Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Gudrun Marie Schmidt

Kulturjournalist Gudrun Marie Schmidt læser for at blive klogere på sine børn, men også for at blive klogere på verden sammen med sine børn
8. september 2018

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Naja Marie Aidts Alting blinker fra 2007. Fordi den digtsamling rummer 18 digte om de første 18 år i et barns liv. Og de digte, de er det mest præcise, jeg nogensinde har læst om børn. Og forældre. Og færden fra sammensmeltning til løsrivelse. På min ældste søns 13-årsfødselsdag i sidste uge genlæste jeg digtet om barnet i sit fjortende år, der taler inde i sig selv, mens sær grimasseren, en forvokset / næse, fodsved og nye skadelige interesser præsenteres / for den lamslåede anden, der slet ikke / kender barnet igen, således choktilstand. Således choktilstand, ja!«

»Jeg ville også ønske, at alle læste Line Knutzons Camille Clouds brevkasse, fordi den er den sjoveste bog, jeg har læst. Dermed har jeg nævnt bøger af to forfattere, som det er offentligt kendt er barndomsveninder, og det er måske et sært tilfælde. På den anden side tror jeg dybt på venindeskaber som stærk kreativ kraft, og på den måde hænger det fint sammen.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Hulebjørnens klan af Jean M. Auel – og efterfølgeren Hestenes dal. Først og fremmest fordi jeg begyndte at føle mig voksen, da jeg læste de bøger. Det var jeg så ikke, jeg var 12-13 år, men det var den følelse, de gav mig. Jeg var allerede vild med alt fra tegneserier, Krumme-bøgerne og historiske romaner af Herta J. Enevoldsen til klassikere som Den Røde Pimpernel, men her følte jeg mig indviet og ophøjet og smeltede sammen med hovedpersonen, urtidskvinden Ayla, i en 1:1-identifikation, der foregik inde på mit teenageværelse på Midtfyn sidst i 1980’erne. Samtaler tyder i øvrigt på, at vi er en hel generation af kvinder, som har gjort vores første erfaringer med autoerotik under læsningen af den bogserie. Hestes parringsakt og neandertalervoldtægter blev aldrig helt det samme igen.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Min kamp af Knausgaard, som jeg fandt uendelig kedelig.«

– Hvilken type læser er du?

»Bøger, der får mig til at græde, bøger der får mig til at le, I har mit hjerte.«

– Hvornår læser du?

»På arbejde og på ferier. Men så læser jeg heldigvis også godnathistorie for mine børn. Den anden dag græd min yngste søn, da Ronja sad fast i sneen og troede, hun skulle dø nu i nat, og han blev så glad, da Birk endelig, endelig kom og reddede hende. Så holdt vi en pause og talte om, hvor godt det var. Hvor godt det var, at Birk kom.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu