Baggrund
Læsetid: 19 min.

Med LøkkeFonden til nytårskur: Man kommer ikke til Thyborøn uden at tale om fisk

Landets statsminister har hidtil fortalt, at nytårskurene i Thyborøn til fordel for LøkkeFonden ikke handler om politik. Men nu viser det sig, at arrangørerne hvert år har stået for et fast indslag om fiskeripolitik, som har været rettet direkte mod Lars Løkke Rasmussen
Statsminister Lars Løkke Rasmussen er kommet i problemer på grund af sit tætte forhold til fiskeren John-Anker Hametner Larsen (t.h). Han har både lånt hans sommerhus og deltaget i hans firmafest. Nu viser det sig, at fiskeren har været med til at sørge for, at der hvert år har været fiskeripolitiske indslag ved nytårskurene i Thyborøn, hvor Løkke deltager.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er kommet i problemer på grund af sit tætte forhold til fiskeren John-Anker Hametner Larsen (t.h). Han har både lånt hans sommerhus og deltaget i hans firmafest. Nu viser det sig, at fiskeren har været med til at sørge for, at der hvert år har været fiskeripolitiske indslag ved nytårskurene i Thyborøn, hvor Løkke deltager.

Morten Stricker

Moderne Tider
29. september 2018

Ture Korsager samlede sine papirer og trådte op på scenen.

Foran ham sad de omtrent 100 mennesker, der i 2017 havde købt billet til nytårskuren til fordel for LøkkeFonden i Fiskehallen på Thyborøn Havn.

Mellem ansigterne ved langbordene kunne man genkende flere prominente erhvervsfolk fra lokalområdet. Revisorer, advokater, byens tidligere bankdirektør og naturligvis statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans hustru Sólrun Løkke Rasmussen, der sad side om side.

Ved de tidligere år havde Ture Korsager været iført jakkesæt. Men i år havde han skiftet skjorten ud med cykeltrøje og cykelkasket. Det var udklædningen til den sketch, han havde forberedt.

Ture Korsagers taler og sketches ved de årlige nytårskure har hidtil ikke været omtalt i pressen. Men i dag fortæller han til Information, hvordan han og fiskeren John-Anker Hametner Larsen hvert år har sørget for, at der har været et indslag om fiskeriets vilkår i Danmark, når Lars Løkke Rasmussen er kommet til byen.

Løkke har ellers sagt til Folketinget, at nytårskurene og hans forhold til fiskeren John-Anker Hametner Larsen ikke vedrører hans virke som statsminister eller regeringens fiskeripolitik. Men indholdet af talerne viser tydeligt, at fiskeren John-Anker Hametner Larsen og skibsmægleren Ture Korsager har set nytårskurene som en mulighed for at fortælle landets statsminister om fiskeriets udfordringer.

Nytårskuren i 2017 var ingen undtagelse. Ture Korsager havde som sædvanligt fået syv minutter til at holde en tale. Men dagens arrangør, fisker og skibsreder John-Anker Hametner Larsen, havde ladet ham forstå, at talen ikke måtte være lige så politisk som de foregående år.

Fiskeren John-Anker Hametner Larsen har afholdt nytårskure til fordel for LøkkeFonden hvert år siden 2014. Han har hele tiden fastholdt, at arrangementerne er ren velgørenhed. Her er han i snak med fondens direktør, Frederik Meyer.

Fiskeren John-Anker Hametner Larsen har afholdt nytårskure til fordel for LøkkeFonden hvert år siden 2014. Han har hele tiden fastholdt, at arrangementerne er ren velgørenhed. Her er han i snak med fondens direktør, Frederik Meyer.

Johan Gadegaard

Ture Korsager kunne dog ikke lade landets statsminister forlade Thyborøn uden at fortælle ham et par sandheder om fiskeriets udfordringer i Danmark.

Derfor havde han fundet på en satirisk sketch og kaldt den »Uddrag fra en samtale på en træningstur til LøkkeFondens challenge 2017«. Sketchen skulle forestille at være en dialog mellem to cykelryttere, der mødes under en træningstur, begge spillet af Ture Korsager selv. Den ene hed John-Anker – opkaldt efter fiskeren bag dagens arrangement – og den anden var en ung mand ved navn Lasse, som på mange måder mindede påfaldende meget om Lars Løkke Rasmussen.

På scenen indledte Ture Korsager sin sketch i rollen som den unge Lasse, der cykler op på siden af John-Anker.

