Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Morten Pape

For forfatter Morten Pape er der en tid før og efter Karl Ove Knausgårds livsværk ’Min kamp’, men han mener dog, at forfattere til alle tider har brugt deres eget liv som inspiration for deres litterære værker
Morten Pape læste den danske smuglerkonge Leon Owilds erindringer, fordi hans bedsteforældre havde kendt ham. Det var den ringeste bog, han nogensinde har læst, siger han.

Morten Pape læste den danske smuglerkonge Leon Owilds erindringer, fordi hans bedsteforældre havde kendt ham. Det var den ringeste bog, han nogensinde har læst, siger han.

Tycho Gregers

Moderne Tider
15. september 2018

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg tror ikke, det på nogen måde ville skade, hvis alle satte sig ned og læste Yuval Noah Hararis Sapiens – en grundig, underholdende og meget velformidlet skildring af menneskets historie fra ubetydelige dyr til planetens herskere. Den er uhyre interessant og er god til at både afmystificere og oplyse om, hvem vi er som art, og hvorfor vi opfører os, som vi gør – hvad der binder os sammen og hvad der gør vores tilstedeværelse her på Jorden ganske unik, vigtig og ikke mindst temmelig farlig.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg kommer nok ikke uden om, at der er et før og efter, jeg læste Karl Ove Knausgårds Min Kamp. Hvis jeg ikke havde læst den første bog, havde jeg nok ikke turde finde modet eller berettigelsen til at skrive om mit eget liv i første omgang. Mange har tillagt ham ’ansvaret’ for, at der er kommet en stor bølge af autofiktion, hvilket er en sandhed med stærke modifikationer. Det er sandt, fordi jeg personligt kan tillægge ham værdi som en stærk inspirationskilde, men også skrupforkert, fordi utallige forfattere gennem utallige århundreder har brugt deres eget liv – i større eller mindre grad – som afsæt for deres litterære værker.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg er vokset op med vanvittig mange anekdoter om den danske smuglerkonge Leon Owild, fordi min mormor og morfar havde et personligt kendskab til ham tilbage i 60’erne og 70’erne. Jeg fik aldrig mødt ham desværre (han døde i 2015) men han har altid været en meget mytologisk karakter i mit liv. I 2002 udkom så hans ’selvbiografi’, som jeg senere har læst. Den bærer den meget pompøse titel: Smuglerkongen, gangsteren, millionæren, mennesket og er noget af det mest rædsomme tekst, der kan kravle på hvide sider. Den er virkelig dårligt skrevet og desværre ikke engang, så det er sjovt eller underholdende. En miserabel bog, der dog indeholder et par fede scener og fortællinger. Men gudsjammerligt ringe.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg forsøger at holde mig orienteret over de nyeste udgivelser, samtidig med at jeg har et kæmpe katalog af både klassikere og mindre kanoniserede nichebøger, som jeg har til gode og mangler, og som stirrer på mig i bogreolen og giver mig evindelig dårlig samvittighed. Jeg kan også nemt kaste mig over en ny udgivelse temmelig spontant.«

Hvornår læser du?

»Gerne både om morgenen i en 30-45 minutter, før jeg selv begynder at skrive. Bare for at få lidt sprog ind i kroppen. Jeg læser, når jeg kører langt i tog, når jeg holder ferie og har fri, og derudover helt klassisk om aftenen i sengen, inden jeg skal sove. Jeg gad godt være i en så gunstig økonomisk situation, at jeg kunne holde et helt år fri og kun bruge tiden på at læse.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her