikke om tomater, men et par gange om året får jeg en uimodståelig lyst til at spise en frisk tomat, hvilket jeg så gør, hvorefter jeg igen ikke rører en tomat i flere måneder. Jeg bilder mig ind, at der er et eller andet stof i tomaten, som jeg har brug for i små mængder, hvorfor lysten opstår, og når kemien igen er i balance, forsvinder denne lyst.

Er problemet ikke, at når man spiser usundt, fornemmer man ikke disse små krav fra kroppen, fordi man lever i et genrelt madinduceret ubehag, som overdøver de subtile signaler? Sukker fungerer på mange måder som junk, således at trangen til fx et sukkerchok overdøver alle andre behov?

Lise Lotte Rahbek

Niels
:-)
Det ved jeg ikke ret meget om. Desværre.
Vi ER dyr og vi har vores dyriske næringshamstrere lige under huden. Når industrien tilbyder os fedt og sukker i enorme mængder og gerne kombineret i samme produkt, så reagerer vores dyriske instikter med et rungende JA TAK, fordi den tilbudte energibombe er næsten uimodståelig, fordi der jo skal polstres mod sløje tider. Sådan tror jeg, det er.

Men med hensyn til techmad og fødevareindustri, så skal det ikke glemmes, at mad ikke kun er næring. Det er også smag, tekstur, lyd og giver os mindelser tilbage til barndommens mad.
Man kan ikke bare opfinde noget spiseligt og så overbevise os om, at det er godt for os. Hvad nu hvis det smager fælt, eller endnu værre, vokser som grød med gær i munden. Eller det har den forkerte farve eller en bi-smag af fordærv eller kemikalier. Eller halm.
Og hvad med når disse industriprodukter skal igennem fordøjelsessystemet og ud i kloakkerne... hvordan går det så med opløseligheden og bakterier, som forhåbentlig kan nedbrydes naturligt selvom de er tilblevet på industriel manér..

Nå, vi har endnu tilgode at se, smage, dufte og føle, hvad der findes på af 'nærende' produkter fra industrien. Selv foretrækker jeg at skelne mellem fødevarer og mad. Jeg har svært ved at forestille mig, at skulle til at acceptere laboratoriefødevarer som mad. Men det vil komme an på en prøve.

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Mad er kroppen brændstof. Det skal være næringsrigt og indeholde vitaminer og mineraler, som vores krop kan optage og anvende til at holde vores krop sund og stærk. Her må nævnes at bakterier bl.a. i vores mave og tarme er sammensat af de fødevarer som vi spiser. Bakterierne har en altafgørende betydning for vores sundhed. Naturen har gennem årtusinder tilpasset menneskets eller omvendt evne til at nedbryde og optage det der eksisterer af liv i vores kroppe. Jeg mener at det naturlige er det sundeste valg, og vil aldrig spise syntetiske fødevarer. Hvad gælder cremer bruger jeg fx ricinusolie og hybenkerneolie (castorolie.dk beskriver dens egenskaber), hvis jeg har sår eller tør hud. Til håret kan bruges det samme, men jeg tænker bestemt at techmad er endnu et skridt på vejen for kapitalisering uden tanke på konsekvenserne for vores sundhed. Naturen giver os det vi har behov for - det er et naturligt og eneste kloge valg.