»Har I styr på det?« spurgte den unge Lasse. Ture Korsager skiftede til rollen som John-Anker og svarede selv:

»Styr på og styr på, Lasse. Sådan som du da spørger. Jeg ved ikke, hvad jeg skal svare. Nu vil Storbritannien ikke være medlem af team-EU længere. Vi frygter jo, at de fisk, vi har ret til at fange, cirka 75 procent af vores fiskeri i såkaldt britisk farvand, kan forsvinde, hvis fru May, altså team-bossen i England på Team Our Way or No Way, laver en hård BREXIT.«

Den unge Lasse spurgte: »Hård BREXIT, hvad er det?«, hvortil John-Anker svarede:

»Forestil dig, at du kører ned ad Mont Ventoux i fuld fart, du punkterer, bremsen svigter i det næste skarpe sving, og du flyver ud i luften og aner ikke, hvor du lander, og hvad der sker.«

»Det der BREXIT lyder ikke så sexet,« svarede Lasse.

Sådan kørte den muntre dialog mellem Ture Korsagers to figurer. Politiske budskaber om fiskeriets interesser pakket ind i en cykelsketch. Der var også et afsnit om kvoterne på tobis – en industrifisk, som har stor værdi for fiskerne i Thyborøn.

Da sketchen var færdig, rejste statsministeren sig op.

Han var egentlig ikke til stede i sin egenskab af statsminister, men kun som ledsager til sin hustru, Sólrun Løkke Rasmussen, formanden for LøkkeFonden.

Alligevel tog Lars Løkke Rasmussen nu ordet for en kort bemærkning. Han forsikrede gæsterne i fiskehallen om, at han nok skulle »tage den gule førertrøje på« og styre Danmark sikkert gennem BREXIT. Lidt statsminister var han alligevel.

Hans bemærkninger vakte begejstring i Fiskehallen. Sketchen havde været en succes.

Samme eftermiddag fik Sólrun Løkke Rasmussen overrakt en check på 369.000 kroner til LøkkeFonden. En stor del af beløbet var doneret af lokale fiskere.

Få politikerne til at lytte lidt

Hvert år siden 2014 har Lars Løkke Rasmussen deltaget i den velgørende nytårskur i Thyborøn til fordel for LøkkeFonden. Og hvert år har enten fiskeren John-Anker Hametner Larsen eller skibsmægleren Ture Korsager holdt en tale om fiskeriets problemer for Løkke og de andre fremmødte.

Løkke har hidtil kun fortalt, at én af nytårskurene, nemlig den i 2016, også var »en god lejlighed til at få en god snak om fiskeriets fremtidsmuligheder«, som han skrev på Facebook. Det år havde han holdt et kort møde med en gruppe fiskere inden nytårskuren. Men nu viser det sig, at velgørenhedsarrangementet hvert år har haft et politisk indhold. Enten i form af taler eller sketches, der har sat fokus på fiskeriets bekymringer, rettet direkte mod Løkke.

Det fortæller manden bag indslagne selv, skibsmægleren Ture Korsager, i et interview med Information. Han siger, at et af formålene med nytårskurene for ham at se har været at »få de politikere, der måtte være derovre, til at lytte lidt til, hvad det er for nogle bekymringer, Danmark burde have som fiskerination«.

Kurt Klaudi Klausen er professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet. Han vurderer, at de nye oplysninger viser, at det tilsyneladende kan lade sig gøre »at købe sig adgang til, at statsministeren lytter til, hvad man siger«.

En ny tradition

Det hele begyndte i 2014 på en af årets første dage.

Den vestjyske fisker John-Anker Hametner Larsen, også kendt som Kongen af Thyborøn, var egentlig på vej til Thailand for at besøge sin daværende kæreste. Men da han havde nogle timer tilovers i København, kunne han lige nå at drikke en kop kaffe med sin gamle ven Ture Korsager på hans kontor ved havnefronten nær Langebro.

John-Anker Hametner Larsen kontaktede Løkke, da Ekstra Bladet havde kåret ham som Årets Torsk i begyndelsen af 2014. Hametner Larsen ville have Løkke til Thyborøn, da han mente, at han kunne overgå det velgørenhedsarrangement, Løkke havde holdt i København.

John-Anker Hametner Larsen kontaktede Løkke, da Ekstra Bladet havde kåret ham som Årets Torsk i begyndelsen af 2014. Hametner Larsen ville have Løkke til Thyborøn, da han mente, at han kunne overgå det velgørenhedsarrangement, Løkke havde holdt i København.

Morten Stricker

De to kendte hinanden gennem en lang fælles interesse for erhvervsfiskeri.

Ture Korsager havde siden 1980’erne ejet og været direktør i Atlantic Shipping A/S. En virksomhed, der som en af verdens førende formidler kontakt mellem købere og sælgere af fiskerifartøjer og fiskekvoter i hele verden. Han kendte gud og hver mand i dansk fiskeri.

John-Anker Hametner Larsen havde netop kæmpet sig ud af nogle hårde år som fisker i Thyborøn og var nu begyndt at opkøbe skibe og leje fiskekvoter af andre fiskere. Forretningen gik godt. Som så mange andre danske fiskere levede han primært af at fange industrifisken tobis, der blandt andet bruges til at lave fiskemel- og olie. Men det var kort forinden lykkedes ham også at lande en endnu større fisk: daværende oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V).

John-Anker Hametner Larsen havde inviteret Venstre-formanden til torskegilde i Thyborøn til fordel for hans velgørende fond, LøkkeFonden. Løkke havde takket ja.

Torskegildet skulle være ren velgørenhed og ikke et politisk møde. Men over kaffen foreslog Ture Korsager, at man måske burde sende den muligvis kommende statsminister »en lille hilsen« om forholdene i dansk fiskeri, når han nu endelig kom til Thyborøn.

Ture Korsager skrev derfor en mindre tale, som John-Anker Hametner Larsen kunne læse højt for Løkke og de andre deltagere ved torskegildet. Talen handlede om et emne, som optog dem begge. Nemlig at den biologiske rådgivning, der er med til at fastsætte størrelsen på årets fiskekvoter, var en hæmsko for fiskeriet i Danmark.

John-Anker Hametner Larsen havde et par år forinden skrevet noget tilsvarende til Lars Løkke Rasmussen på Facebook. Dengang uden at få svar. Nu var han nødt til at lytte.

Ture Korsager fik også Danske Bank til at udskrive en check på 5.000 kroner, som John-Anker Hametner Larsen kunne overrække til LøkkeFonden.

Uden helt at være klar over det havde de to mænd netop grundlagt en tradition. En årligt tilbagevendende indsats for at gøre opmærksom på fiskeriets problemer – pakket ind i velgørenhedsarbejde.

Over de næste fem år skulle det lykkes dem at samle mere end en million kroner ind til LøkkeFonden. Til gengæld fik de adgang til én gang om året at tale direkte til landets nuværende statsminister om fiskernes bekymringer.

For fiskernes skyld

I dag er Ture Korsager og resten af Atlantic Shipping flyttet til Islands Brygge, lige på den anden side af Langebro.

Han har sagt ja til at lade Information komme forbi til en snak om nytårskurene. Han har selv deltaget i dem alle på nær den første i 2014, og han håber, at han kan være med til at »afdramatisere« fortællingen om, hvad der foregår under festlighederne.

»Hele det arrangement derovre ren hygge og min verden også uskyldigt,« siger han, da han har sat sig ved et mødebord med udsigt til havnen.

Han lægger ikke skjul på, at han gerne vil afmontere den kritik, der har været af Løkkes deltagelse i nytårskurene.

Men i løbet af den følgende halvanden time får Ture Korsager forklaret, at han selv har holdt tale ved hver af nytårskurene i Thyborøn siden 2015. Han fortæller i detaljer om budskaberne i talerne og om, at en del af formålet med at få Løkke til Thyborøn har været at få ham til at lytte til fiskeriets problemer. Det har altså ikke handlet om ren velgørenhed.

Han har taget to af talerne med til interviewet.

Det er værd at nævne, at Ture Korsager ikke selv tjener penge på fiskeri. Men mange af hans kunder er fiskere, og en del af hans forretning går ud på at hjælpe dem med at købe fiskekvoter og fiskerifartøjer. Blandt dem er også de storfiskere, der af medierne er blevet døbt »kvotekonger«. Når han har holdt taler ved nytårskurene, hvor Løkke har deltaget, har han forsøgt at sætte ord på deres bekymringer.

»Jeg har bragt de temaer op, som jeg syntes, jeg kunne mærke på kunderne, på Fiskeridanmark … og hvad, jeg synes, er vigtigt,« siger han.

Torskegildet i 2014 gik efter planen. John-Anker Hametner Larsen holdt den lille tale, Ture Korsager havde givet ham, og ifølge Ture Korsager var »folk åbenbart glade for, at der lige var et lille fiskeripolitisk tema. Men meget overordnet og diskret«.

Året efter besluttede de at gentage succesen.

»Så siger jeg til John-Anker: ’Skal jeg ikke lige have lov at holde en lille tale?’ Fordi, det er et arrangement, hvor der er en vis opmærksomhed, så hvorfor ikke benytte det til at nævne nogle ting, som på nationalt niveau er interessant for dansk fiskeri. Jeg synes jo, at det er en katastrofe, at Danmarks indflydelse på fastsættelsen af kvoterne er nærmest ikke eksisterende,« fortæller Ture Korsager.

Det, syntes John-Anker Hametner Larsen, var okay.

Talen i 2015 kom ligesom i 2014 til at handle om kvaliteten af den biologiske rådgivning omkring fiskekvoter. Men denne gang var den knap så diskret. Ture Korsager var den eneste taler bortset fra arrangøren John-Anker Hametner Larsen, som sagde goddag og velkommen, og den daværende formand for LøkkeFonden, Lars Løkke Rasmussen.

Formålet med nytårskurene er ikke politisk, har Løkke sagt. Men kurene er dog en god lejlighed til at møde nogle mennesker, herunder fiskere, som han ikke har den store kontakt med til daglig.

Formålet med nytårskurene er ikke politisk, har Løkke sagt. Men kurene er dog en god lejlighed til at møde nogle mennesker, herunder fiskere, som han ikke har den store kontakt med til daglig.

Johan Gadegaard

Ture Korsager brugte sin taletid på at kritisere den biologiske rådgivning fra forskningsrådet ICES, som ifølge ham førte til, at fiskekvoterne blev fastsat for lavt.

»Der sidder et havforskningsråd, som har betydelige udfordringer med deres valg af forskningsmetoder,« siger han i dag.

»Sådan noget skal politikerne da tage fat i og sige, ’vi har grund til at tro, at der er nogle problemer her, gad vide, om vi gør det på den rigtige måde.’«

Så det sagde han i talen, ligesom han kritiserede måden, man udregner mængden af tobis på.

Ved langbordet sad Lars Løkke Rasmussen og lyttede.

Hjælp os!

I januar 2016 var der igen dækket op i Fiskehallen på Thyborøn Havn.

Lars Løkke Rasmussen var i mellemtiden blevet statsminister og havde overladt posten som formand for fonden til sin hustru.

Da han alligevel var i Thyborøn, havde han sagt ja til, inden nytårskuren, at holde et kort møde med nogle lokale fiskere om deres bekymringer vedrørende kvoterne på tobis.

Hans embedsfolk havde udstyret ham med et talepapir, som han kunne støtte sig til under mødet.

Bagefter, i løbet af den korte gåtur tilbage til Fiskehallen, transformerede statsministeren sig formelt set til privatpersonen Lars Løkke Rasmussen. En almindelig mand, som bare ledsagede sin hustru til hendes velgørenhedsarrangement.

Men sådan så Ture Korsager ikke på tingene. Han havde ligesom året før forberedt en tale om, hvordan den biologiske rådgivning betød, at fiskerne ikke kunne udnytte havets ressourcer godt nok. Og det var ikke Privat-Lars, talen var skrevet til.

Under talen henvendte han sig på et tidspunkt direkte til Sólrun Løkke Rasmussen, der er færing, og henviste til, at tingene fungerede meget bedre på Færøerne, hvor de bare fastsatte deres egne kvoter.

»Der hjælper politikerne fiskerne og modarbejder dem ikke,« siger Ture Korsager i dag.

»Og det var noget, som hun kunne forholde sig til, for hun er jo færing, hvor fiskeriet er det vigtigste erhverv. Så det var sådan: ’Kom nu, hjælp os, hjælp fiskeriet, og hav noget fokus på det, fordi vi mister værdier.’«

Endnu en gang var det lykkedes Ture Korsager at bruge velgørenhedsfrokosten til levere et budskab om fiskeriets problemer. Denne gang ikke bare til Venstres formand, men til landets statsminister.

Et travlt år

I resten af 2016 skete der en frygtelig masse ting, som er vigtige for at forstå, hvorfor Lars Løkke Rasmussen senere er blevet anklaget for at have et lidt for tæt forhold til kvotekongerne.

Kort fortalt gik det sådan her:

I Folketinget var et flertal ved at samle sig uden om regeringen. DF og oppositionen ville have begrænset koncentrationen af fiskekvoter hos de største fiskere.

Imens var John-Anker Hametner Larsen travlt beskæftiget med at øge koncentrationen af fiskekvoter hos sig selv. Alene i 2015 og 2016 opkøbte han ifølge TV MidtVest fiskekvoter for 110 mio. kr.

Partierne i Folketinget efterspurgte gode ideer fra daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til, hvordan man kunne bremse udviklingen. Men i stedet for at sende de 16 mulige tiltag, der lå i hans ministerium, nøjedes han med at sende et enkelt forslag, som ifølge embedsværket ikke ville have nogen virkning. Det blev senere afsløret af Berlingske, og det endte alt sammen med, at Esben Lunde Larsen blev vraget som fiskeriminister.

Kort inden forhandlingerne om fiskeriet havde statsminister Lars Løkke Rasmussen tilbragt sin ferie med familien i et sommerhus i Skagen. Der var bare lige det ved det, at huset var ejet af storfiskeren John-Anker Hametner Larsen, som havde stillet huset gratis til rådighed. Det så lidt uheldigt ud, da Ekstra Bladet afslørede det året efter.

Havde fiskeren fra Thyborøn forsøgt at smøre landets statsminister lige inden forhandlingerne om en ny fiskeriaftale, som han havde en stor interesse i at påvirke? Og var det lykkedes?

Løkke selv har afvist, at det hænger sådan sammen. Ferien var en gave, siger han, som den vestjyske fisker havde givet ham til hans 50-års fødselsdag i 2014 – altså længe inden han blev statsminister.

Senere i 2016 smed John-Anker Hametner Larsen også lige fire millioner kroner i en nyoprettet virksomhed, som Venstres daværende fiskeriordfører Thomas Danielsen stod bag. Den hjælpende hånd fra fiskeren mere end syvdoblede værdien af Thomas Danielsens investering. Virksomheden blev dog aldrig til noget, men druknede i en retssag om ophavsret, som er en historie for sig, og Thomas Danielsen er i øvrigt ikke fiskeriordfører længere.

2016 var et godt år for Kongen af Thyborøn. Rederiet Hametner havde ifølge TV MidtVest en omsætning på godt 90 mio. kr. det år, og han var endnu ikke blevet landskendt som Løkkes lidt for gode kvotekongeven.

Lars Løkkes Rasmussens kone, Sólrun Løkke Rasmussen (t.v.), overtog posten som formand for LøkkeFonden i 2015, da han selv blev til statsminister. Siden da har han deltaget i nytårskurene som sin kones vedhæng.

Lars Løkkes Rasmussens kone, Sólrun Løkke Rasmussen (t.v.), overtog posten som formand for LøkkeFonden i 2015, da han selv blev til statsminister. Siden da har han deltaget i nytårskurene som sin kones vedhæng.

Morten Stricker

Løkke var formentlig også tilfreds. Han havde været en tur i sommerhus, og nytårskuren i begyndelsen af året havde indbragt 229.000 kroner til LøkkeFonden.

Hvorfor ellers?

Men året endte knap så godt for John-Anker Hametner Larsen. I december indgik et flertal uden om regeringen en aftale, som skulle hjælpe de små fiskere på bekostning af de store.

På Facebook kaldte John-Anker Hametner Larsen aftalen en »tyveripakke«, og han fik også omdøbt den socialdemokratiske fiskeriordfører Simon Kollerup til »Svans Kollerup«.

Men der var også opstået et andet problem.

John-Anker Hametner Larsen havde ifølge Ture Korsager fået at vide, at der ikke længere måtte være noget politisk indhold ved nytårskurene. Information har ikke kunnet få bekræftet, hvor henvendelsen kom fra. Men Ture Korsager havde indtryk af, at det handlede om, at Løkke nu var blevet statsminister.

Beskeden var et alvorligt slag for deres årlige lobbyindsats.

»Og så siger jeg til John-Anker: ’Den holder ikke. Vi bliver nødt til at sige et eller andet, fordi det er jo et af formålene at få fiskeriet på banen. Hvorfor skal vi ellers gøre det?’« fortæller Ture Korsager.

»Vi gør det ikke kun for LøkkeFonden. Det er en afvejning. Man mødes politisk, fordi jeg kan hjælpe dig med det og det … alt muligt.«

John-Anker Hametner Larsen vendte tilbage kort efter og sagde, at han godt kunne få lov at holde en kort tale, så længe den ikke var politisk.

Det var på det tidspunkt, han fik ideen til at pakke sit budskab om BREXIT ind i en cykelsketch. Hvis lobbyarbejdet blev forklædt som underholdning, kunne det måske glide ned uden sure miner.

De fik også en anden ide. Hidtil var donationerne i Thyborøn primært kommet fra lokale erhvervsdrivende og billetsalget til nytårskuren. Men Ture Korsager kendte jo også alle storfiskerne, de såkaldte kvotekonger, der tjente millioner på at fange såkaldte pelagiske fisk. Hvorfor ikke få dem til at gribe lidt til lommen?

Indsamling hos kvotekongerne

Ture Korsagers telefonindsamling hos storfiskerne bragte donationerne til LøkkeFonden ved nytårskuren i 2017 op på 369.000 kroner.

Fridi Magnussen, der er formand for landets største fiskere i Danmarks Pelagiske Producentorganisation, husker, at Ture Korsager ringede til ham inden nytårskuren og fortalte, at flere af de andre fiskere ville donere 10.000 kroner. Så det gjorde han også. Han husker ikke samtalen i detaljer.

»Men det handlede om at gøre opmærksom på, at der var et arrangement i Thyborøn, der ville markere fiskeriet,« siger han i dag.

Det handlede selvfølgelig også om at hjælpe nogle unge drenge »på kanten«, som er LøkkeFondens egentlige formål.

Men det var ikke det primære, tilføjer han.

»Det var fiskeriet, der var det primære.«

Han mener dog, at det er »forvrøvlet«, når folk påstår, at han og de andre fiskere har forsøgt at købe sig til politisk velvilje hos statsministeren. Tværtimod har donationerne ikke givet dem andet end problemer.

John-Anker Hametner Larsen har ikke ønsket at udtale sig til denne artikel. Men han har også tidligere afvist, at donationerne skulle være en genvej til landets statsminister.

Nytårskuren i 2017 var en succes. Donationerne slog igen rekord, og Ture Korsagers cykelsketch fik Løkke til at love, at han nok skulle tage førertrøjen på i Brexit-forhandlingerne.

LøkkeFondens direktør Frederik Meyer skriver, at det ikke er fonden, der arrangerer nytårskurene. Derfor er fonden heller ikke ansvarlig for arrangementernes indhold, mener han. Siden 2014 har nytårskurene i Thyborøn skæppet 1,2 mio. kr. i kassen hos LøkkeFonden.

LøkkeFondens direktør Frederik Meyer skriver, at det ikke er fonden, der arrangerer nytårskurene. Derfor er fonden heller ikke ansvarlig for arrangementernes indhold, mener han. Siden 2014 har nytårskurene i Thyborøn skæppet 1,2 mio. kr. i kassen hos LøkkeFonden.

Johan Gadegaard

LøkkeFonden bragte et referat af nytårskuren i sit nyhedsbrev. Der stod, at Lars Løkke Rasmussen blot havde deltaget som »medrejsende ledsager« til sin hustru, og at John-Anker Hametner Larsen havde holdt en tale om, hvordan det er at vokse op på kanten og have det svært i skolen.

Der stod intet om det fiskeripolitiske indslag, som Ture Korsager havde stået for, og som skulle gøre fondsformandens »medrejsende ledsager« opmærksom på fiskeriets udfordringer.

Senere samme år, i august 2017, flyttede Lars Løkke Rasmussen så fiskeriet fra Miljø- og Fødevareministeriet over i Udenrigsministeriet. I en pressemeddelelse begrundede han blandt andet flytningen med, at dansk fiskeri var »stærkt udfordret af BREXIT«. Flytningen skulle »styrke de internationale alliancer« og bringe hele rigsfællesskabet sikkert gennem forhandlingerne.

Løkke havde taget den gule førertrøje på.

Løkkes forsvar

På det tidspunkt var medierne allerede begyndt at flyde over af historier om stenrige kvotekonger og Esben Lunde Larsens manglende indsats over deres fortsatte opkøb af fiskekvoter.

Løkke nåede lige at fyre ham som fiskeriminister, inden Rigsrevisionen afleverede en sønderlemmende redegørelse om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskekvoter. Rapporten konkluderede, at forvaltningen i årevis havde været »meget kritisabel« og i strid med Folketingets ønsker om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder.

Løkke blev indkaldt til samråd i Folketinget om, hvorfor han pludselig havde flyttet fiskeriet til Udenrigsministeriet, få dage inden Rigsrevisionens kritik.

Her fik han også fortalt, at han ganske vist havde en »relation« til en fisker fra Thyborøn, men at den »ikke har noget med mit virke som statsminister at gøre«. Antydningen om, at forholdet til John-Anker Hametner Larsen skulle påvirke statsministerens politiske holdninger, fandt han »ulækker og uværdig«.

Et par måneder senere, kort efter nytår, bragte Ekstra Bladet så historien om Løkkes gratis ferie i Kongen af Thyborøns sommerhus. Afsløringen kom højst ubelejligt for statsministeren, som netop havde forsøgt at nedtone sit forhold til fiskeren. Det blev kun værre, da Ekstra Bladet senere kunne afsløre, at han også havde deltaget i John-Anker Hametner Larsens firmafest ’Tour de Hametner’ i Aarhus.

Over for TV MidtVest kaldte Løkke sommerhusopholdet »totalt uskyldigt«. Han slap dog ikke for at blive indkaldt til endnu et samråd i Folketinget.

Men først skulle han en tur til Thyborøn. Det var blevet tid til nytårskuren 2018. Og Ture Korsager havde forberedt sig bedre end nogensinde før.

Torsk og Tintin

På kontoret på Islands Brygge har Ture Korsager lagt to sammenhæftede papirstakke frem. Det er hans taler fra nytårskurene i 2017 og 2018. Han giver os lov til at læse dem igennem, men vil ikke have, at vi tager dem med.

Talen fra 2018 viser sig at være en slags efterfølger til cykelsketchen fra 2017. Igen møder vi den unge »Lasse« og »John-Anker« under en cykeltur. Denne gang er talen ledsaget af et slideshow.

Figuren Lasse er illustreret med et billede af en ung Lars Løkke Rasmussen. Hans ansigt er klippet ind på et fotografi af en ung mand, der sidder i en båd og har fanget en torsk.

»Lasse er den unge gut, født i Vejle, som fortsat ikke ved så meget om fiskeri. Men – han er fortsat nysgerrig vedrørende fiskeri, specielt torskefiskeri!!« lyder en af de første replikker.

Ligesom i talen fra 2017 møder Lasse John-Anker, som blandt andet siger:

»Brisling-kvoten er blevet sat meget ned – så vi mangler fisk til vores efterårssæson!«

Ligesom den første sketch fra 2017 er sketchen fra 2018 tyk af referencer til, hvordan man ifølge Ture Korsager bør indrette fiskeriet i Danmark.

Blandt andet lader han John-Anker sige:

»Det havde jo været skønt, om fiskere og politikere og forskere kunne tale sammen og sætte en fornuftig kvote frem for disse elevatorkvoter.«

Og senere:

»Vi kan desværre nok ikke sejle, hvor vi vil, men vi håber, at vores politikere husker den sag, og at de ikke i kampens hede kan gå hen og glemme vores lille industri, når Brexit-dealen skal køres over målstregen. Vi regner med, at vores ministre tager den gule førertrøje på.«

Afsnittet er i slideshowet illustreret af et billede af Tintin i en gul trøje.

Da vi har læst talerne, spørger vi Ture Korsager, hvad han mener om kritikken af, at han og fiskerne har købt sig til taletid hos landets statsminister ved at støtte den velgørende fond, han har stiftet.

Han peger på, at storfiskerne bag donationerne typisk ikke har deltaget i nytårskurene. De har bare udskrevet en check.

»Der er nærmest ingen andre end John-Anker, der har snakket med statsministeren til de her arrangementer.«

Dermed kan man ikke sige, at fiskerne har købt sig til indflydelse, mener han.

Torsk, øl og snaps er doneret af Rederiet Hametner. John-Anker Hametner Larsen har insisteret på, at torsken skulle være friskfanget.

Torsk, øl og snaps er doneret af Rederiet Hametner. John-Anker Hametner Larsen har insisteret på, at torsken skulle være friskfanget.

Morten Stricker

Ture Korsager husker ikke, om Lars Løkke Rasmussen har reageret på hans taler ud over i 2017, hvor han rejste sig og sagde, at han ville tage den gule førertrøje på. Men det var heller ikke så vigtigt. Det vigtigste var, at han lyttede.

»Når han så har siddet med sine ministre, så har han kunnet sige: ’Er du nu sikker på de der tobisforskere og sildeforskere, er vi nu gode nok?’ Det var egentlig bare for at give ham lidt ammunition til at være klædt bare lidt på.«

Statsministeriet skriver i en mail til Information: »Statsministeren har ikke mulighed for at kommentere.«

LøkkeFondens direktør, Frederik Meyer, vil ikke stille op til interview med Information, men skriver i en mail:

»LøkkeFonden, LøkkeFondens bestyrelsesformand samt LøkkeFondens stifter var igen i 2018 inviteret til Torskegilde i Thyborøn, arrangeret af John-Anker Hametner Larsen. Eftersom LøkkeFonden ikke er arrangør, er LøkkeFonden ikke ansvarlig for hverken agenda eller indhold i det hele taget. LøkkeFonden, og ikke mindst drengene, der har deltaget i sommerens projekter, er glade for den støtte, som arrangementet har kastet af sig, og som igen i 2018 har gjort det muligt for knap 150 drenge at rykke deres grænser og genopbygge troen på sig selv igennem både DrengeAkademiet og LøkkeFondens Challenge.«

Når man er privat

Nytårskuren i 2018 slog igen rekorder.

På scenen kunne en stolt John-Anker Hametner Larsen overrække en check på 372.829 kroner til Sólrun Løkke Rasmussen og hendes medrejsende ledsager. Godt halvdelen af pengene kom fra storfiskere og fiskerivirksomheder. Øverst på listen af donorer stod Hametner Thyborøn med årets største donation på 50.000 kroner. Lige under var Atlantic Shipping anført med 15.000 kroner.

Få dage senere var Løkke i samråd igen. Denne gang om sit forhold til »kvotekongerne«.

Her gentog han flere gange, at han ikke har nogen relationer til fiskere eller andre, der er »styrende« for regeringens politik.

Man kan ikke købe sig til indflydelse, sagde han.

»Sådan fungerer det ikke.«

Derudover svarede han ikke klart på, om han har kendt til de 16 tiltag, som Esben Lunde Larsen havde tilbageholdt for Folketinget.

Løkke svarede heller ikke klart på, om han har talt med John-Anker Hametner Larsen om fiskeripolitik, når de er sammen. I stedet svarede han mere undvigende:

»Hvad taler man så om, når man er privat … Altså jeg taler om mange ting med mange folk i forskellige sammenhænge.«

Løkke tilføjede dog, at disse mange uspecificerede samtaler med unavngivne personer da også kunne dreje sig om fiskeri.

Han nævnte ikke, at han ti dage forinden havde ladt sig underholde af Ture Korsagers seneste cykel-/fiskesketch med en parodi på ham selv i en af hovedrollerne. Og han sagde heller ikke noget om, at arrangørerne bag nytårskurene systematisk har brugt de velgørende arrangementer til at tale om fiskeri.

Men, som Ture Korsager siger: »Man kommer jo ikke til Thyborøn uden at snakke fiskeri. Det er jo helt logisk.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Svennevig Christensen

Flot gennemgang af en sag, som sammen med Rigsrevisionens rapport, den efterfølgende fra Statsrevisorerne og kammeradvokaten og de mere end 600 spørgsmål som den politiske forvaltning skal svare på, dokumenterer at alle forestillinger om der skulle være/findes et "armslængdeprincip" i fiskeriforvaltning har lidt skibbrud. Målt i penge er skandalen selvfølgelig ikke så stor som den der er ved at blive udfoldet i kølvandet på Den Danske Banks hvidvaskninger (og deraf store fortjenester) men målt på den menneskelige ulykke og tab af fiskeriet i mere end 50 haven, i tabet af arbejdspladser og livslykke er den fiskeri skandale som statsministeren står i spidsen for, endnu ufattelig stor.

De få meget store der er blevet tilbage i dansk fiskeri, sidder i dag på op mod 90 % af værdierne og rettighederne og det gør de fordi statsministeren og hans parti har hjulpet dem til det, ved hjælp af direkte ulovligheder, korruption, usandheder, løgne og kreative bogføringer. Målt på erhvervsfiskeriet er Danmark en bananrepublik.

Peter Beck-Lauritzen, Carsten Wienholtz, Klaus Flemløse, ingemaje lange, Kim Houmøller, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Trond Meiring og Jan Damskier anbefalede denne kommentar

Sørine Gotfredsen sagde det jo så rammende, da hun angreb EB for at afsløre hvad LLR laver.
"Det er ikke forkert hvad LLR gør, men det er forkert at afsløre hvad han gør"

Så du skal ikke vide, men tro. Her i landet hvor vi er blevet belært om hvad vi skal mene om fanatisk troende, forventer man at vi holder os til tro.